23 februarie 2015

Psihopatie divina.


Motto:

" Dacă vei auzi spunându-se despre una din cetăţile pe care ţi le-a dat ca locuinţă Domnul Dumnezeul tău  
„Nişte oameni răi au ieşit din mijlocul tău şi au amăgit pe locuitorii din cetatea lor zicând: „Haidem şi să slujim altor dumnezei!” – dumnezei pe care tu nu-i cunoşti –să faci cercetări, să cauţi şi să întrebi cu de-amănuntul. 
Dacă este adevărat, dacă lucrul este întemeiat, dacă urâciunea aceasta a fost făcută în mijlocul tău atunci să treci prin ascuţişul sabiei pe locuitorii din cetatea aceea, s-o nimiceşti cu desăvârşire împreună cu tot ce va fi în ea şi să-i treci chiar şi vitele prin ascuţişul sabiei. 
Să strângi toată prada în mijlocul pieţei şi să arzi de tot cu foc cetatea şi toată prada ei, înaintea Domnului Dumnezeului tău: să rămână pentru totdeauna un morman de dărâmături, şi niciodată să nu fie zidită din nou. " - Deuteronomul, cap. 13, vs. 12 - 15.

...................................................................................

Psihopatie:

"   Psihopatia este o dereglare mintală sau de personalitate caracterizată prin comportament antisocial, capacitate redusă de a avea remușcări și control comportamental redus. Ca și celelalte maladii psihiatrice, și psihopatia (sociopatia) se prezintă din punct de vedere clinic sub forma unui spectru de manifestări cu variate grade de gravitate sau acceptabilitate socială. "

....................................................................................

Celor mai multi dintre religiosi, cele doua citate le vor cauza conflicte.
Asta este si scopul.
Bunul simt ne spune  ca cel care comite actiuni antisociale are o problema, care odata tratata, il trimite pe cel sanatos in lumea celor normali.
Biblia insa, prin Vechiul Testament, se comporta ca o instanta represiva si in loc sa trateze bolnavul , il ucide, rezolvand problema cat se poate de superficial: elimina.
Deh, chestiune de etica.
Lumea moderna abunda de pastori, predicatori, denominatiuni, care in loc sa analizeze problema onest, avand consideratie fata de fiinta umana, se comporta ca o inchizitie, suprimand'o, incercand sa justifice niste acte criminale.
Nici scoala moderna nu face abstractie de metodele din antichitate, cu toate ca stiinta ne'a adus fata in fata cu alte descoperiri, care parca ar da alta rezolvare problemelor sociale.

Nu vreau sa dezvolt mai mult, ci mi'ar placea sa o pot face alaturi de cititori, dand o  dinamica ideilor.
 

11 comentarii:

 1. "psihopatie divina" oare doar mi se pare sau chiar e ascuns un mesaj subliminal "divinul este psihopat"?

  pentru ca una este psihopatie divina (fereasca-ne divinul) si alta psihopatia umana ca perceptie asupra divinului
  omul mai tot timpul a preferat idolul creat decat adevarul, de ce, eu cred ca din comoditate, pentru adevar e necesar sa cugeti sa iesi din zona de confort, la idoli in schimb, ignoranta este o virtute.

  nu trebuie mers inapoi, ci contemporan
  adevarul ESTE unu, in schimb gizasi cati vrei, fiecare gizas are metodata si principiile lui prin care te gratiaza sau te chinuie in iad
  nu pupi cadavre - iad
  nu vb. in limbi - iad
  nu ti sabatu - iad (aici nu-i vesnica decizia)
  deci psihopatia continua

  ca fapt divers am vb. o data cu un preot ortodox care mi-a spus ca "pe tine te-au prostit pocaitii"
  i-am spus: voi ma invatati sa pup icoane, moaste, poala popii,...,mai putin pe omul de langa mine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. @Maximus

   <<"psihopatie divina" oare doar mi se pare sau chiar e ascuns un mesaj subliminal "divinul este psihopat"?
   pentru ca una este psihopatie divina (fereasca-ne divinul) si alta psihopatia umana ca perceptie asupra divinului>>
   Citind fraza de mai sus, ceva imi bruia cursivitatea lecturii si logica de care dispun.
   Cand oamenii aceia au facut respectivele grozavii, le-au facut la o comanda, iar comanda este o caracteristica omeneasca, da? Fiindca doar un om da ordine si se asteapta sa fie executate. Un zeu cu puteri peste cele ale omului, foloseste metode instant sa faca ordine in "ograda", (sa zic asa), gen: "a zis si s.a facut". In afara de
   cazul in care respectivul zeu nu vrea cumva prin toata punerea asta in scena, sa disciplineze/ ofere lectii poporului. In acest caz discutia se complica. Apoi faptul ca nu a facut el insusi "treaba murdara" si a incarcat constiinta atator oameni cu ea, sugereaza ca potentialul sau era limitat si dependent de cel al supusilor sai.
   Carevasazica, faptele comise s-au raportat la uman, cand insa le analizam, ne raportam la divin. Unde-i echivalenta?
   Uneori este mai sanatos pt mintea cititorului VT sa ia in calcul varianta "folclor" decat sa se impovareze cu toate acele inadvertente generatoare de conflict interior.

