3 august 2013

Despre Autoritate.
  Din momentul in care am venit pe lume, ne este prezentata "mostenirea" culturala cu care au fost inzestrati parintii nostri, care la randu'le au primit de la parintii lor, care prin bunavointa inaintasilor lor au facut aceleasi lucruri, cam de cand lumea, am zice. Fara sa'si puna problema, nici unii, nici altii, daca darul cu care ne'au cadorisit e bun sau rau.

Conform cu aceasta credinta, stim ca viata noastra trebuie sa'si duca cursul dinspre punctul A inspre punctul B, de regula, fiind variatiuni pe aceeasi tema, cu finalitate determinata, fara sa faca prea multe bucle.

Asadar, crestem ca si copii, statistic, dupa niste norme.  Norme, carora ne supunem orbeste, fara sa ne punem problema, inca odata! - daca nu cumva conduc inspre un viitor premeditat, in care suntem inregimentati, fara drept de apel, rezultatele fiind unele..statistice!

De la gradinita, via scoala, ne sunt prezentate niste lucruri, intotdeauna intre niste limite bine stabilite, la care nu avem voie sa atentam prin intrebari legitime, ca nu cumva sa perturbam bunul curs al acestei masinarii.
Ne este inoculata asadar autoritatea.
Ca unui bun sclav.
Si iaca asa, castigam un stapan.

Evident, toate in folosul nostru.  Ca unor prosti autentici, si fara sa ne simtim macar indignati de situatie.

Ca masinaria sa fie greu detectabila, ne este predata pe fragmente.
Statul nu este una si aceeasi mizerie cu biserica, ca si cum n'ar functiona in interes comun: inrobirea si controlul.  Amandoua vanzand iluzii, proiectand existenta fiecaruia dinspre prezent inspre un viitor, viitor niciodata tangibil, insa cu scopul evident de'a dezbraca individul de personalitatea lui, inghesuindu'l intr'un grup de apartenenta unde sa se simta in aparenta siguranta, si de unde nu pune intrebari, doar executa docil. Genial, nu?


V'as intreba, manat de spiritul meu vesnic pus pe intrebari, cum ar fi viata fara acestea!
Adica, daca de exemplu, de mic copil, ati fost lasati fiecare sa functionati normal, coagulandu'va propria constiinta, nu prostia de la adapostul grupului! - si ajungand la o anumita maturitate spirituala?
Carei autoritati v'ai supune?

Uneia exterioare - fiind sclavi, sau uneia interioare - fiind oameni liberi?

Stim cu totii ca este usor incomod sa raspunzi in fata propriei constiinte, si preferabil este sa raspunda altii. Altii, care, prin bunavointa lor, ne preiau vina in cazul propriilor greseli comise in incercarea de'a evolua, insa intotdeauna in schimbul unor costuri.
Ori, mai simplu, cu putin curaj, asumarea directa a lor, cu riscul de'a ne simti putin stanjeniti de greselile noastre proprii, insa cu posibilitatea de'a le corecta si astfel maturiza. Singurul bici fiind propria constiinta, insa suficient de blanda totusi in a nu ne vinde altora.

Ce'am prefera, care autoritate: umanismul unei autoritati exterioare, care ne scapa de vina,insa dezbracandu'ne de noi insine.... sau lipsa de confort data de o constiinta vie pe care n'o  poti nici vinde, nici minti, dar care are ca finalitate noua creatie: OMUL ?
62 de comentarii:

 1. Bune observatii mein freund... pina la un punct. Uiti probabil tocmai faptul ca aceasta "constiinta", care a fost in permanenta supusa celor mai nefericite si nefaste experimente, n-a fost lasata sa se dezvolte tocmai in sensul in care ar fi trebuit. Si la fel cum in lumea vie se aplica principiul transformarii in sensul adaptarii la mediu, care in decursul timpului duce la modificari de genotip, tot la fel de bine se poate aplica acest principiu si in sfera constiintei si generatiile dupa generatii, care au trait in minciuna, hotie, wtc., ajung sa modifice in sens fundamental comportamentul si gindirea omului contemporan...

  din nefericire.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. D'acord! Intrebare: oare n'ar fi destul de simplu totusi sa ne modificam inspre origini constiinta, prin simpla adaptate la normalitate?
   Am observat o chestie interesanta de cand locuiesc la tara: mi s'a schimbat radical perceptia despre multe lucruri, pe care, pe vremea cand eram Homo Urbanicus le vedeam intr'un anume fel.

   Ștergere
  2. Tocmai de aceea ni se pare comportamentul pasarilor, animalelor, etc. atit de ... natural! pe cind omul, acest nobil animal! inzestrat cu cel mai inalt atribut, gindirea, a ajuns sa devina un soi de ... android!

   Cred ca ideea de la care ai plecat merita mai multa atentie si trebuie analizata in profunzime.

   Ștergere
  3. Acest nobil animal, omul, fara discutie ca este sub icoana animalelor.

   Singurul care i'a iubit a fost Isus Hristos. Bravo lui. Ca rasplata, l'au batut bine si l'au rastignit.

   Putini merita, my friend apelativul de om. Majoritatea s'ar potrivi ca ingrasamant pt Monsanto. Macar am manca sanatos.

