7 martie 2014

Despre Mediocritate


La originea lui, cuvantul mediocritate exprima calitatea a ceva care se afla la mijloc intre poalele unui munte si pisc, asadar nici jos, nici sus. 
Nici alb, nici negru: cenusiu; nici rece nici cald: caldicel. 
De fapt, daca dam cuvintelor bun si rau sensul lor cel mai general si mai abstract, mediocru inseamna nici bun nici rau, ceva care se afla la mijloc, intre ele, si se afla acolo prin statutul sau definitoriu. Fireste, in lume nu toate pot sa fie numai in vale sau numai pe culmi, exista pretutindeni ceva intre ele, o realitate mediana tot atat de reala si de legitima ca si extremele ei. Si atunci e cazul sa ne intrebam de ce calificativul mediocru a ajuns sa aiba un sens peiorativ: daca spui despre cineva ca are o inteligenta mediocra sau,
mai rau, ca este un om mediocru, il jignesti. In fond ce este atat de rau in a nu fi nici stupid, nici genial, nici ticalos, nici sfant? 
Nu suntem oare asa cei mai multi dintre noi? 
Nu e de gasit alta explicatie decat aceea ca omul mediocru se crede intotdeauna mai mult decat este si vrea sa fie tratat ca atare, sa uzurpe locul excelentei, sa se afle sus, in varf. 
Asa putem intelege cum sensul depreciativ al cuvantului s-a nascut din reactia noastra la ifosul mediocritatii si la dorinta ei de a se afla mereu in frunte, in locul celor cu adevarat buni. Mediocru se spune intotdeauna de sus in jos: ar fi greu sa auzi pe un om prost sau
netrebnic denuntandu-l pe altul ca este mediocru.
Dar, alaturi de mediocritatea veleitara, adesea agresiva, se afla printre noi si un alt tip de mediocritate, aceea multumita cu ea insasi, incapabila sa vada sau sa inteleaga ceva mai presus de firea sa, inchisa in sine si inspaimantata de orice risc. 
Omul mediocru e lipsit de nobletea vreunei daruiri sau generozitati, el isi traieste viata intr-un chip meschin, neinsufletit de nici un avant. Meschine sunt si visele lui. Nu este in stare sa fie macar cu adevarat avar sau cu adevarat las. Nu e nici macar foarte prost si nu e niciodata un ticalos in toata legea. Si, pe de alta parte, se uita uimit sau chiar scandalizat la cei care nu sunt ca el si ii judeca in numele unor principii inguste, cel mai adesea niste triste prejudecati, socotite de el, cu o indaratnicie obtuza, drept infailibile. Vede necumpatare, nechibzuinta, necugetare in orice act care trece de stramtele hotare ale vietii si ale mintii sale, iar marile pasiuni si marile pierzanii ii inspaimanta cu niste furtuni. In fata marilor idei, la care de fapt nu are acces, sta uneori perplex, dar cel mai adesea incredul si mefient, daca nu chiar indignat. Iar cand ceva din excelenta lumii ii trezeste totusi interesul sau curiozitatea, omul mediocru vrea sa participe si el cumva, dar fara efort si fara risc, de la locul lui caldicel.
De acolo poate sa riste prin procura, asistand la performantele vedetelor, ale atletilor, ale golgheterilor si ale eroilor in general. Cu grija sa nu-l traga vreun curent, sa nu-si provoace vreo indigestie, sa nu-si depaseasca bugetul bine socotit, sa nu cumva sa-i intre in casa si in viata insolitul si nelinistitorul. Daca ar bate Dumnezeu la usa lui, s-ar teme sa-i deschida.
Omul mediocru este o crisalida din care niciodata nu se vor naste aripile unui zbor.
De aceea mediocritatea, in toate formele ei, este atat de nociva. In chip inerent foarte raspandita, ea se insinueaza pretutindeni ca o pecingine, prezenta ei e masiva, multiforma, adesori coplesitoare, cauta sa se impuna, ocupa posturi, isi ia aere de onorabilitate, isi aroga drepturi. 
Este de cele mai multe ori imposibil de dislocat, mai ales cand e insistenta si harnica, si, pe de alta parte, cand cei de o seama, pleava mediocrilor, se asociaza si se darizeaza, cum se intampla de cele mai multe ori, nu atat intre ci si impotriva a tot ceea ce simt ca ii depaseste. 
 Apoi, prevalandu-se de niste forme prea generale, se statorniceste, sinistra mediocritate prinde radacini si porneste sa niveleze lumea dupa chipul si asemanarea ei, macinand marunt tot ce este mai presus de ea, vanturand prin veacuri un neant cenusiu.

Petru Cretia