5 ianuarie 2017

Mic indreptar de gandire.

Mai de misto, mai realist...dar cam asa se prezinta lucrurile:
Un creier, este format din cele 2 emisfere, care aparent, lucreaza separat, si totusi impreuna. Emisfera stanga, responsabila cu logica, ratiunea, ordinea, stiinta, si alte chestii misto. Cealalta, responsabila cu poezia, arta, spiritul liber, fluturii din stomac , etc.
Un om zdravan la cap este, aparent, cel in craniul caruia, cele doua emisfere lucreaza intr'o relativa armonie. Ca la mine, de exemplu.


Daca este dezvoltata doar una dintre ele, fie cea stanga, fie cea dreapta, omul functioneaza dezechilibrat.
De pilda, Hermann Goering, unul dintre principalii pioni ai nazismului, era un om educat, ordonat, inteligent, rafinat. La el, era dezvoltata emisfera stanga. Problema lui era emisfera dreapta, care fiind subdezvoltata, din trasaturile lui Goering lipseau empatia, spiritul, etc. A fost un monstru. Se pare ca un IQ ridicat nu este chiar totul.
O alta pilda este situatia in care emisfera dreapta predomina, iar dezechilibrul este la fel de mare. Nu degeaba multi dintre marii artisti ai lumii au fost socotiti drept nebuni. Poate chiar au fost. Salvador Dali zicea ca nu este. 
Mai este o situatie, o a treia, in care nici una dintre emisfere nu este dezvoltata, caz in care, se dezvolta o religiozitate exacerbata, in care artistii nebuni nu sunt nici artisti, si nici chiar ganditori. 

In cel mai bun caz, extrem de putin din fiecare. 
Foarte putin.
Acestia din urma nu se vindeca nici cu vreo divinavindecare.ro, pt ca legea cauzalitatii le da peste bot: tu esti creatorul propriei fiinte, prin suma alegerilor pe care le'ai facut, supus diferitor stimuli ai ..vietii. 

Daca te'ai pocit...esti exact asa cum te'ai vrut a fi, si nu poti acuza pe nimeni pentru asta. Ai ales! .............................


Ce vreau sa zic eu cu asta?
Fara misto: in scolile noastre, este cultivata emisfera stanga. Deliberat.
Societatea are nevoie de oameni specializati pe diferite domenii, care sa fie, sa zicem veveritele care fug de nebune ca sa puna in miscare imensa  roata a SISTEMULUI.
Asta, aparent, nu le ajunge ca sa realizeze cat de tampiti sunt, fiind ...veverite .


Privita subiectiv, e greu de rumegat si acceptat. Dar e adevarata. Exact asa este.
Inteligenta emotionala este cel putin la fel de mare, insa fara ea, omul este incomplet. Gol.

Baieti, va lipseste ceva! Femeia!

Omul are nevoie de ambele, pt a fi OM.

2 comentarii:

 1. Totdeauna mi-am facut probleme pentru ca nu reuseam sa ma descurc cu stiintele exacte, abia pe la vreo 12 ani am descoperit smecheria asta cu emisferele cerebrale si am inteles ca eu, care nu aud cu urechea dreapta, nu ma voi putea ridica niciodata la nivelul celor care pot activa emisfera stinga cu informatiile primite pe trompa lui Eustachie situata in partea dreapta! Si asa mi-am descoperit scuza perfecta :)) de-a nu ma mai chinui cu matematicile, care pentru mine n-aveau nicio semnificatie deosebita si mi-am pastrat intreaga energie pentru a ma apleca asupra a ceea ce-mi placea mie!!! (am descoperit in urma cu ceva vreme unul mai tare decit mine, care nu citea nimic din ceea nu-i aducea un profit imediat si evident, intimplator sau nu, tipul era evreu :) )

  Din ceea ce am gasit la tine, sint nevoit sa trag concluzia ca noi romanii facem parte din cei la care nu s-a dezvoltat niciuna din cele doua emisfere, situatia a treia... Nu stiu care ar putea fi motivele, unul din ele cred ca este acela de-a ne place sa ne ascultam singuri si din acest motiv nu-i auzim pe cei din jurul nostru, care incearca sa in deschida drum dezvoltarii celor 2 emisfere... Si mai gindim si putin, si prost pe deasupra, preferind sa inghitim "adevarurile" rostite de altii, pentru a nu ne mai obosi sa le rumegam singuri....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E al dracu' de inconfortabil sa gandesti singur.
   Asta presupune sa darami in mintea ta orice autoritate care ar putea sta intre creierul tau si realitate, si sa te intrebi cu tupeu: " bey, oare Einstein a putut gresi? Oare...dumnezeul bibliei a putut gresi? , oare profesorii mei au putut'o face?"

   Ștergere