   Ștergere
  4. Cred ca de fapt au existat si astfel de incercari, de sfarimare a lanturilor in care omul a fost legat, odata ce el a sesizat ca, "(omul) se naste liber, dar pretutindeni se gaseste in lanturi". Insa de fiecare data, la conducere au ajuns iarasi porcii! Pentru ca turma este incapabila sa descopere care ii sint interesele si prioritatile. Si de fiecare data, face apel la porci, pentru a o conduce catre... libertate! De fapt, catre sclavie! Porcii fiind... porci, se baga totdeauna in fata, pretinzind ca sint cei mai merituosi, cei mai inteligenti si singurii care cunosc calea adevarata. In fapt, niste escroci, sarlatani, hoti, pusi pe capatuiala, a caror "gindire elaborata" nu merita doi bani! De fat, ei isi cunosc foarte bine propriile interese. Si turma ii voteaza pe acesti sarlatani, vazind in ei salvatorii Patriei!

   Dar porcii, ramin porci si prostii cu sperantele inselate...
   Si vesnic asa va fi, atita timp cit va exista omenirea.

   Ștergere
  5. ORI DE CATE ORI va renunta omul la a raspunde personal pt ceea ce face, angajandu'si un "greieras Gimini" care sa'i spuna care'i binele sau raul, va pati la fel: va fi inrobit.
   El si numai el trebuie sa'si rezolve problemele, nu sa se refugieze in afara realitatii, cautand solutii acolo unde nu sunt. Solutiile sunt in mainile noastre, si n'o sa vina nici Isus Hristos, nici Superman, nici Mos Craciun sa ni le rezolve.
   Oare cate mii de ani vor mai trebui sa treaca pt a intelege un lucru atat de simplu!

   Ștergere
  6. Probabil pentru asta ar trebui sa descoperim cite o planeta si un sistem solar pentru fiecare om, individual. Astfel incit fiecare sa-si satisfaca orgoliul si sa poata "stapini" peste intreaga planeta. Dar si atunci, cel mai probabil, porcii se vor alia intre ei pentru a pune stapinire si pe celelalte sisteme si a lua in robie si exploata pe ceilalti. Macar pentru resursele naturale de pe fiecare planeta, sa le stringa la ei acolo, sa le poata lua cu ei, "pe lumea cealalta"!

   Slava domnului ca n-am ajuns sa putem descoperi si calatori pe alte planete locuite de fiinte inteligente! Altfel, iti dai seama ce prapad am fi adus si pe acolo! Nu meritam sa vim vizitati de alte fiinte inteligente, decit pentru a fi prezentati, ca la gradina zoologica, ca exemple de cum nu trebuie sa procedeze o civilizatie! Si eventual, sa fim vinati. Cred ca asta aveau in minte si realizatorii productiilor cinematografice din ciclul "Predator"...

   Ștergere
  7. Legat de constiinta si experimentele la c are omul este supus, este de necrezut, cita ipocrizie exista pe lume, cum sint manipulate multimile, cum le sint induse notiuni, idei, idealuri false, cum sint asmutiti unii impotriva celorlalti pentru a putea fi stapiniti, cum sint aplicate la nivelul unei societati, unei natiuni sau popor, tehnicile testate pe cainele lui Pavlov... Doar pentru a-i mentine in robie si a-i exploata ca pe vite, pina cind extenuati, sint trimisi pentru a fi sacrificati, la abator... Iar tembebii, soarecii de laboraltor, nu contenesc sa le inchine calalilor imnuri de slava!

   Dezgustator...

   Ștergere
 2. Din nefericire si lumea satului a suferit transformari iremediabile si fundamentale. Pentru ca tot veni vorba, legat de aceste nefericite modificari, taranul roman a ajuns sa copieze intocmai prostul obicei al mercantilismului prost inteles al Occidentului. In aceasta primavara am mincat atitea rosii (de restul legumelor de pe piata nici macar nu indraznesc sa ma apropii!) crescute in afluenta de ingraseminte chimice, tratate cu tot soiul de stimulenti si compusi chimici pentru a le grabi coacerea, iat apoi a venit rindul lubenitei, la fel de bine tratata! incit m-am jurat ca n-o sa mai cumpar legume si fructe de pe piata, toata viata mea!

  O adevarata bataie de joc la adresa cumparatorului si un grav pericol pentru sanatate! Nu mai vorbim, ca n-au niciun gust, nicio noima, de parca ai minca apa statuta! Si asta se intimpla cu toate produsele. Ce distractie pe seama celor care cred ca se hranesc "bio"!!! M-am uitat si la fructele de pe piata, nici macar un vierme nu indrazneste sa se apropie de ele!

  Cam asta este lumea in care traim...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai de anul asta, din cate stiu, nemernicii care ne conduc au permis gunoaielor de la Monsanto sa produca nestingheriti pe plaiurile noastre, cu scopul de'a ne hrani. Daca le spui gastii de idioti, adica vulgului, ca sunt practic supusi unui viitor genocid, te iau in ras si te eticheteaza rapid drept conspirationist.

   Se vor trezi abia cand nu vor mai prididi sa se trateze de cancer.

