19 aprilie 2013

Constiinta si Egregorii

Constiinta este mediatorul dintre Ratiune si Simtire, dintre Stiinta si Credinta, dintre Ganduri si Emotii.

Orice Fiinta se naste, traieste si moare.
La scurt timp dupa nastere, oamenii primesc botezul cu apa asupra trupului si totodata un nume.

Aceasta este prima Viata.
In prima Viata, omul se dezvolta fizic, procesele gandirii sunt modelate de experienta iar actiunile sunt dictate de creier.
In pruncie oamenii nu au Constiinta de Sine.
Odata cu formarea conexiunilor cerebrale superioare (superficiale) apare si se dezvolta Constiinta de Sine.

La atingerea maturitatii psihice, oamenii sufera o schimbare radicala a modului de Constientizare.
De obicei acesta convertire apare ca urmare a unui soc, o ruptura in Sistemul de Credinte si astfel oamenii se schimba profund, adoptand un alt Sistem de Valori sau chiar inversandu-le. Societatile religioase se folosesc de acest moment critic din Viata oamenilor pentru a-i converti religios si pentru a-i indoctrina, dupa ce si-au supus victimele unor puternice presiuni emotionale pentru a le declansa fortat Conversia (rugaciuni, transa sau extaz).

A doua forma gresita de atingere a maturitatii psihice, si anume cea care caracterizeaza comunitatile stiintifice, are loc prin metoda pasilor mici, si a rigidizarii Gandirii in Tipare Logice.


Maturizarea psihica reala, corecta, nu poate fi declansata de presiunea factorilor externi ci numai de factori interni, atunci cand calitatea Cunostintelor acumulate depaseste pragul critic, insa conditionat de o dezvoltare corespunzatoare a creierului. Atunci cand prin presiunea interna a Informatiilor despre lumea in care traim se declanseaza procesul de maturizare psihica, Gandirea trece prin modificari profunde iar tiparele cerebrale superficiale se descompun total spre a fi reconectate Constient (Tiparele neurale profunde sunt cele care controleaza actiunile fiziologice asupra organismului si sunt aproape imposibil de modificat Constient, si cu siguranta nerecomandat).
Acest eveniment fiziologic se manifesta prin senzatii de "ardere interioara", raspandite la nivel celular in intregul corp, si poarta numele de "botezul cu Foc" sau "botezul cu Duh".

Aceasta este a doua Viata.
Odata intrati in cea de-a doua Viata, Oamenii, eliberati acum de orice fel de restrictii in Gandire, Tipare Logice ori Principii Morale, sunt gata sa reconstituie fundamental tiparul cunostintelor pornind de la NIMIC ca limita inferioara si TOT ca limita superioara.
Si ce Religie se poate lupta cu o credinta construita pe NIMIC si care include TOT?
Intr-un astfel de model de Gandire RELATIVISTA care contine o unica axioma/dogma: NIMICUL (Zero) exista si o singura definitie circulara, TOTul este TOT.
Intr-un astfel de Model Corect, Complet si Ermetic, nici un dubiu nu se poate infiltra si pe baza lui nici o Religie nu se poate construi.

Aceasta este Perfectiunea in Gandire: criticam pe fiecare si nu credem pe nimeni; ori daca criticam de fiecare data, chiar si ceea ce am Gandit deja, nu ne rigidizam in Gandire iar daca nu credem pe nimeni nu putem sa ne mai scuzam pentru nimic, caci necrezand suntem obligati sa ne asumam responsabilitatea pentru fiecare Decizie si fiecare Actiune.
Aceasta atitudine nu duce la haos ci dimpotriva, la Comunicare Reala si Uniformitate in Gandire, pentru ca nu exista decat un singur fel de a Gandi Corect, diferentele fiind date numai de perspectiva unica pe care o are fiecare dintre cei ce abordeaza problema.

Constiinta de Sine apare in copilarie si este Prima Forma de Constiinta.
In scurt timp apare si se dezvolta Constiinta de altcineva/altceva: oameni, animale, plante, obiecte, ansamble, concepte, Dumnezeu, etc.
Apoi apar Constiintele de grup, de apartenenta: familie, clan, echipa, religioasa, nationala, rasiala, de specie, planetara, galactica, universala, etc.
Ultima care apare fiind Constiinta de TOT.


