21 februarie 2015

Fanatism.

Motto: 
" Fata de superstitie, fanatismul este ceea ce e delirul pentru febra ori ceea ce e furia pentru manie. " Voltaire.


De'a lungul timpului, mi s'a intamplat, asa cum li s'a intamplat si altora, sa cunosc persoane care au tendinta de a exagera.
Aceasta tendinta, de cele mai multe ori este rezultatul faptului ca cel care exagereaza nu se afla in relatii corecte cu realitatea.
Sa urmarim in cele ce urmeaza un filmulet, un exemplu perfect de fanatism.
Filmulet in care, exagerarea duce la delir.
De aceea as numi filmuletul " Cum sa salvezi pestii de la inec " 


Asadar, in filmulet apare un copilas, altminteri dragut si nevinovat.
Problema este parintele, adica cel care filmeaza si induce copilului diferite sugestii, care odata sadite, vor da nastere adultului rupt de realitate din viitor.
Inceputul, este in tromba: copilasul are o experienta cu Isus.
In mod evident, daca nu i s'ar fi sugerat de catre cineva cu cine are experienta, copilasul ar fi spus simplu cum s'a simtit intr'o anumita situatie in care s'a jucat. El empatiza, asa cum e normal s'o faca orice om.
Delirul odata inceput, este amplificat de catre parinte, dandu'i'se o conotatie religioasa. Copilasul nu face decat sa intre inconstient in jocul celui care'i sugereaza impresiile: parintele, cel care in situatia asta, constient sau nu, devine agresor.

Daca ma intrebati pe mine, am ferma convingere ca parintele l'a folosit pe copil pt a face propaganda. Va spun si de ce. Vrea sa transmita un mesaj, altminteri nu l'ar fi filmat si postat pe Youtube.
Haideti sa vorbim putin despre felul in care functioneaza natura: toata lumea stie ca pestii mari ii mananca pe cei mici, balena un banc de pesti, leul pe antilopa, lupul oile ciobanului  fara ca natura sau Isus sa se scandalizeze pt acest sacrilegiu. Sau daca s'ar scandaliza, ma intreb de ce i'a programat asa! Or fi si leii, balena si lupii pacatosi? Sau poate natura e un criminal?
Mai mult, daca pestii sufera atat de mult si plang in mintea lor, de ce nu i'a auzit si Isus, atunci cand i'a oferit maselor ca sa'i manance?
Va spun eu: pt ca n'a avut o experienta cu Edi, care are 6 ani.  Nu'i nimic, sunt convins ca e deschis la minte si prinde repede. Din greseli invata Isus.
Asadar, copilul are o scuza ca gandeste ca unul de 6 ani. Nu are mai mult de'atat! Dar parintele ce scuza are ca gandeste ca unul de 6 ani?  Simplu: vrea sa fie mai bun si decat Isus.

 Nu fi prea neprihănit şi nu te arăta prea înţelept: pentru ce să te pierzi singur? - scrie in Ecleziastul.

Anyway, asta este unul dintre milioanele de exemple ca omul atunci cand exagereaza, bate campii pe alte meleaguri decat realitatea, suferind mult in mintea lui, pe care, daca nu o impaca cu realitatea, va ramane vesnic tanar.
Foarte tanar.

Ce vreau sa spun?
Ca alchimistii au cautat secole de'a randul cheia tineretii vesnice, fara s'o gaseasca.
Au gasit'o in schimb fanaticii, care nu se vor maturiza niciodata.