   Ștergere
  2. Din pacate nu exista nicio reactie in fata aceste adevarate avalanse de falasuri de pe piata, pentru ca nu exista un minim bagaj de cunostinte legat de produsele adevarate si surogatele lor. Tot vacarmul de pe televiziuni legat de "e"-uri si influentele lor nocive pare mai mult un spectacol pentru fetele batrine si "mondenul" lor. In realitate. toate pietele sint invadate de aceste falsuri, adevarate bombe chimice, pe care le introducem zi de zi in organism. Si nu ma refer doar la produsele din Turcia, Spania, Maroc, Chile, pe care nici macar nu le poti minca si te vezi nevoit sa le arunci imediat cupa ce le-ai cumparat, desi ai platit pentru ele o traista de gologani. Din pacate, produslele romanesti au ajuns sa arate mai rau si sa fie chiar mai nocive decit cele de import, desi fiind mai proaspete, iti ofera perceptia unei false realitati. Fructele, la fel, nu mai au nicio noima, daca musti dintr-o leguma sau un fruct cu ochii inchisi, nici macar nu mai poti sa-l recunosti, pentru ca toate au acelasi gust. Insipid. Nu stiu, dar in acest an chiar am ajuns sa simt o greata in fata produselor de pe piata. Au devenit de-a dreptul necomestibile. Pina au inceput sa se coaca ale ,mele, n-am intelesm sau n-am constientizat, de ce. Abia apoi mi-am dat seama, cind salata mea imi pare ca-mi da sanatate cind o maninc. Pe celelalte, in ultima perioada, pur si simplu n-am mai putut sa le maninc! Culmea este ca in zona mea se cultivau legume pentru export in vremea comunismului, cea mai mare parte luind drumul Germaniei, unde se facea coada la piata, doar la stirea ca sosesc rosii din Romania! Si intr-adevar, aveau un gust nemaipomenit. Ca sa nu mai vorbim de fructele de atunci. Care aveau o savoare, pe care cu noile soiuri, de import, am pierdut-o definitiv! Am ajuns sa nu mai suport pina nici painea din comert. O adevarata bataie de joc, cu afinatoarele si drojdiile de import, cu sistemul lor de coacere fara urma de coaje, de parca ar fi facuta din paie, nu din faina si momel. Dar pentru toate acestea, noi sintem vinovati. Pentru ca ar trebui sa facem un adevarat boicot impotriva falsurilor din comert. Si cind te gindesti cum isi mai bat joc de noi cu fluctuatiile preturilor si cu maririle aberante practicate in mod curent! La fel ca in cazul energiei electrice sau al produselor petroliere la pompa. Doar ca sa ne creeze iluzia unei scaderi a preturilor! Si cit sintem noi cumparatorii de creduli si de tembeli!

   Ștergere
  3. E, si se mai mira lumea care ma stie de ce visez sa scap de rahatul asta de CIVILIZATIE si sa ma refugiez in varful muntelui, unde sa'mi fac eu totul, chiar si daca asta ar insemna sa renunt la unele "binecuvantari" aduse de ea.

   Ștergere
  4. Nu inteleg ce i-ar mira?! In situatia in care astazi, murele, zmeura, afinele, coacazele, vita salbatica, etc., au ajuns sa para adevarate trufandale, pe linga bataia de joc de soiuri si specii de cultura, care in afara aspectului comercial, nu mai pastreaza nicio legatura cu rudele lor indepartate, si pe linga faptul ca sint lipsite de orice gust, aroma, savoare, mai sint si incarcate de pesticide, insecticide si ingraseminte, toate sub numele generic de chimicale, de au ajuns sa fie mai periculoase decit DTT-ul si dioxina la un loc!

   De multe ori il recitesc pe Defoe, invidios pe Robinson, ca a gasit ultima insula nelocuita de om...

   Ștergere
  5. Majoritatea celor care cultiva legume astazi, au incheiate contracte cu supermarketuri. Nici n-ai idee ce "produse" le ofera celor de la oras!!! Daca ar sti saracii ce maninca, n-ar mai cumpara in viata lor! Si toate mizeriile astea le vind la niste preturi astronomice! Ma intreb, la ce pret or ajunge la cumparator?! Si citi sint nevoiti sa scoata din buzunar naivii de la oras, pe niste... n-am cuvinte sa le definesc! Din cind, in cind, atunci cind preturile sint avantajoase, pentru ca ei le dau la un pret care este stabilit pe toata durata contractuala, mai iasa cu ele si pe piata. Dar nu le cumpara nimeni de doua ori! Dupa ce te-ai inselat o data, nici ca-ti mai trebuie, chiar daca ar fi sa te plateasca ei.

   E destul de convenabil pentru ei, nefiind nevoiti sa dea ochii cu cumparatorul. Pentru ca a doua oara cind te intilnesti cu ei merita, fie sa le rastorni toata marfa, fie sa le dai in cap cu ea!

   Ștergere
  6. Asta'i un alt subiect delicat pt amicii mei adventi! :)

   Eu, fiind omnivor, discutam cu un vegetarian convins, care'mi spunea cat de daunator este ce mananc eu, si cat de sanatos e ce mananca el. Si nicicum nu intelegea ca vegetalele lui sunt la fel de otravitoare la ora actuala ca si carnea ajunsa in supermarketuri din animale umflate cu antibiotice si tot felul de rahaturi. Credea ca suntem in barci diferite, si era tare mandru de asta! Hahaha!

   Inca mai am in minte niste solarii unde se poate produce perfect bio, si animale crescute tot asa. Evident, fara unele beneficii, fara profit ca pe segmentul celalalt, dar pt consum absolut personal....perfect realizabil.
   Oricum, la cum stau cu simtul olfactiv, tare mi'e ca urmatoarea foamete nu va trebui s'o asteptam prea mult...
   Mai ales ca vom si si ajutati. ;)

   Ștergere
  7. Am uitat sa spun ca diferenta dintre produsele obtinute in mod natural si cele de la solar este de la pamint la cer! Pentru ca cele la solar nu au aer, nu se coc in mod firesc, ci sint fortate de conditiile artificiale create aici, tocmai de aceea, chiar daca nu sint tratate nu stimulente, ele nu ajung la maturitate, semintele lor sint nedezvoltate, neputind sa le folosesti sub nicio forma pentru reproducere, dar si gustul este unul lipsit de calitatile specifice fiecarui soi/specie. E o iluzie ca la solare se pot obtine produse naturale! Solarele sint folosite doar pentru a obtine rasadul si repicare, pentru a scoate in cimp soiuri mai timpurii. Si asa, pina se adapteaza la conditiile naturale, poti pierde pina la 80% din rasad, in functie de specie, vinetele fiind cele mai pretentioase, si de timpul cit au fost expuse la aer, pentru a fi obisnuite, cit se aflau in vegetatia la solar. Daca n-au fost aerate deloc, imediat cum ajung la aer curat, chiar inainte de-a le vede soare, se vestejesc si mor!