Indiferent de natura Lumii Exterioare, Materiale, in interiorul psihicului percepem numai o reprezentare a lumii fizice, adica noi nu vedem un scaun, o masa, un calculator, un om sau o floare, ci numai semnale luminoase, auditive, mirosuri, etc, provenite de la acele corpuri fizice.
Aceste semnale sunt convertite apoi in Mintea noastra si Constientizate intr-un Model Virtual mai mult sau mai putin fidel. Acest model este corectat dinamic in functie de semnalele primite prin simturi.
Insa pentru a putea planifica actiuni viitoare, omul a trebuit sa creeze modele secundare in care sa estimeze si anticipeze ceea ce se va intampla cu diferite Obiecte sau Fiinte. Astfel, Omul a creeat cate un model pentru fiecare obiect sau fiinta din Viata sa si apoi pe baza acelui model isi planifica actiunile.
Fiecarui astfel de model ii atribuie un simbol sau o eticheta (nume sau definitie) pe baza caruia il poate recunoaste si diferentia.

Dar de aici incep problemele:
- din cauza numarului ridicat de modele pe care suntem nevoiti sa le construim, recurgem la scurtaturi folosind modele generale pe care le particularizam si astfel putem ajunge lesne sa folosim tot mai putine modele din lene si apoi cand descoperim ceva neobisnuit, sa folosim modele preconcepute, eronate, pe care nu le mai putem corecta, iar lipsa capacitatilor de a mai invata ne opreste in a-i compune un model nou, reprezentativ.
- din cauza ca folosim aceiasi Gandire pentru oameni, animale si obiecte putem ajunge lesne la antropomorfizare si de aici la antropomorfizarea conceptelor filozofice (Divin, Nimic, Infinit, Creatie, Energie, Dumnezeu, Calitati sau Vicii, etc.).
- a treia si cea mai grava Eroare este atribuirea de personalitate acestor modele mentale. Aceasta apare pe fondul unei erori clasice de Gandire, atunci cand incercam sa anticipam un comportament.
De exemplu ma aflu intr-o situatie dificila la care nu-i gasesc solutia si cum nu pot lua o decizie apelez la un "inofensiv" artificiu de Gandire: ce ar face X (mama, tata, McGyver sau Sfantul Visarion) si astfel dau viata unui model mental si creez un EGREGOR.

"Fiecare grupare, fiecare miscare religioasa, politica, artistica, fiecare tara, formeaza un "egregor". Un egregor este o fiinta psihica emanata de o colectivitate, formata din gandurile, dorintele, fluidele tuturor membrilor care lucreaza in acelasi scop. Fiecare egregor are culorile sale, formele sale particulare: pentru Franta, cocosul, pentru Rusia, ursul, etc. ..." - Omraam Mikhael Aivanhov


SURSA: 

Sigur, nimeni nu va impiedica sa'l intrebati pe prietenul Google despre mai multe!...
Este un subiect foarte interesant, tratat cu mai mult sau mai putin realism de unii sau altii.

Insa, va fac acelasi indemn ca si apostolul Pavel:  " Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun. "

Si bineinteles, ganditi cu propriul creier.
E timpul.

20 de comentarii:

 1. Am mari dubii ca omul sa realizeze vreodata o "constiinta de Tot", termenul asta mi se pare atit de pretentios! Doar ca un exemplu pueril, un om nu poate citi in intreaga lui viata tot ceea ce s-a scris despre Napoleon! Ce sa mai spunem de restul, care in comparatie, pare infinit! Apoi chestia asta cu Controlul proceselor chimice din organism! Mi se pare o exagerare demna de constructorii teoriei draco-traco-getice! Si alaturarea lui Dumnezeu stiintei... Plus ca modul cum trateaza cu "Constiinta" asta "de sine" la copil, mi se pare o alta exagerare. Copilul nu poate sa lucreze cu abstractiile, pina pe la 15-16 sau 17 ani. Eaptul ca se identifica in raport cu ceea ce exista in jurul sau si se descopera pe sine ca ceva diferit, intr-un mod as zice ca mai curind inconstient decit constient, pentru ca nu se apleaca sa realizeze exercitii rationale de tipul celor ale lui Descartes ("Dubito cugito", "cugito ergo sum"), arata ca in acelasi fel se identifica si animalele (macar cele superioare!), fara ca cineva sa-si permita exagerarea de-a sustine ca ajung la o "constiinta de sine"! Poi, majoritatea omenirii traeste doar in limitele strimte ale propriul Ego, fara sa furnizeze pina si cea mai firava dovada ca au fost vrodata "Constienti"! Priveste bunaoara la modul cum voteaza romanii in ultimii 23 de ani si ce catastrofe au adus la putere si contrazice-ma daca poti!

