16 februarie 2015

Despre circ si circari!Cam de cand lumea, omul a avut aplecarea naturala de a se constitui in grupuri.
Omul este o fiinta sociala - zoon politikon, dupa cum spuneau grecii antici.
Aceste grupuri au diferit mai totdeauna in functie de complexitatea gandirii si abilitatea celor care le'au strans laolalta, coagulandu'le in jurul unor sentimente de apartenenta cu aparente de ratiune, avand intotdeauna niste interese, pe care niciodata nu le'au dat in vileag.  
Vom vedea in randurile de mai jos, aruncand o privire la comportamente, cum pot aceste sentimente de apartenenta manipula masele.
 Acelora dintre noi care am interactionat cu un manual de psihologie, ne va veni foarte usor sa recunoastem diferitele procedee prin care se ajunge la mintea maselor, fara prea mari eforturi, actionand anumite resorturi psihologice, prin care  papusarul face ce vrea dintr'o multime, rezultatele fiind garantate.
Privind la fenomenologia sociala, observam mijloacele de persuasiune clasice, eventual imbunatatite de decoruri, toate facand parte din eternul " panem et circenses ", painea si circul de fiecare zi, cu care se hranesc multimile, intru eterna lor indobitocire si manipulare, de catre o aristocratie care stie prea bine ce face.
Una dintre metode, este afirmarea unei credinte, fara ca aceasta sa aiba o acoperire logica sau rationala. Este mijlocul prin care sunt aparate si proliferate interesele politice, cele economice sau chiar religioase. Insa aceasta afirmatie trebuie sa aiba neaparat o alta parghie prin care mintile sunt obisnuite sa accepte o minciuna: repetitia.
Din frageda pruncie, ni s'a inoculat, scoala in principal, ca motorul care actioneaza gandirea este repetitia. " Repetitio mater studiorum est ". Nimic mai fals! Gandirea nu are nevoie sa acumuleze. Ea are ca fundament observatia. Repetitia actioneza asupra mintii, repetand o minciuna, pana cand aceasta, mintea ajunge sa o accepte ca pe un adevar. Cei care au stiut cel mai bine acest lucru au fost bineinteles cezarii Romei antice, Napoleon dar cel mai si cel mai bine pare sa fi inteles...Goebbels, lordul aparatului de propaganda nazist.
Asadar, o idee, sau o credinta afirmata si repetata, mai devreme sau mai tarziu ajung sa fie acceptate de catre inconstientul colectiv. Insa ca acestea sa fie propagate intr'o societate, mai este nevoie de ceva: contagiunea.
Se stie ca asemeni animalelor, omul este prin natura lui un imitator. Fie ca e vorba de opinii sau idei, sau....moda! - omul preia si multiplica. Nu pune intrebari. Daca ar fi sa fim sinceri, cati dintre noi au curajul sa se opuna curentului majoritar?  Fie ca e vorba de idei perimate, de credinte irationale, de moda, la drept vorbind, toti formam un conglomerat, o masa eterogena,  care nu face decat sa preia si sa reproduca mai departe, facand din aceasta practica a imitatiei un mijloc prin care cei care cei ce vor sa insereze in spiritul colectiv ceva, sa o fara fara probleme. Multimea isi va face treaba singura. Ingenios, nu?
Insa ca acel ceva sa poata fi inserat in spiritul multimii, are nevoie de .... circ.
Iar acel circ se numeste prestigiu.
Prestigiul este cel mai puternic resort din toate timpurile, prin care a fost paralizat simtul critic. Prestigiul are forta de a induce un comportament sau o idee, doar prin puterea seductiei, iar masele, sunt extrem de usor de sedus.
Cel pe care'l precede faima sau pozitia sociala, etc, are puterea a de spune orice unei multimi, cu garantia ca multimea va privi la cine vorbeste si nu la ce anume, anunlandu'si functiile cognitive responsabile cu facultatile critice.
Acestea  constituie mijlocul prin care, din timpuri imemoriale, multimile au fost duse de nas  de catre cei care isi cunosc interesele. Fie ele politice, economice sau religioase. In definitiv, toate sunt una, pt ca servesc aceeasi elita.
Daca ar mai fi de adaugat ceva la tot acest show planetar, ar fi decorurile. Decorurile au fascinat dintotdeauna. Dar au avut si puterea de a impune respect, provocand aceeasi paralizie a gandirii.
Un popa imbracat intr'o roba sofisticata a avut puterea de a supune prin efectul vizual. La fel un rege impopotonat. La fel ca orice show! Paralizeaza!

Nu ne ramane astfel decat, sa ne constituim in.... indivizi izolati de turma....capabili sa filtreze tot acest show ieftin, prin care niste baieti destepti se joaca de'o istorie intreaga cu mintile celor mai putin destepti, obtinand de la ei....totul!
Impotriviti'va spiritului de turma. Ganditi cu mintea voastra! Fiecare!  Pt ca daca faceti asta, nimeni nu va putea gandi in locul vostru.
Iar acest adevar va va face liberi.