   Pe de alta parte, este adevarat, ca nu poti obtine legume in desert, fara solarii. In Orientul apropiat sint astfel de plantatii in desert. Dar legumele lor n-au nico noima, parca sint crescute in eprubeta, doar forma si aspectul este de ele! Pentru cine n-a gustat in viata lui legume adevarate, nu este o problema, neavind nici cea mai vaga idee cu ce fel de produse se indoapa! Era pe undeva o maxima, ca exista oameni ce traiesc pentru a minca si unii care maninca pentru a trai. Nu e chiar asa! Daca nici macar in mincare nu mai gasesti o placere, atunci degeaba traiesti! Pina si Ecclesiastul recunoaste asta...

   Ștergere
 3. citez din Mizantrop:„Carei autoritati v'ai supune?

  Uneia exterioare - fiind sclavi, sau uneia interioare - fiind oameni liberi?
  ......buna intrebare!dar am senzatia ca ma piș contra vantului la urmatorul raspuns.Cred ca nu pot spune cu certitudine ca sunt un om liber,atata timp cat eu am contribuit din plin la starea de sclavie.Singura clipa cand esti liber,este atunci cand iesi din ”pestera muierii”.Imediat esti pus cu capul in jos si primesti doua,trei palme la cur,ca sa inveti de mic cine este autoritatea.Cel mai mare,si mai puternic.Restul este istorie.In lumea moderna,sclavia nu a disparut.Este mai prezenta ca niciodata,dar se numeste metaforic...”autoritate”.Friendule,suntem sclavii unui sistem inechitabil,a unor oameni ce chipurile i-am ales. Suntem sclavii marii finante ce ne exploateaza fara rusine. O ducem mai bine s-au mai rau decat sclavii de pe plantatii ?
  Si da si nu ! Mai rau findca un stapan de sclavi avea grija ca subiectele sa fie bine hranite si sa aiba conditii de odihna,o casa,o familie,in scopul de a fi cat mai EFICIENTI. Astazi ti se da un salariu de kakao,cu care nu poti acoperi necesarul esential,deci populatia de sclavi moderni devine pe zi ce trece tot mai ineficienta.Criza asta fabricata la comanda,crezi ca nu produce sclavi pe banda rulanta?Mizantrop!sti care este drama intelectualului in lumea americana?iaca ista:...pentru imigrantii cu cateva clase primare, aciuiti de prin toate colturile lumii, faptul ca au ce manca, ce bea si fuma, ca au o rabla de masina si celelalte, corelate, constituie vise irealizabile in tarile de bastina. In schimb, pentru un intelectual adevarat ( nu licentiat neaparat, ci unul care trebuie sa citeasca, sa se informeze, in aceiasi masura in care mananca si bea apa, ori respira ), este o drama, odata ce ajungi sa INTELEGI cum functioneaza sistemul, cat de pervers este...Un carturar italian spunea ca: " INTELECTUALUL SE AFLA INTOTDEAUNA IN OPOZITIE ". Drama Romaniei si a lumii moderne este ca are/au o multime de licentiati, insa o ' farama ' de intelectuali. E dureros, chiar tine de agonie existentiala, sa intelegi care sunt cauzele relelor lumii si cum pot fi indreptate lucrurile, dar sa nu poti face nimic, din cauza ignorantei celor multi, pe care vrei sa-i ajuti !...Goethe are dreptate: nu-i nimic de facut cu sclavii care sunt convinsi ca sunt liberi ( fie pentru ca nu mai au lanturi la maini si picioare, fie pentru ca plantatia-cusca are dimensiuni mai mari, ori garduri invizibile... *fii liber omule,fii liber daca poti!!??!!ti-am dat leapșa......*iluminatul*..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Prietene, sunt socat de noutatile cu care'mi vii! Si eu care credeam ca sunt liber, si mi'am pus headerul cu mainile legate doar de fitze.
   Naspa, mate! :)

   Este destul de clar ca piatra din capul unghiului care sta la baza societatii noastre este violenta, si tot ce vedem in jur, sunt diferitele versiuni ale ei.

   Ce te faci insa cand le vorbesti celorlalti despre aceste lucruri simple, si ei te urasc pt simplul fapt ca le tulburi "pacea"?
   Nu pt mine scriu, my friend! Eu deja urasc destul sistemul. Vreau doar sa'l urasca si altii! - poate se va declansa vreodata in mintea lor o scanteie, si vor ajunge sa gandeasca. E mica mea contributie: sa dezleg capete.
   Ai dreptate la randu'ti sa fii indignat pt asta! Inseamna ca traiesti. Stiu, nasoala senzatie traitul asta. E mai incomod decat dormitul in papuci.

   Liber poti sa fii, Iluminatule: la cap!

