16 ianuarie 2014

O mica veste buna.

Am vorbit multa vreme despre reperele de apartenenta.
Pestera in care fug oamenii sa se adaposteasca atunci cand pierd adevarul, sau nu l'au stiut niciodata.
Haideti sa abordam si din alta perspectiva aceasta problema, poate reusim, prin articol, sau schimbul de idei adunat la sectiunea comentarii sa intelegem noi, si cei de langa noi o problema stringenta, atat de importanta ca trasatura a vietii noastre.

Multi ignoranti arunca toata vina, intr'un mod aproape vechi-testamentar  pe mostenirea genetica, ca fiind principalul sau singurul factor hotarator in comportamentul si viata omului, fara sa ia in considerare ca intreaga viata este o posibila perpetua dezvoltare intr' o directie pe care fiecare dintre noi o poate alege oricand vrea. Cu conditia sa fie...CONSTIENT  de alegerea lui. NU?  Pt ca altfel, parca nu mai e alegere.
Incercand o echilibristica  in domeniul psihiatriei, tot ca ignoranti, putem constata ca ..si anume..creierul omului este in perpetua miscare, in functie de factorii care il influenteaza. Ajungem asadar la factorul numit MEDIU.

Omul nostru, din timpuri imemoriale, si'a dus existenta mana in mana cu mediul natural, construit de habar n'avem cine. Nu vreau subtilitati metafizice. Nu astazi. Altul e subiectul. Si nici n'ar fi relevant.
 Asadar, omul si'a construit civilizatia, mana in mana cu mediul natural, interpretandu'l ....asa cum l'a dus mintea, iar multitudinea de culturi sunt exact dovada acestei capacitati creatoare a omului de'a ...creea in functie de perceptie. N'am sa le discut in termeni de bine sau rau. Nu INCA.

Ca observatori neutri ce suntem, putem vedea ca unele culturi difera de altele.
Unele mai complexe, altele mai simple, unele mai violente, altele mai pasnice.

Stim de exemplu ca poporul roman este extrem de idiot. Nu sunt insa si nemtii la fel, pt ca spre deosebire de romani, astia sunt in stare sa faca ceva inteligent.
Aceiasi oameni, 2 maini, 2 picioare, dar  2 culturi diferite!

Sa intelegem sa germanul se naste inteligent si romanul batut in cap?
Sa fie creierul neamtului mai mare decat al romanului, din nastere?

Sa luam un alt exemplu: in limbajul eschimosilor, nu exista cuvantul razboi. Aceeasi UMANITATE, a creat cultura azteca, in care se practicau frecvent sacrificiile umane. Sa nu uitam ca intr' o singura zi, de sarbatoare ( astea sunt deosebite intotdeauna! ) au fost ucisi peste 80.000 de oameni, scotandu'li'se inima, inca batand. Aceiasi oameni, si eschimosii si aztecii! Aceeasi specie!
Ce oare i'a facut atat de diferiti?

Haideti sa ne intoarcem la mediul stiintific: psihiatria.
Se stie ca creierul omului, mai ales a copilului se dezvolta mult mai bine atunci cand copilului ( omului ) i se acorda atentie. Ajung adulti perfect adaptabili in orice societate normala.
Cei carora nu li se acorda atentie, pot ajunge retardati. Si mai ales cei care sunt abuzati. Metodele sunt atat de diferite si complexe!
Casele de copii sunt exemple care vorbesc de la sine. Copii tratati cu duritate si ostilitate raman in stadiul de ...neom. Din pacate.
Aceleasi creiere, medii diferite.
Intelegem astfel ca mediul in care ne dezvoltam si traim nu numai ca ne creeaza, dar e si capabil sa ne modifice constant comportamentul.
Aceiasi oameni, supusi unor medii diferite, pot ajunge sa empatizeze si sa gandeasca normal, iar altii, sa fie sociopati.

Haideti sa ne aprofundam putin in derivatele societatii.
Multi dintre noi, la un moment dat, indiferent de mediul familial, social in care au fost crescuti si educati, la un moment dat constata ca ceva nu este in regula nici cu ei, nici cu lumea in care traiesc.
La nivel nu stiu cat de constient....dar sigur insitnctiv, cauta o schimbare a mediului.
Asa apare migratia in partidele politice, religii, secte, grupuri de apartenenta.
Se cauta inconstient sentimentul de siguranta.

Dintre cei care isi au creierul la purtator, multi constata ca mare lucru nu s'a schimbat odata cu schimbarea mediului, esenta fiind la fel: un grup inchis ermetic, alte reguli, dar din pacate, aceeasi lipsa de empatie si de realism in cadrul grupului.
Adica...au migrat dintr'o babilonie in alta. De aici apare nemultumirea si dezamagirea.
Bisericile, in loc sa fie un mediu terapeutic, sunt un pandemoniu! La fel si politicul! In sport e la fel! 

De ce acestea?

Sa ne uitam ca la inceput, omul coexista impreuna cu mediul natural.
Treptat a fost rupt si instrainat de el.
Unii religiosi ar spune asa: " M'ati urat fara motiv" - cum zicea Dumnezeu prin vocea unui profet.
 Rupt de acesta, si'a creat o lume..stramba. Lume in care traieste, in care isi naste copii, si' i educa, prea periculos de mult dupa propriul chip si asemanare, rezultatul fiind.....lumea in care traim.


Oare! - n'ar fi bine ca NOI, sa constientizam ca natura nu este dusmanul nostru, nu este vasalul nostru, ci mai degraba leaganul nostru, in care, daca privim cu intelepciune ne'am putea crea o lume in care, treptat si cu rabdare, sa ne vindecam de ratacirea provocata de civilizatia noastra stramba?  
Este perfect posibil!

Stiinta o spune!
Biblia o spune!

Credeti ca cel ce vrea sa fie normal, trebuie sa astepte sa'i institutionalizeze cineva crezul ca poate fi normal? Ca poate iubi un om? Ca poate fi inteligent si creator?  Nimeni!
Este o alegere LIBERA a fiecaruia dintre noi.

Noi, cei care VREM.

Nu este oare o veste buna?