7 martie 2014

Despre Mediocritate


La originea lui, cuvantul mediocritate exprima calitatea a ceva care se afla la mijloc intre poalele unui munte si pisc, asadar nici jos, nici sus. 
Nici alb, nici negru: cenusiu; nici rece nici cald: caldicel. 
De fapt, daca dam cuvintelor bun si rau sensul lor cel mai general si mai abstract, mediocru inseamna nici bun nici rau, ceva care se afla la mijloc, intre ele, si se afla acolo prin statutul sau definitoriu. Fireste, in lume nu toate pot sa fie numai in vale sau numai pe culmi, exista pretutindeni ceva intre ele, o realitate mediana tot atat de reala si de legitima ca si extremele ei. Si atunci e cazul sa ne intrebam de ce calificativul mediocru a ajuns sa aiba un sens peiorativ: daca spui despre cineva ca are o inteligenta mediocra sau,
mai rau, ca este un om mediocru, il jignesti. In fond ce este atat de rau in a nu fi nici stupid, nici genial, nici ticalos, nici sfant? 
Nu suntem oare asa cei mai multi dintre noi? 
Nu e de gasit alta explicatie decat aceea ca omul mediocru se crede intotdeauna mai mult decat este si vrea sa fie tratat ca atare, sa uzurpe locul excelentei, sa se afle sus, in varf. 
Asa putem intelege cum sensul depreciativ al cuvantului s-a nascut din reactia noastra la ifosul mediocritatii si la dorinta ei de a se afla mereu in frunte, in locul celor cu adevarat buni. Mediocru se spune intotdeauna de sus in jos: ar fi greu sa auzi pe un om prost sau
netrebnic denuntandu-l pe altul ca este mediocru.
Dar, alaturi de mediocritatea veleitara, adesea agresiva, se afla printre noi si un alt tip de mediocritate, aceea multumita cu ea insasi, incapabila sa vada sau sa inteleaga ceva mai presus de firea sa, inchisa in sine si inspaimantata de orice risc. 
Omul mediocru e lipsit de nobletea vreunei daruiri sau generozitati, el isi traieste viata intr-un chip meschin, neinsufletit de nici un avant. Meschine sunt si visele lui. Nu este in stare sa fie macar cu adevarat avar sau cu adevarat las. Nu e nici macar foarte prost si nu e niciodata un ticalos in toata legea. Si, pe de alta parte, se uita uimit sau chiar scandalizat la cei care nu sunt ca el si ii judeca in numele unor principii inguste, cel mai adesea niste triste prejudecati, socotite de el, cu o indaratnicie obtuza, drept infailibile. Vede necumpatare, nechibzuinta, necugetare in orice act care trece de stramtele hotare ale vietii si ale mintii sale, iar marile pasiuni si marile pierzanii ii inspaimanta cu niste furtuni. In fata marilor idei, la care de fapt nu are acces, sta uneori perplex, dar cel mai adesea incredul si mefient, daca nu chiar indignat. Iar cand ceva din excelenta lumii ii trezeste totusi interesul sau curiozitatea, omul mediocru vrea sa participe si el cumva, dar fara efort si fara risc, de la locul lui caldicel.
De acolo poate sa riste prin procura, asistand la performantele vedetelor, ale atletilor, ale golgheterilor si ale eroilor in general. Cu grija sa nu-l traga vreun curent, sa nu-si provoace vreo indigestie, sa nu-si depaseasca bugetul bine socotit, sa nu cumva sa-i intre in casa si in viata insolitul si nelinistitorul. Daca ar bate Dumnezeu la usa lui, s-ar teme sa-i deschida.
Omul mediocru este o crisalida din care niciodata nu se vor naste aripile unui zbor.
De aceea mediocritatea, in toate formele ei, este atat de nociva. In chip inerent foarte raspandita, ea se insinueaza pretutindeni ca o pecingine, prezenta ei e masiva, multiforma, adesori coplesitoare, cauta sa se impuna, ocupa posturi, isi ia aere de onorabilitate, isi aroga drepturi. 
Este de cele mai multe ori imposibil de dislocat, mai ales cand e insistenta si harnica, si, pe de alta parte, cand cei de o seama, pleava mediocrilor, se asociaza si se darizeaza, cum se intampla de cele mai multe ori, nu atat intre ci si impotriva a tot ceea ce simt ca ii depaseste. 
 Apoi, prevalandu-se de niste forme prea generale, se statorniceste, sinistra mediocritate prinde radacini si porneste sa niveleze lumea dupa chipul si asemanarea ei, macinand marunt tot ce este mai presus de ea, vanturand prin veacuri un neant cenusiu.

Petru Cretia

8 comentarii:

 1. nenea asta petru cretulici, mai bine ar fi descris cum se fac clatitele, ca ar fi fost mai interesant. m-a luat somnul citindu-i "analiza".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nenea " asta " a fost profesor de limba greaca, editor al lui Platon, autor, eminescolog, filosof, eseist și traducator , in timp ce tu stii cum se fac clatitele si sexul.
   Si parerea mea este ca daca n'ai fi fost mediocra, ti'ai fi inceput critica cu majuscule. Mai mult, poate ai fi reusit sa'i scrii numele cum trebuie.
   Zic ca per total a avut dreptate, doar gandindu'ma la tine...

   Ștergere
 2. Educativ articol!..felicitari si pentru cel ce a gazduit aceasta ”dare de seama” a mediocritatii....

  Mediocritatea e cu atat mai impresionanta cu cat o descoperi intr-o structura ce se crede deasupra mediocritatii..:))Mediocritatea face parte din natura noastra.O vedem zilnic, la tot pasul !In scoli , in politica, in religie, in sport ,etc....Fara rusine o spun:.. mediocritatea este o stare de fapt...Este un imn de stat fara de care omul nu poate accede catre ceva mai inalt...

