23 februarie 2015

Psihopatie divina.


Motto:

" Dacă vei auzi spunându-se despre una din cetăţile pe care ţi le-a dat ca locuinţă Domnul Dumnezeul tău  
„Nişte oameni răi au ieşit din mijlocul tău şi au amăgit pe locuitorii din cetatea lor zicând: „Haidem şi să slujim altor dumnezei!” – dumnezei pe care tu nu-i cunoşti –să faci cercetări, să cauţi şi să întrebi cu de-amănuntul. 
Dacă este adevărat, dacă lucrul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost făcută în mijlocul tău atunci să treci prin ascuţişul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s-o nimiceşti cu desăvârşire împreună cu tot ce va fi în ea şi să-i treci chiar şi vitele prin ascuţişul sabiei. 
Să strângi toată prada în mijlocul pieţei şi să arzi de tot cu foc cetatea şi toată prada ei, înaintea Domnului Dumnezeului tău: să rămână pentru totdeauna un morman de dărâmături, şi niciodată să nu fie zidită din nou. " - Deuteronomul, cap. 13, vs. 12 - 15.

...................................................................................

Psihopatie:

"   Psihopatia este o dereglare mintală sau de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remușcări și control comportamental redus. Ca și celelalte maladii psihiatrice, și psihopatia (sociopatia) se prezintă din punct de vedere clinic sub forma unui spectru de manifestări cu variate grade de gravitate sau acceptabilitate socială. "

....................................................................................

Celor mai multi dintre religiosi, cele doua citate le vor cauza conflicte.
Asta este si scopul.
Bunul simt ne spune  ca cel care comite actiuni antisociale are o problema, care odata tratata, il trimite pe cel sanatos in lumea celor normali.
Biblia insa, prin Vechiul Testament, se comporta ca o instanta represiva si in loc sa trateze bolnavul , il ucide, rezolvand problema cat se poate de superficial: elimina.
Deh, chestiune de etica.
Lumea moderna abunda de pastori, predicatori, denominatiuni, care in loc sa analizeze problema onest, avand consideratie fata de fiinta umana, se comporta ca o inchizitie, suprimand'o, incercand sa justifice niste acte criminale.
Nici scoala moderna nu face abstractie de metodele din antichitate, cu toate ca stiinta ne'a adus fata in fata cu alte descoperiri, care parca ar da alta rezolvare problemelor sociale.

Nu vreau sa dezvolt mai mult, ci mi'ar placea sa o pot face alaturi de cititori, dand o  dinamica ideilor.