26 august 2015

Din bucuriile religiilor. A trecut multa vreme de cand n'am mai facut o mica bascalie de credintele irationale ale semenilor mei, ocazie cu care m'am aprins de dorul de'a o pune de una noua. 
  Deja mi'am obisnuit cititorii ca periodic sa mai luam impreuna in balon ineptiile care constituie realitatea celor din jur, eu din pozitia pamfletarului, iar voi din a cititorilor extaziati ca nu sunteti tinta ironiilor, stiind ca cea mai buna comedie este atunci cand razi de altii, iar baza este realitatea.
Religiile, dupa cum stiti, au innobilat intotdeauna omul, tinandu'l departe de viciul ganditului, coaguland in jurul unor idei fixe mase intregi, care s'au impartasit cu lacomie din placerea necugetarii.

Haideti sa introducem discipline noi in termenul de religie: sportul. Si sa facem, un clasament pe criterii de performanta principalelor categorii de necugetatori, sau ma rog, al aspirantilor. 

Locul 5: Astrologia.
Dada! - binecunoscuta deja astrologie, prezenta la fiecare pagina 5 a tabloidelor, mai jos de rubrica Meteo, prezentata de un meteorolog cu sani mari si goi. Are fanaticii ei!
Astrologii au reusit sa dezamorseze tentativa anticilor de a cunoaste Universul, personificand constelatiile, dribland orice tine de cauzal, impingandu'si performerii avand ochii impaienjeniti din cauza vastei lor ignorante in cea mai vesela iluzie.

Locul 4: Budismul. 
 Are discursul simplu, lesne de inteles: practicantii sunt  senini, au descoperit deja sensul vietii. Fericirea.
Asta'i destul de clar. Nu stim insa ce'i aia.
Nu instiga  la prea multa gandire, iar la nevoie te poti chiar lasa de gandit. Ajunge sa te uiti la Buddha, cel cu burdihanul cu 3 colaci, care, zic ei, a ajuns sa manance un bob de mei pe zi.  Daca aveau logica, il puneau la o cura severa de slabire, intrucat bobul de mei consumat in exces, conduce la supraponderabilitate.
Cel mai bine ar fi totusi sa va lasati pe seama unui guru, in cazul in care zilele petrecute rationand pe Pamant credeti ca vi s'au apropiat de sfarsit. Unul dintre ei, Bhagwan, a ajuns nemuritor pt o cugetare adanca: " Realitatea este o stare a lipsei de reflectie ". Genial.
Un altul, Osho, pe cand nu avea inca SIDA, organiza orgii tantrice in care elevele lui ii ofereau clipe de neuitat. A ramas legendar si pt colectia de Rolls Royce'uri in care calatorea ca sa'si incante audienta cu modestia lui.

Locul 3. Islamul.
 Are 2 avantaje: e simplu si totalitar. Simplu pt ca nu e o culegere haotica de texte precum biblia, e dictat de insusi Arhanghelul Gabriel!, nu exista contradictii majore.
Din lista de 3 dumnezei pica doi, ramane Allah.
Nu'i complicat. Si un prost il poate intelege.
Ii lipseste capacitatea de critica sau autocritica, ceea ce'l face totalitar.
Are o exceptionala capacitate de a mobiliza masele, promitand entuziastilor 77 de vesnice virgine. Nu am aflat inca daca ele se acorda castigatorului, sau sunt impartite intre participanti.

Locul 2. Iudaismul.
Daca primele doua par usurele, gandite de niste diletanti, iata ca iudaismul  vine cu ceva serios si le depaseste. Si inca de departe!
Practicantii iudaismului, au primit printre tunete si fulgere un set de valori , direct de la Dumnezeu! - atent selectionate intr'o carte, Tora, care este recitata pana in ziua de azi, intr'un cor de mormaieli, de o gasca de virtuozi ai gandirii, care se balanganesc in fata unui zid. 
Acesta cuprinde 613 porunci si interdictii, unele accesibile judecatii de om normal,  multe nu.
Enunta niste adevaruri Universale, precum ziua Shabbatului, care isi pierde valabilitatea imediat ce parasesti spatiul aerian al Terrei, si cu greu mai gasesti o planeta in care sa poti implementa extraordinara lege Universala.
Reglementeaza chiar si dieta, intr'un stralucit mod, protejand prin asta fauna de actiunea nociva a Omului. In special animalele care au avut norocul sa se nasca cu copite. Nici o aluzie la necugetatoare.
Iudaismul a reusit performanta, prin multe convulsii, de a construi un edificiu somptuos de prostie precum lenea de a gandi, pe care a imbinat'o cu traditiile si fundamentalismul, eliberand mintile evreilor de impovaratoarea gandire.

Locul 1.
And the winner is.....Crestinismul!
Asta, a dat la o parte traditiile imbecile iudaice, in care nu mai stiai cand trebuie si cand nu trebuie sa'ti omori aproapele pe care'l iubesti ca pe tine insuti. Nu trebuie decat sa crezi niste absurditati colosale si totul iti este iertat.
Crestinismul este parca croit pt necugetatorii in devenire.
Am vazut ultrasi care sunt convinsi ca textele lor ( adunate nu stiu dupa ce interese ), se verifica la litera, in timp ce nici macar nu si le cunosc, si mai sunt si mizerabil traduse.
Merg la biserici ca oile la pasune si isi asculta cu evlavie popii, care'i tund de bani si demnitati, in timp ce orizontul lor spiritual se intinde pana in varful nasului. Sunt convinsi ca dumnezeul lor le'a dat minte, dar pe care sa o foloseasca cu economie.
In fond, biblia, cartea lor, le tine loc de ratiune iar popii lor locul de constiinta.
Asa ca, va sfatuiesc sa va feriti de dumnezeul lui Avraam Isaac si Pavel. Va va pune neuronii pe foc.

Mare bucurie in religiile astea.
Avantajul lor este ca provoaca riduri de expresie.