  De unde ai preluat materialul asta? A propos, ai citit ultima declaratie publica a lui Stephen Hawking, refedritoare la ce facea Dumnezeu in vremea "Big-Bang"-lui?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Materialul preluat are sursa specificata.

   In foarte multe puncte cred asemanator cu cel care a scris, cu mentiunea ca am scris la subsol ca se poate pastra ceea ce este bun, subiectul fiind unul pe muchie, tratat cu mai mult sau mai putin realism de unii sau altii. Cred ca include o doza de subiectivism, pt ca trateaza perceptia, care difera fundamental de la individ la invidid...
   Stii, discutasem odata de perceptie!... :)

   Nu nu stiu ce'a zis Hawking. Insa uneori, tot selectiv, am unele dubii in ce'l priveste.

   Ștergere
  2. BTW: vorbesti cu unul destul de extremist din unele puncte de vedere.

   Cand imi spui de romanii care voteaza gresit, ma intreb: cum se poate ca un om sa'l voteze pe un altul, care sa'l conduca, decat daca nu'si are creierul la purtator? Indiferent cum ar fi omul ala, bun sau rau!
   Pai cum sa te conduca altul?
   Si oare nu'i gresit sa votezi, anyway, indiferent pe cine?

   Sunt totalmente antisistem, ba tare mi'e ca pe zi ce trece devin si mai mult decat am fost cu o zi inainte. In mintea'mi pur si simplu nu incape ideea de'a fi condus de om.
   Asta e si motivul, dupa umila'mi parere, pt care lucrurile au ajuns sa fi degenerat atat de tare in lumea in care traim.
   Atunci cand votezi pe altul sa te conduca, ii pasezi si responsabilitatea. Un om deresponsabilizat, sau iresponsabil este exact ce vedem in jur.
   Sigur, responsabilitatea nu'i intotdeauna tocmai comoda.
   Insa da unele atribute caracterului, ba chiar mai mult, ajuta la descoperirea personalitatii.
   In sistem, unde nu trebuie sa raspunzi, pt ca, chipurile - raspunde el, primul lucru pe care'l pierzi este o bucata considerabila din personalitate. Iar caracterul...
   Daca nu ma crezi, deschide'ti fereastra larg si priveste pe strada! :)

   Ștergere
 2. Probabil ca la capitolul numit constiinta de TOT, ne putem gandi la largirea campului constiintei, atat cat poate fi supus noua, ca perceptie a realitatii.

  Realitatea o percepem prin simturi, nu?
  Insa nu toti o facem la fel de bogat.
  La unii, perpeptia ei de termina la 2 centimentri dupa varful nasului... :)

  RăspundețiȘtergere
 3. "Botezul cu Foc", "botezul cu Duh", "la nastere oamenii primesc botezul cu apa asupra trupului", "pornind de la NIMIC ca limita inferioara si TOT ca limita superioara", mai e scris si cu capitale. Tot e tot, nu o fractiune. Pina nici intreaga realitate n-o poti cuprinde in ingusta-ti viziune, ce sa mai vorbim de imensa masa de cunostinte acumulate de om de-a lungul a sapte milenii cunoscute si inca vreo alte 40 imposibil de reamintit. Poi, omul nu poate tranzactiona in sfera gindirii decit pe baza unor modele ideatice. Nu poate prelua la nivelul constiintei lucrurile materiale, creierul sau nu opereaza decit cu ideile. Eu unul ii dau perfecta dreptate lui Platon, ca pentru noi lucrurile nu exista decit ca idei, si habar n-am ce spune psihologia. Atunci cind spui arbore, nu ai in minte o anumita specie de arbore, ci ideea lui, care este un arhetip, o forma ideala, inexistenta in realitate. Nu putem interactiona cu lumea decit prin intermediul simturilor si n-o putem cunoaste decit prin intuitii si concepte realizate la nivelul ratiunii. "Ideile fara continut sint goale, intuitiile fara concepte sint oarbe".