  Nu stiu daca pot fi 100% de acord cu Cioran care spunea ca singura arma impotriva umanitatii este suferinta, dar gasesc in aceasta constatare si ceva adevar.Personal cred ca mediocritatea este antemergatorul intelepciunii...Adica nu te poti considera intelept decat in masura in care ai gustat acel sandvis al mediocritatii asezonat cu putina ignoranta...

  Cred ca nu gresesc sa cred ca unica mediocritate care nu se poate justifica este aceea a iluziilor.Si este valabil si intr-un sens si in altul....Sa crezi ca esti mediocru, cand de fapt nu esti si viceversa!!!...

  Cu alte cuvinte:”Nu e nici macar foarte prost si nu e niciodata un ticalos in toata legea”....este ceva intre ciocan si nicovala:))intotdeauna se completeaza reciproc si atentie : creeaza dependenta una de cealalta***..

  Citez:”Nu suntem oare asa cei mai multi dintre noi?”...ba eu sunt primul care subscriu.Paradoxul este ca aceasta mediocritate este benevola..In momentul in care incepi sa o constientizezi atunci incepi sa ”mori”...Si aici apare trezirea la
  realitate.!!

  Nu e nimic iesit din comun sa ne recunoastem mediocritatea!Traim vremuri carnavelesti, unde anormalul e norma.
  E vremea spectacolului si a stridentelor de toate felurile. Platim cu moneda mediocritatii ca sa ne simtim bine, dincolo de orice idee de bun-simt, de datorie, de dreptate, de adevar !!!

  Felicitari inca o data pentru pragmatism si salutare Miza:@:))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eh, ca sa crezi ca esti mediocru si sa nu fii...trebuie sa ai privirile atintite asupra a ceva foarte inalt... Ce mai stare de gratie!...
   Ce te faci insa cand omul isi este izvor si se crede sus!...

   Te salut, my bro' !

   Ștergere
 3. Dap!..ceva ”maret”!....dar sa nu uitam ca pentru multa lume ceva maret inseamna ”democratie”(mediocritate)!!!Suna bizar no?..si cine lucreaza din plin la perpetuarea acestei pseudo-democratii daca nu noi cei din generatia de tranzitie.Noi suntem cei care dezvoltam acest climat specific, in care nu ne-am trezit nici acum din ”somnul cel de moarte”...Îl cantam mereu dar tot degeaba!! ..cred ca trebuie sa ne lepadam de fraza :”in care ne-adancira barbarii de tirani”!..ca nici noi cei de astazi nu dorim in mod real sa iesim din rahat!..ne place sa-l savuram in gasca(cica asta este definitia omului liber)!

  Sa ne uitam un pic peste umar si sa vedem ca intr-un trecut, nu foarte indepartat, mediocritatea, fie ea reala sau simpla perceptie, crea o profunda nemultumire. Am uitat astazi !!..ca epoca moderna, spre deosebire de postmodemitate, era insetata de Ideal si Absolut, cauta cu infrigurare sa depaseasca limitele. Un Hegel, un Marx au nutrit visuri colosale, si-au propus sa refaca din temelii lumea....Noi astazi nu mai reusim sa spargem barierele mentalitatii de grup!!!..daca un prost care duce cadouri la profesor si primeste note de zece , desteptul de ce s-ar mai obosi sa invete cand vede cat de usor se fenteaza profu*:))...asadar nota nu reprezinta in nici un mod realitatea!..Totul este o fictiune , un mit , o iluzie, o involutie..etc.

  Deci din cate vedem cu totii, mediocritatea se invata inca de pe bancile scolii...Si in acest proces al ”evolutiei” sunt multe persoane implicate//// Iar cand acesti copilasi mediocrizati devin oameni ”adulti” ai societatii ne mai miram de ce batem pasul pe loc intr-o mocirla colectiva ce se cheama țara democrata..Asistam curiosi la infatuarea acestei mediocritati....

  Cred ca esti la curent cu rezultatele ”nemaipomenite” de la simularea nationala care tocmai a avut loc in invatamant!..Mediocritatea sistemului se reflecta foarte frumos si in mediocritatea subiectilor care au participat la acest examen!!.Si ne mai intrebam ce vor face copii nostri in conditiile in care se schimba ministri cu o frecventa mai mare decat schimbarea anotimpurilor..Fiecare nou ministru cu aberatiile lui!!..

  Hei!..Miza frate, sunt multe de spus dar ma opresc aici:)) sa ai o zi lipsita de aceasta sinistra mediocritate:-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, my bro'..
   Da' stii ce?
   N'o sa am o zi mai buna. Si stii de ce? Pt ca eu sunt primul mediocru. Si e greu sa cari asta dupa tine...

   Ștergere
 4. Exista si frica de mediocritate? Adica constientizarea starii de mediocritate, dorinta de a iesi din ea, neputinta de a-ti depasi limitele intelectuale sau de a compensa niste goluri de cunoastere. Daca mediocritatea este constientizata si doresti tratament cred ca unica sansa pe care o ai este sa iesi din locul acela in care mediocritatea poate sa fie folosita peiorativ in legatura cu persoana ta si sa ramai pe pozitia mediocrului aflat la locul sau. Voiam sa apas pe publicati acum. Si am recitit ce am scris ca nu cumva sa-mi scape vreo greseala. Mi-am pus intrebarea daca nu cumva vorbeam despre mine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. My friend, insusi faptul ca'ti pui problema sa te ... temi! - ca nu poti iesi de acolo, te pune in pozitia superioara celor care n''au fobia asta... ;)

   Ștergere