15 septembrie 2018

Gandul tau liber!


 Cum sa va spun io voua...
Se ia o minte. Goala. Un copil spre exemplu. Si se arunca in lume. De'aici incepe balamucul!
Se ia o carte, sa zicem biblia, si se scutura. Vedem ca nu cade nimic din ea. Nici macar un dumnezeu! Sunt doar niste hartii fara viata paginile!
Problema incepe atunci cand incepe cineva sa'ti citeasca...sa'ti spuna, sau sa citesti chiar tu. Cuvintele, in mod miraculos, se transforma in imagini in mintea ta. Si prind viata! Iar mintea ta credula, le ia de bune: sunt realitatea! - zice ea.
In prima faza, s'ar putea sa ti se para fascinant. Un intreg decor, flora, fauna, o lume plina de creaturi iti invadeaza creierul, devenind in scurt timp intregul tau univers!
Dar sa privim si altfel. Aceeasi minte goala. Nimic scris in ea.
Alta cultura, alta carte, alte imagini, alta realitate! Alt univers! La fel de viu...in minti.
Balamucul continua! Apar protestatarii. Analistii de universuri: filosofii. Dom'le....zic astia, facand pe interesantii...sa stiti ca noi vedem o problema in balamucul din universul ala...dar parca universul celalalt pare sa aiba dreptate! Si scormonesc asiduu! Multa munca si transpiratie! Mintile sunt prea inrobite incat sa se vada parte activa in acest spectacol macabru. Unele nu sunt capabile nici macar sa migreze dintr'un univers in altul.
V'am spus despre coliziuni? Aaaa....universurile sunt in conflict. Universul meu e mai multivers decat universul tau minuscul! N'ai nici macar un Soare in el! Uite, la mine lumineaza ultimii doi! .... Si apare vanitatea. Universurile se dilata, cuprind totul, si inghit flamande tot ce inca n'a fost creat. Se numeste Logos creator! Are si o teologie! Un fel de stiinta a nimicului, al universurilor mari si goale. Iar toata arhitectura degenereaza in haos. Haosul nu era...dar a fost creeat! Are si un nume...vechi, ca al unui duh batran.
...........
Omule, te'ai gandit vreodata cum ar fi sa privesti de sus aceasta panorama? Sa ai dorinta arzatoare de a evada din univers? Uite...ai putea incepe cu universul tau! Sa'l parasesti cum ar veni! Nu simti ca te strange, si ca ceva urias asteapta sa fie cunoscut?
Pt ca da: Universul tau este produsul mintii tale.
Iar tu esti prizonier in el.
...........
Din momentul in care au fost create universurile, au aparut si cei care au inceput sa simta ca ceva pute. Si ca nu e universul lui. El a fost doar surghiunit in el. Dar ii lipsea ceva! - nu stia ce - dar care sa'l elibereze din el! Iar decorul a fost completat cu un salvator, ca o promisiune a ceva ce va sa vina. De regula un personaj pe cal alb, care manuia cu dibacie sabia... Cel care te elibereaza din universul tau, si te duce in Universul lui! Dar nu stiau cum sa'i zica, pt ca tot ce observau, erau peretii universului lor!
...........
GANDUL tau, prietene.....nu te poate elibera din universul tau, daca nu esti cinstit cu el. Daca'i iei sau pui...adaugi, scoti, jonglezi, alterezi!.....cum mai poti vedea curat?
Iar daca nu vezi curat....gandul tau nu e liber.
Este doar o iluzie!

............

Observa liber!