24 septembrie 2013

Adventism cronic.


Motto:  " E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează. " - Voltaire.   Sunt un om care a auzit multe, si de asta, sunt putine lucruri care ma mai pot surprinde.
Cugetarea aceasta era valabila insa numai pana i'am intalnit pe adventisti.
Secta asta pare sa fie o sursa inepuizabila de surprize, majoritatea depasind chiar ridicolul insasi nasterii lor pe scena religiilor aprobate oficial.

......................................................

Dupa cum bine stiti deja, sunt un mare fan al religiei. Le iubesc pe toate cu aceiasi ardoare: deloc.

Insa daca ma intrebati, o sa va spun ca le pot tolera pe cele care macar s'au straduit sa impacheteze rahatul frumos.
Nu ca as tolera minciuna! Ci pt ca am toata admiratia vizavi de munca intelectuala.

Din acest motiv, apreciez de exemplu budismul: macar minte frumos. Le da oamenilor o poveste misto, in care se reincarneaza de cate ori vor, optional si in animale, nu'i sperie prea tare cu iadul, nu'i ostracizeaza, nici demonizeaza si se multumeste cu bani putini.
Este adevarat, adeptii budismului nu sunt foarte inteligenti, dar hey! - nici la celelalte culte nu sunt mai breji.

Islamistii sunt ceva mai exuberanti, iar din cauza asta, religia lor a ridicat stacheta si le'a promis 77 de virgine, cu conditia sa duca un Jihad imaginar cu toti cei care nu sunt de acord cu ei.
De asta, Allahu Akbaru, mortalitatea a depasit cu mult natalitatea,  reducand astfel suprapopularea.
Smart guyz, huh?

Sa ne intoarcem insa la adventistii nostri, singurii si cei mai alesi de Domnul, pionii principali din marea lupta dintre pacat si neprihanire, cei despre care stim ca fac parte din planul lui Dumnezeu, bla, bla, bla.
Pentru cititorii mei neadventisti, va readuc aminte cum sta treaba cu ei.
Profetesa lor, Ellen G. White, fata desteapta dealtfel, si destul de citita pt perioada victoriana, a cam plagiat unele scrieri ale vremii, avand pretentia ca i'a aratat Dumnezeu.
A construit o miscare religioasa, cu tot tacamul: dogme, doctrine, reguli, moda, si bineinteles! - n'a uitat partea cu banul, caci nu'i asa, ochiul dracului ii place mult lui Dumnezeu.

Despre Ellen White, numai cuvinte de lauda: un bun capitalist, care a stiut unde sa'si investeasca bunurile castigate: in banci, terenuri si case. Ca sa scoata ochii naivilor, a facut si niste spitale si le'a  tras adventilor o reforma a sanatatii de nici acuma nu'si revin la minte, dar, per total, a fost un om bun. Nu se cade sa vorbim de rau mortii.

E, povestea continua si in zilele noaste, la fel de frumos precum a si inceput.
Cica pastorul adventist Cornel Darvasan, mare fost realizator la Speranta Tv, a trecut putin la Islam, facand uz, in avans, de una dintre cele 77 de virgine promise, alta decat nevasta'sa. 
Cum se mai intampla accidental ca in astfel de miscari religioase sa mai existe oameni care'si pun intrebari, la presiunea lor, si'a dat un pic demisia.
Insa, nu de tot.
Auzii zilele acestea ca nestiind sa faca altceva, si sincer nici nu prea placandu'i , vrea sa'si faca o biserica particulara, evident sub patronajul lui Isus Hristos Domnul si sub evidenta Lui binecuvantare.
Si cum BAZS, nu'i putea pune la dispozitie un spatiu unde sa'si tina predicile, s'a gandit ca cel mai aproape de modestia cu care ne'a invatat Isus, nascandu'se in iesle, biserica lui s'ar putea naste, tot in modestie, dupa modelul hristic la Grand Hotel Bucuresti.
Dupa cum v'am spus, sunt greu de surprins. Insa adventistii, pardalnicii de ei, iata ca au reusit totusi: ii mai dau o sansa!
Asadar, Cornel ii va invata in continuare cum sa fii crestin.

Si sunt de acord cu ei: oricum nu merita mai mult, decat pe Cornel.
Ca daca au inceput cu Ellen White, de ce ar temina sanatosi la minte!