   Ștergere
 4. Friendule,headerul cu mainile legate are mai multe semnificatii.Depinde din ce unghi privesti.Daca am reusi sa ne luminam la cap,vorba lu*matale,am reusi macar cu dintii sa tocam lanturile care ne tin mainile legate.Ca un castor,chiar daca sunt zalele otelite,daca esti tare in gura toci lanturile marunt si in final de eliberezi.Asta ar fi un unghi.Din celalalt unghi,ai intelege ca noi suntem hotii,cand de fapt,hotul striga hotii!!!Societatea ne fura,politicul ne fura,bancile ne fura,religia ne fura,maimuta de linga tine numita impropiu individ te fura.OOH!Iar am dat-o in religie!!!pardon ”autoritatea crestina”..Ma întrebam, ca multi altii probabil, cum ar fi fost viaţa daca nu exista crestinismul. Daca ignoranta şi lipsa de gandire critica specifica credinciosilor si încurajata de biserica acum cateva sute de ani nu s-ar fi întamplat. Dar evident e un exercitiu în futilitate.
  Aşa ca urmatorul gand a fost ce a stricat existenta creştinismului, cum a influentat el lumea în care traim,din perspectiva autoritatii sale.
  In interesul onestitaţii trebuie sa recunoastem ca exista şi lucruri bune, influentele bibliei în cultura sunt enorme, scenele, temele şi personajele biblice fac parte din cele mai bune si importante manifestari artistice ale umanitatii. Şi multe alte beneficii(vezi ca nu am baut nica!!!!)*****

  Dar care sunt partile rele?...to be continued:)))sau poti s-o faci tu.....sau friendul diogene..

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Niciodata n'am demolat Biblia! Ci doar am supus gandirii critice acele parti care mi s'au parut exagerate, chiar deviate, parti pe care bunii crestini, in idiotenia lor fantastica nu numai ca le accepta, dar mai si cauta justificari. De exemplu genocidului, sau epurarilor etnice in numele lui Dumnezeu. Stii prea bine ce vorbesc.

   Nu scrie oare...in Isaia parca: "veniti si va judetati cu Mine"?
   Ei bine, eu m'am luat de piept, ca amicul din "El Zorab"... El m'a invitat! Eu doar am dat curs provocarii Lui! Si bine mi'a facut, sincer. Altminteri, poate ramaneam legat la cap o vesnicie. Nu ca as fi foarte breaz nici acum!

   Per total, fara Biblie, eram fiul ploii.
   Diferenta a facut'o insa faptul ca m'am muncit sa'mi explic eu niste lucruri, pe baza unor observatii obiective, decat sa mi le explice un altul, care, fara lipsa de modestie, avea sanse mari sa fie si mai prost decat mine. :)

   Ștergere
 5. ...foarte frumos prietene!niciodata nu ai demolat Biblia!!!dar in multe cazuri te-a/ma demolat ea pe tine.Deci,cu cat incepi sa-ti pui mai multe intrebari logice,iti dai seama ca nu este chiar un miracol sa intelegi aceasta carte.Dar exista oameni care merg cu ea in torpedoul masinii,si au impresia ca sunt la adapost.Iar altii jura pe ea ,la inceperea unui proces,si la initierea unui atac cu bomba.Ce ciudatenie!pentru unii arma,pentru altii elexirul vietii...Dar sa revin,unde ramasesem ieri.Care ar fi si partile rele daca le putem numi asa,ale crestinismului....Sou,dragilor, crestinismul a furat economia si capacitatea de dezvoltare proportionala populatiei. Secole de feudalism au permis autoritatilor crestine sa instaleze ideea ca bunastarea materiala, averea, este un dar divin,iar saracia este “trecatoare” si nu trebuie remediata (munceste tu acolo, ca dupa ce mori primesti tot ce vrei, daca-mi respecti autoritatea). Aceasta mentalitate de sclavi din randul credinciosilor le-a permis autoritatilor (religioase & friends) sa exploateze vietile oamenilor, de la nastere pana la moarte.

  Sistemul feudal, la fel ca totalitarismul secolului XX, blocheaza potentialul indivizilor, si impreuna cu autoritatile bisericesti, corupe evolutia informationala necesara pentru dezvoltare.
  Bisericile crestine vor avea intotdeauna dorinta de revenire la acea stare benefica doar pentru ele, in detrimentul restului populatiei, la acea “epoca de aur a crestinismului”. La fel cu musulmanii “extremisti” care vor un califat mondial (guvern islamic cu legi islamice).........ce zici friendule????ce face Papul nostru acuma,nu iti sugereaza nimic?iar ce afirma REZA ASLAN in cartea ZELOT,,,nu te duce cu gandul la un nou conflict global care are la baza tot religia?....Ps:cartea se vinde ca painea calda!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Biblia, prin credinta'mi personala, mi'a daramat cativa munti de prejudecati, eliberandu'ma in parte de prostia ancestrala, redandu'mi gandirea bipeda.

   Cat priveste religia, cum am mai spus, cred in ideea in care, cu cat mai puternica este religia, cu atat mai involuata fiinta umana in particular si societatea in general.
   Mai mult, religia este antemergatoarea colapsului unei civilizatii.
   Vai tie, Capernaume, zicea cineva...