   Ștergere
 2. Din pacate, Vechiul Testament abunda de fapte de vitejie ca cele cu care am inceput articolul: barbati, femei sau copii nevinovati ( eventual vinovati ca s'au nascut intr'un trib, altul decat cel evreu ), trecuti prin ascutisul sabiei, eviscerati, nivelati cu grapa, arsi de vii, sau ucisi in cele mai inimaginabile chinuri, toate din porunca divina.
  Ba uneori, chiar dumnezeu insusi s'a ocupat personal. Iar genul asta de comportamente, ajung sa fie predicate in biserici, ba chiar sa li se gaseasca o justificare, ca si cum din asa ceva se poate trage o invatatura!
  De'aici, se pot trage 2 concluzii: ori ca dumnezeul Vechiului Testament e bolnav la cap, ori nu exista, iar crimele sunt vointa exclusiva a evreilor. Eu mizez pe varianta doua.
  Sa nu mai vorbim de profetii V. Testament, precum Isaia, care dincolo de scrierile altminteri remarcabile pe care ni le'a lasat mostenire, a umblat 3 ani de zile in curul gol. Si descult, revolutionand moda vremii. :))

  RăspundețiȘtergere
 3. @Mia:
  "Carevasazica, faptele comise s-au raportat la uman, cand insa le analizam, ne raportam la divin. Unde-i echivalenta?"
  Max:
  Pai tocmai, nu era mai adecvat "psihopatie religioasa"?
  Pericolul la care se expune societatea/individul este confuzia a ceea ce implica procesul desacralizarii, proces care este de dorit, pentru orice minte sanatoasa, atunci cand se refera la mituri, simboluri, ritualuri (religie), dar cand se refera la notiuni ca adevar, divin, dragoste,constiinta, omul ramane gol, darami fara sa construiesti.

  Este "usor" si sanatos pentru omul matur ("statura de om mare") sa priveasca VT ca pe un folclor, nici NT nu duce lipsa, vezi chiar semnificatia jertfei lui Isus (dar sa nu complicam discutia), dar acest "usor" se datoreaza unei munci asupra ta insuti de ati intrebuinta mintea sa deosebeasca binele(adevarul/divinul) de rau("folclor"/religii).

  uite aici un exemplu:....:)
  @Mia: "tintesc un adevar care sa fie "adevarul meu" pe care sa-l pot argumenta prin propria viata."

  RăspundețiȘtergere
 4. SÁCRU1, -Ă, sacri, -e, adj. 1. Cu caracter religios; privitor la religie, care aparține religiei. ♦ Sfânt. ◊ Foc sacru = vocație, talent. 2. Fig. Care inspiră sentimente de venerație; scump. – Din lat. sacer, -era, it. sacro.


  DIVÍN, -Ă, divini, -e, adj. 1. Provenit de la Dumnezeu sau de la zei, în felul lui Dumnezeu sau al zeilor; dumnezeiesc, ceresc. ♦ Făcut de oameni în slujba sau pentru preamărirea lui Dumnezeu; bisericesc, religios. 2. Fig. Înzestrat cu însușiri cu totul excepționale; minunat. Voce divină. – Din fr. divin, lat. divinus.


  ADEVĂR s. 1. (FILOZ.) real, realitate. (Noțiunea de ~.) 2. realitate, veridicitate, (livr.) veracitate, (înv.) veritate. (Există mult ~ în acest roman.) 3. autenticitate, exactitate, exactitudine, justețe. (S-a confirmat ~ul celor spuse de el.)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :)

   Sacru: Nu, fara caracter religios; pt mine Sacru apartine transcendentului
   si nu , nu apartine religiei

   Divin: e interesant cum insasi in definitia "divinului" sunt prezente antagonisme:
   "adj. 1. Provenit de la Dumnezeu sau de la zei, în felul lui Dumnezeu sau al zeilor; dumnezeiesc, ceresc. "
   versus
   "Făcut de oameni în slujba sau pentru preamărirea lui Dumnezeu; bisericesc, religios."
   doar eu vad contradictia?

   Adevar: da, asa este!

   PS: din partea mea puteti lua DEX-ul si Biblia ca referinta...cum era citatul:
   "cartile care ne pot ilumina sau tampi de tot"


   Ștergere
 5. " Sacru: Nu, fara caracter religios; pt mine Sacru apartine transcendentului "

  Din ce transcende?
  Din Cer? Care cer? Cosmos? Constient colectiv? Folclor? Superstitii?

