24 mai 2015

Tribalism. Atunci cand substitutul gandirii este traditia, e deranj mare in creiere, iar o multime de creiere aflate in deriva care compun un grup, inseamna automat haos.
Diferenta dintre gandirea fundamentata pe observatie, dovezi, ordine, logica, adevar si  mentalul colectiv manipulat de traditie este ca cel din urma nu are un punct de referinta serios, drept pt care toate actiunile individuale si colective sunt niste comportamente mimetice, copiate din diferitele surse culturale, nefiltrate cognitiv, neverificate, si care, cum spuneam, conduc la irationalitate. Irationalitate care sedimentata, produce tampire.

Sa luam de pilda fițuica care sta la baza credintei irationale crestine, care la randu'i provine dintr'o sursa a carei credibilitate este extrem de indoielnica: traditia iudaica.
In aceasta cultura, exista practica taierii imprejur,  potrivit careia, unui copil de parte barbateasca i se aplicau niste ritualuri cu trimitere la divin, ca si cum aceasta ar fi fost voia zeului lor, Iahve.
Cu toate ca stiinta nu are pretentia de'a fi atoatestiutoare , asa cum are pretentia zeul crestinilor, are totusi meritul ca ceea ce a afirmat, atunci cand nu si'a bagat coada politicul, prin diferitele interese legate de bani si putere,  a fost in prealabil observat, sondat si validat in si de real.
Pe aceasta baza, a evoluat de'a lungul istoriei si una dintre multiplele ei ramuri, medicina.
Stiti deja  despre ea cu totii, iar atunci cand va ies hemoroizii, nu mergeti sa'i aratati popilor  ci manati de instinctul de conservare, va prezentati frumusel la medic. Si bine faceti.
Aceasta medicina, a ajuns printre altele, la concluzia ca fimoza poate fi tratata si altfel decat ritual, si ca tratamentul ei nu reprezinta catusi de putin semnul distinctiv de apartenenta la un zeu, nici la vreun grup religios sau etnic, ci are mai degraba o gramada de alte explicatii, mult mai pertinente si de bun simt decat cele descrise in glumeata biblie.

Aceeasi stiinta, prin oamenii care s'au aplecat onest asupra acelorasi practici, au descoperit si deja aplicat cu destul succes diferite tratamente, pe care aceeasi biblie le trata intr'un fel in care astazi, oamenilor normali la cap si cu suficient simt al umorului le provoaca rasul.
Nu mai departe, lepra, care in antichitate era atribuita, cui altuia decat unui zeu si fiind asociata cu pedeapsa pe care acesta, din exces de iubire le'o administra sclavilor lui, astazi se stie ca este provocata de o bacterie, Mycobacterium leprae , si ca aceasta poate fi deja tratata medicamentos, in timp ce tratamentul biblic era de'a dreptul hilar: consultul era facut de cine altcineva decat de un popa, iar spitalizarea era asigurata in natura, in afara campingului, unde bolnavul, avea vreme o saptamana intreaga sa cugete ce are sa faca dupa ce crapa. Daca nu murea, se repeta tratamentul. Morbid, nu?

La drept vorbind, nu doar traditia iudeo - crestina abunda de asemenea tampenii, surori cu imbecilitatea, ci evident ca si cultura altor popoare, care au ca fundament alte carti, la fel de valoroase ca biblia.  Traim in deja luminatul secol 21, in care, de incapatanati ce ne suntem, reproducem on and on and on, aceleasi comportamente mimetice, fiind sclavii acelorasi credinte irationale care ne tin prizonieri intr'un timp a carui spirit ar fi trebuit de mult sa apuna sau sa se reseteze.

Ori daca vreti totusi ca spiritul prostiei sa nu moara, dispretuiti cat se poate de mult  stiinta, nu va mai prezentati la medici, ci mai bine rugati'i pe popii vostri sa'si traga un os in nas si sa va taie puța.