   Ștergere
  2. Ma mir insa ca nu v-ati pus intrebarea, Ce s-ar fi intimplat daca odata cu Iluministul religia ar fi disparut, care ar fi fost atunci sensul evolutiei omului? Pentru ca toata palavrageala asta despre religie, constiinta si societate, este pina la urma legata. Constiinta omului a urmat traseul transformarii dorite de cei care au ajuns sa-l conduca pe om. Si in loc de-a pastra sensul nobil si inaltator trasat de marile spirite ale epocii moderne, a revenit la nivelul omului primitiv. Chiar daca societatea in asnsamblu a pastrat un drum ascendent, dupa regresul inregistrat de aceasta revenire, in Evul intunecat. Societatea umana este una de tipul dezvoltat de insecte. Omul, datorita numarului mare de indivizi de pe planeta si consecintelor determinate de actiunile lui, trebuie tinut sub controlul unei autoritati. Este o iluzie sa credem ca el poate fi vreodata cu adevarat liber! Chiar si crimele comise in numele acestei "libertati" egaleaza intr-un anume fel pe cele comise in numele unei reliogii! Tocmai de aceea trebuie gasit un echilibru in interiorul societatii, care sa-i confere un numar de libertati fundamentale si o serie de constringeri carora sa fie supus. Aceasta formula a fost descoperita in aceeasi epoca moderna si ea este cea care sta la baza societatii de azi. Din nefericire pentru el, bijbie inca in intuneric si in consecinta, de cele mai multe ori alegerea lui este una gresita. Ignoranta lui, pina la urma, se datoreaza celor pe care i-a ales sa-l conduca spre viitor. De fiecare data, mare majoritate dintre ei descopera marile avantaje pe care le pot trage de pe urma exploatarii celor multi si actioneaza in consecinta. Arv trebui descoperit si instaurat un set de reguli care sa-i fereasca pe supusi de-a mai ajunge la discretia celor "putini si rai". Iar la baza societatii ar trebui asezata educatia. Singura formatoare de caractere si bunuri materiale. Un om instruit este un profesionist bun. Ce pacat ca n-am invatat nimic din atitea secole de incercari, de greseli si esecuri inregistrate in serie de om...

   Ștergere
  3. Faceti un calcul sumar, citi dintre oamenii de pe planeta traiesc azi intr-o forma de societate care le confera totusi anumite libertati, si citi dintre ei se gasesc intr-o forma crunta de sclavie. Si veti ramine de-a dreptul consternati! Nici pina azi, cu toate cuceririle secolelor de existenta si experiment, omul nu este liber, ci se gaseste in cea mai umilitoare pozitie. Si astazi este condus de ticalosi, se complace in aceasta forma de existenta, isi intinde singur grumazul pentru a-i fi asezate lanturile si-i aduleaza pe schingiutorii lui... Luati de exemplu Romania, modul cum cei care ne conduc sint FORTATI de Comunitatea Europeana sa respecte Contractul Social in baza caruia sintem guvernati de catre ei si cu cita incetineala se inregistreaza aceste reforme, chiar dictate prin constringere! (evident, unele de tip politic si economic!) Si ginditi-va unde ne-am gasi, daca nu am fi intrat in Europa.

   Ștergere
  4. As face citeva observatii, doar de dragul adevarului. Sistemul feudal si crestinismul n-au fost o stavila in calea "evolutiei informationale", asa cum te exprimi. Toate scrierile antice ne sint transmise prin intermediul copiilor facute de calugari in minastiri, aici a existat o adevarata "industrie tipografica", pina la aparitia tiparului. Feudalismul marheaza perioada marilor migratii, formarii popoarelor, aparitiei primelor state centralizate si o trecere de la munca sclavilor, la mestesugari, bresle si corporatii. E o perioada critica, de inceput, a marii revolutii tehnice pe care o prefigureaza. Alchimistul este imaginea obscura a omului de stiinta contemporan.

   Pe de alta parte, nu doar 'musulmanii "extremisti"' doresc instaurarea unei paci islamice, asa cum crestinii doresc instaurarea unei paci crestine, pe pamint. Este chiar esenta acestor religii! Si unii si ceilalti se considera ortodoxi, adica dreptcredinciosi! Iar pamintul este impartit in "pamint al pacii", teritoriile unde domneste islamul/crestinismul si "pamint al razboiului", cel care trebuie cucerit in numele lui Alah/Dumnezeu!

   Ștergere
  5. Mie unuia Biblia imi apare, asa cum este, o culegere de texte, total diferite, ba chiar contradictorii - Noul Testament vs. Vechiul Testament - o culegere de intimplari si povete adeseori tragice, de multe ori hazlii, presarata la tot pasul cu intimplari stranii, care n-au nicio legatura cu miezul povestii vezi geneza, "copiii lui Dumnezeu s-au imperechiat cu fiicele oamenilor si urmasii lor au fost cei mai mari viteji din vechime" Carele de foc trecind pe cer, explozia unei bombe nucleare sau atomice, etc.

   Ștergere
  6. My friend,

   Ma amagesc cu adevarul atat de tare, incat continui sa resping ORICE fel de autoritate care vine in contradictie cu cea interioara: constiinta. Si nu din fanatism.
   Statul, religia, politicul, economia de rahat... sunt doar un vis urat. Lumea si visul frumos poate deveni realizabil doar atunci cand omul isi va constientiza exceptionala capacitate personala si de grup de'a coagula inteligenta si actiunea intr'o directie non-egocentrista. Insa se pare ca inca schiopatam cu ambele picioare. Nu suntem inca pregatiti.
   Sau, poate, existenta noastra aici si acum poate fi o scoala intru devenire. Ne platim cu moartea personala si colectiva..spirituala..greselile de care suntem cu totii, fara exceptie, vinovati. Asta ne aduce, ca efect, cauza pe care inca n'am inteles'o.

   Ștergere
 6. Mai intai, trebuie sa recunosc faptul ca m-am amuzat copios citind comentariile voastre. Nu pentru ca ele ar contine ceva haios. Ci contradictia in care am sentimentul ca va aflati, este cea care m-a amuzat. Mizantropescu ascunde in el un om profund religios, unul nascut pentru a ler lumina calea credintei altora, dar care se afla intr-un razboi permanent si sfisietor cu toate autoritatile religioase recunoscute (am mai facut aceasta remarca!). De cealalta parte, Iluminatul pare a fi in opozitie totala cu ceea ce Mizantropescu este, dar se straduieste sa releve partile pozitive ale religiei! Iar eu insumi, ma gasesc intr-o pozitie inca si mai ingrata!!! Ii admir pe cei care gasesc acea putere launtrica de-a crede din tot sufletul lor, sinceri si devotati unui Dumnezeu, ma straduiesc din toate puterile sa incerc sa pot crede si eu, sa fiu macar in parte asemeni lor, insa nu reusesc! Imediat doar ce am inceput sa cred ca pasesc pe aceasta cale, simt un inbold puternic ce ma trage inapoi. Probabil lucrurile astea tin si de o anume structura interna a psihicului fiecaruia...