  "Făcut de oameni în slujba sau pentru preamărirea lui Dumnezeu; bisericesc, religios."
  doar eu vad contradictia? - Care contradictie? :)

  RăspundețiȘtergere
 6. "Din ce transcende?"
  Cloud Atlas:
  "There is a natural order to this world, and those who try to upend it do not fare well. This movement will never survive; if you join them, you and your entire family will be shunned. At best, you will exist a pariah to be spat at and beaten-at worst, to be lynched or crucified. And for what? For what? "

  Isus:
  "Imparatia Mea nu este din lumea aceasta", a raspuns Isus.
  "Nu se va zice: "Uite-o aici!" sau: "Uite-o acolo!" Caci iata ca Imparatia lui Dumnezeu este inauntrul vostru."

  "Care contradictie ?"
  omul nu este divin, dar poate sa devina si cu cat devine, cu atat se indeparteaza de lumea aceasta a ILUZIEI si se apropie de ceea ce ESTE.

  nu este suficient sa inalaturi ILUZIA (ramai gol, debusolat, innebunesti, te sinucizi) ci si sa pui in loc ceea ce ESTE (atunci devii)
  .

  RăspundețiȘtergere
 7. Salutare Miza :)...ma bucur pentru revenirea in forta !..Salutare si celorlalti participanti la discutii .

  Cand privim cu detasare la atrocitatile petrecute in VT , si modul in care se raporteaza lumea la memele ce decurg din acest sistem de gandire ne punem serios o suma de intrebari :

  De unde vine psihopatia ?....de la Dumnezeu ?.de la oameni ?..de la traditie ?....de la perceptia distorsionata a realitatii.?...sau poate cumva de la umbrele de pe peretele proiectiei mentale ale indivizilor din perioada aceea !... Dar nici astazi in secolul 21 , se pare ca nu scapam de aceste ”experiente din vecinatatea mortii ”... pai sa nu aiba dreptate Nietzsche cu al sau”dumnezeu a murit ” ?...sau daca mai traieste , e pus cu fata la zid !!...

  Si cand spun asta ma gandesc la alegoria pesterii lui Platon din care cu totii avem de invatat .
  Idiomii din zilele noastre , inregimentati intr-o oarescare ideologie nu fac altceva decat sa traiasca in intunericul pesterii, in ”lanturi” care ne imobilizeaza cognitiv si ne fac sa privim intr-o directie gresita .

  Si care ar fi aceste lanturi ?..spre ex : credinte , prejudecati, castrari mentale, limitari, conditionari , dogme, doctrine , etc.

  Dupa ce urmaresti materialul asta , parca iti vine sa te intrebi de doua ori : ”Noi chiar am fost facuti din lut ”?...

  www.youtube.com/watch?v=E4XXItJYFKA&feature=player_embedded

  Noi nu privim la lucruri asa cum sunt ele fiindca privim umbrele sau reflectiile acestora in oglinda mentala supusa si ea bagajului cutumiar, ci intelegem lucrurile asa cum suntem noi programati /conditionati sa le vedem !!

  Eu sunt de parere ca lumea ar trebui sa se debaraseze de acest sindrom al pesterii, pentru a avea o sansa la crizele existente din lumea de astazi. Fie ele politico –religioase, sau de orice alta natura ...

  Sau dupa cum spuneai si tu domeniul inteligibilului devine atunci cand te regasesti cu tine insuti si incepi sa traiesti . Iata deci arta iesirii in lumea de sus :))..sa fii , sa actionezi avand la indemana o varietate de posibilitati , dar neaparat cu fata si nu cu spatele catre realitate....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutare, bro!

   Ma distram zilele acestea, participand la unele discutii, de incapacitatea de'a te desprinde, de a realiza pe ce lume traiesti, perceptia asta paguboasa inghesuita intr'un sistem de credinte, care pe un om normal la cap l'ar face sa urle din cauza senzatiei de claustrare.
   Daca suntem din lut? Ha!
   Asa scrie! " Dumnezeu l'a facut p om din noroi, i'a rupt o coasta pe care i'a dat'o sa si'o cocoseasca de amiaza', rezultand un frumos mariaj, a facut 2 plozi, care nu si'au putut imparti resursele si s'au omorat, asa cum se omoara si azi, tot pt aceleasi resurse, dar cine sa priceapa!, mai incolo Iosua a oprit Soarele pe cer - ca sa aiba timp sa'si ucida toti dusmanii.....in fine, tot VT e plin de dusmani ca in manele, ......deci asa, nu merge.
   Perpetuand acest mod de gandire, nu facem decat sa picam in cap. Fie ca individual, fie ca umanitate. E clar ca suntem ca vai de capul nostru. Traim pt stomac, placeri de o clipa, facem sotron printre oportunitati, dar nu facem nimic cu cap.
   Ne scremem sa construim o lume, ca si cum nu ar fi deja construita! - singurul lucru ar fi doar sa ne intelegem in ea.
   Nici pe noi insine nu ne cunoastem! Nosce te ipsum, sau gnothi seauton sunt pt latini si greci, nu pt noi.
   Imparatia lui dumnezeu o cautam in constelatia Orion sau la marginile Universului, cu toate ca ni s'a spus clar ca e in NOI.
   Noi, care....vai de noi.
   Nu, nu suntem doar lut. Suntem mult mai mult, bro'.....

   Ștergere