  Pe de alta parte, oricit m-as stradui sa gasesc ceva bun in crestinism, nu reusesc. Sigur, este o etapa istorica din structura lumii, care insa a ap[us de mult si in curind va dispare. Credintele religioase tin de istoria de inceput a omului, de temerile lui, de nevoia de protectie, de incercarea de-a gasi un sprijin in sine, prin invocarea unei vointe mai presus de-a lui, dar in care se ascunde de fapt propria vointa! Religia a jucat un rol important in perioada formarii statului, centralizarii si instaurarii puterii abolutiste a principilor. Cam acesta a fost principalul rol fast jucat de ea. Aparitia crestinismului in epoca scvlavagista nu este deloc intimplatoare. Pentru ca noua religie fondata de Isus se adreseaza in primul rind sclavilor. Iar daca cineva din lumea de azi imbraciseaza aceasta credinta, intr-un anume fel isi asuma rolul de sclav. Mai tarziu, crwstinismul a fost utilizat pentru a tine in ascultare, intuneric si ignoranta supusii. Orice ignorat este un bun supus. Sclavul perfect este nestiutor de carte. Tocmai de aceea biserica Romei propovaduia noua credinta in... limba latina! Renasterea si apoi Epoca Luminilor, au pus capat acestei domnii incontestabile a crestinismului, tocmai pentru ca au reasezat in centrul preocuparilor Omul, restaurindu-i locul luat de zeii omului primitivi. In mod normal, credintele religioase ar fi trebuit sa dispara odata cu aceste epoci. Insa ingnoranta n-a disparut. Ea a fost mentinuta in continuare de cei care au intrezarit avantajele pe care le puteau trage din prostia celor multi. Prin urmare, religia a fost legata tot mai mult de societate. Si in loc de-a dispare, religia s-a... reformat! La fel cum a facut si Securitatea dupa 1989! S-a ReIntegrat! Astfel incit, orice cercetare asupra religiei, trebuie sa fie in primul rind una asupra societatii, in asamblu.

  Azi sint facute incercari disperate de-a pune in acord stiinta si religia, de-a reforma ceea ce-a foar deja reformat. Evolutia istorica a omului ne arata ca in avintul lui in viitor nu s-a intors inapoi niciodata. Desigur, au existat si incercari de acest fel, insa societatea a continuat sa mearga inainte. O reintoarcere la religie in ziua de azi, echivaleaza cu o reintoarcere la epoca primitiva. Sigur, pot exista nostalgii, unii poate ca vor si realiza aceasta incercare, si vor alege sa traiasca dupa preceptele religioase, asa cum este cazul unor secte religioase, asa cum e bunaoara cazul comunitatii amish. Insa pentru omul modern, asa cum a vestit Nietzsche, “Dumnezeu a murit!”

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cica Dumnezeu e dragoste, my friend.
   Iar dumnezeu n'a murit decat in conditia in care dragostea insasi nu mai exista.
   Nietzche a gresit. Si n'a spus'o Zarathustra, ci mizantropescul, in umila lui parere.

   De aceea, cum iti spun! - orice fel de autoritate pare a fi expresia ignorantei, indolentei si lipsei de dragoste. A lipsei de dumnezeu! - care pare a fi ingropat.

   Dar care in credinta mea...INVIE!

   Ștergere
  2. Mein freund

   ma uit in jurul meu si sincer iti marturisesc, vad orice, numai dragoste nu vad! Si asta nu pentru ca as fi eu pesimist, ci chiar asa arata societatea in mijlocul careia traim. Iar omul format de aceasta societate (pentru ca paina la urma este rezultatul ei!) e doar o figura palida, stearsa, chiar hidoasa...seamana tot mai mult cu imaginea din postarea in care comentam ca iti uriteste blogul... Poti citi pe masca acestei creaturi vreo farima de dragoste?

   Chiar si el a ajuns sa constientizeze faptul ca Dumnezeu l-a parasit...

   Ștergere
  3. Stii ca rezonam...
   Insa e gresit daca ma plang la nesfarsit cititorilor ca'si dau mintile spre a fi modelate in creaturile hidoase despre care vorbim?
   Spunandu'le tot la nesfarsit ca ar putea fi si altfel?
   Cu o conditie: ca fiecare sa VREA.

   Ștergere
 7. Abia terminai eu sa scriu comentariul despre libertate, ca odata iesit afara, purceaua imi si sparse cocina! Ce ti-e si cu libertatea asta moncher!

  RăspundețiȘtergere
 8. M inzaantrpopescule, unde esti?


  Stii ca sub carapqacea unor oamni puternici, se ascund unii extremn se slavbi!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scuza'mi intarzierea cu care am dat drumul robinetului la comentarii, dar am fost plecat. Fara speranta de semnal la internet.

   Tu sigur nu confunzi slabiciunea cu sensibilitatea?

   Ștergere
 9. Meine freund

  ma umfla risul ci de sigur bnpe mine voiam sa pozez a fi si cit de singur si spereiar sint!

  Bine, nu c red ca e nimic special, e dopar o caracteristica de exemplu de un tip de existenta casre n-ar trebui a fi...
  Ceva ce n-ar trebui sa reopete, in marea noastra dragoste.... inecata in neant...

  RăspundețiȘtergere
 10. M,ein freund, lumea noastra, asta este:
  http://www.youtube.com/watch?v=PcQGwW0Mf3g

  A fost, este, si va fi, pina la sfirsitul secolelor!!!

  RăspundețiȘtergere
 11. ..oameni buni!ati reusit sa ma emotionati profund cu ”piesele”astea...Sa inteleg ca va place si voua vinul vechi!?....asta da autoritate in materie de ((((((((

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. No, vezi? Ungur caruia sa'i placa Maria Tanase, unde ai vazut! :)

   Ștergere
  2. Mein freund, noi n-avem nicio vina.... cel mult ca .... existam....


   "Don' worry, be happy!"

   Ștergere
 12. ...vezi tu mai Marie,ca pe tine nu te-a pus nimeni in rama si nu te-a canonizat!!!poate ca ai si tu dosar la securitate caci nu ai ”cantat”destul....DAR cu toate astea, eu pe tine te consider,cea mai mare MARIE,a romaniei.Tu nu faci ”MILIOANE”desi esti cea mai tare!!!!La multi ani Ciuleandra draga!!!si-ncodata mai baieti,op,si-asa ,si-asa..../ca-șa-i in democratie,aceeasi Marie,cu alta palarie,....sa fiti iubiti toti!avemus Marie*****

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

   Ștergere
  2. anonimus, te rog , in ce vremuri a reusit sa se impuna Maria Tanase4 pe scena si de ce abarambureli vorbesti tu?!

   Lamureste-ma rogu-te, ori dispari pentru eternitate!

   Ștergere
  3. http://www.youtube.com/watch?v=CjhZl-HTfAY

   Pierde vara, fute vint....   @ anonimus

   Ștergere
  4. Nici macar nu ti-am citit cu atentie comentariul...


   Dupa primele 15-17 cuvinte, din comentariu iti declar in deplinatatea facultatilopr mele mentale si asumindu-mi toata raspunderea pentru cuvintele rostite de mine, ca esti un amarit de alienat mental!

   Ștergere
  5. SI cu toate acestea, imi cer iertare! Am reusit sa cad in capcana uca un idiot!

   Sincer, nu te compatimesc, ii urasc!!! pe ipocritii de genul sata, nici nu pot sa te ajut, cu tot regretul meu! Cel mai probabil am nevoie si eu de un ajutor de genul celui de care manifesti nevoia si tu :))

   Ștergere
  6. SI... daca cumva am gresit, prin eaxgerare, neintelegere, imi cer scuze!
   Gresec doar pentru ca sint prea obosit de infatuati si insiduosi asemeni tie.

   Mi-am cam pierdut rabdarea sa va tot inghit la nesfirsit....

   Ștergere
  7. Tuloi Domnie, my friend, da' ce patisi ?

   Ștergere
  8. Eram cit pe ce sa ma aprind :))


   Iarta-ma my freund!


   Sint un prost!!!

   Ștergere
 13. De cite ori am citit ceea ce a rostit Petru Rares pe cind se gasea sub podul opeste care trecea calare Suleiman Magnificul, m-am distrat zicindu-mi ca situatiile critice sint menite a ne readuce aminte de micimea fiintei noastre umane si efemerul din aceasta viata....


  Oameni ca tine anonymus, ma fac sa gindesc ca cei care re-rostesc cuvintele lui, cautind sa-i dea alt inteles, isi au pina si ei un rost... pentru mine inca neinteles....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fii atent la cat de misto canta astia:

   http://www.youtube.com/watch?v=_D7qd0wBKiU

   Ștergere
  2. ...stau si ma intreb ce o fi intelegand diogene din postarea mea cu Maria T.,ca eu nu am facut decat sa o laud,iar ei a luat foc....cine stie!!!

   Ștergere
  3. Prietenul meu Diogene este un tip exceptional.
   Insa fiind poate sfarsit de saptamana, a scapat'o in lucerna...
   Iertabil, zic.

   Ștergere
 14. Iti promit din sufletul meu sincer, c-o s-o ascult!

  Mincati-as inima ta de unguras!

  Si iti mai spun ceva, verzitu, cum scimbi casele, existenta ta, eu, imi termin viata pe glia de m-am nascut.... Pentru tiine, evrei, tigani, unguiri, nomazi, nu inseamna nimic..... Pentru mine, e viitor, trwecut si prezena.


  pina la sfirsitul veacurilor.......

  RăspundețiȘtergere
 15. E o formatie mein freund, de prin anii '90, eu am "descoperit-o pe un CD de la Chip, cred. Il mai am si azi, si la nevoie o sal-; scot de la naftalina. Da! eXACT DIN 1990, OCTOMBRIE SAU NOIEMBRIE-DECEMBRIE.Formatia este4 din Cluj, N-am habar de muzica asta si de dreptul de autor asdupra ei. Cert e un singur lucru: ori cei care ciunta in clipul recomandfat de tine sint niste plagiatori, ori vorba lui Birlic:, "Viceversa"!
  O seara placuta si-ti multumesc pentru aparearea pe care mi-ai luat-o! :))

  diogene

  RăspundețiȘtergere
 16. Si p[entru ca tot vaobiram de muzica mein freund, uite ce-am iubit, respectat, si atita timp cit treiesc, vboi iubi: https://www.youtube.com/watch?v=OCtStdUSVgE acest om minunat, pe casre-l pun peste Juliio Iglesias si Temistocle Popa..
  Cam asta sintem..O amintire...

  RăspundețiȘtergere