  Poi, nu pricep deloc cum devine chestiunea asta cu "antropomorfizarea conceptelor filozofice". Nimicul e Nimic, n-are o reprezentare umana, ca si Infinitul, etc. Nu cred nici in emanatia asta psihica colectiva, EGREGOR! O nascocire demna de mintile credule! Numai astia de intind lanturi umane si "salveaza planeta" cu puterea gindului lor, pot sa creada in asemenea bazaconie. Cind vorbeam de alegeri, doream sa scot in evidenta nivelul de constiinta al omului asta, care dupe cite vad de aici, reuseste un control mental al proceselor metabolice de la nivelul celulei [dar nu e recomandat :)) ], gindeste fara ajutorul ideilor, dar reuseste cu toate acestea sa ajunga la o "Perfectiune in Gindire"!!!

  Si...Cocosul Galic, Ursul Rusesc, etc., sint doar reprezentarile pe care si le-au ales anumite popoare, asa cum se intimpla si in cazul emblemelor unor judete, heraldica nobiliara, etc, fara nicio legatura cu realitatea. Ce legatura am eu cu leul de pe emblema oltenilor. Prazul sau cobilita ar fi fost mult mai sugestive!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sa te lamuresc, ca te vaz nelinistit astazi: nu ma leaga nimic de notiunea de "egregor". Putea sa'i zica la fel de bine si cocomîrla sau șogîrț. Mult mai mult ma intereseaza ce semnifica.

   De exemplu, stim ca exista un egregor la Caracal, unde stim ca odata s'a rasturnat o caruta, sau in Moldova unde stim ca sunt multi fomisti. In Ardeal nu s'a rasturnat niciunda ca sunt de acolo si nu vreau sa ma jignesc, de'aia noi n'avem niciun egregor. :)

   No, ai inteles?

   Ștergere
 4. Si.. "batrinul" google spune mai degraba ca obscurul egregor se vrea un inconstient colectiv, decit un constient. In acest caz "dorintele", "gindurile", n-au ce sa caute acolo, decit cel mult dorintele interzise, tot ce este repudiat de constient si-si gaseste salasul in acest somn al ratiunii.

  RăspundețiȘtergere
 5. Caracalul este un nod important de comunicatii, leaga orasul Bucuresti de orasele Timisoara si Cluj. Cert este ca nici pina astazi traditia nu mentioneaza de unde erau cei care calatoreau in caruta. :) Cert este ca se deosebesc fundamental de restul locuitorilor din regiune, si pentru a sublinia asta au pastrat in centrul orasului un monument in care in basorelief este reprezentata scena memorabila, precum si o roata cu osia frinta. Fabrica de paine era amplasata pe strada Foamei, cimitirul pe strada Reinvierii, inchisoarea este pe strada Libertatii si tot asa... Nu se stie din pacate de unde veneau si incotro se indrptau. Cu certitudine insa nu apartineau acestor plaiuri si cel mai probabil provin din una dintre cele trei localitati amintite. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Probabil erau moldoveni de la Timisoara, veniti in Banat cu acceleratul "Foamea".

   Ma bucur ca ai inteles ce inseamna egregor. :))

   Ștergere
  2. Adica asta:

   http://laurentiustehan.blogspot.ro/2010/10/acceleratul-timisoara-iasi.html

   Ma si distrez, ca tuta asta care ma tot freaca la cap, o sa zica ca si blogul ala e al meu.
   Foarte bine. Sa'l frece si pe ala.

   Ștergere
 6. Nici eu nu pricep cum te descurci sa scrii pe atitea bloguri. Mi-e de mirare cum poti sa le intretii pe toate in acelasi timp si cum nu te incurci in sumedenia de pseudonime, Mizantropul, Martin Luther, etc. Cred ca Ardeias si Compania ti le urmaresc pe toate, sint inscrisi la feed si iti sorb plini de curiozitate si interes fiecare cuvint din articolele noi aparute. Drept este ca in ultima vreme te-ai luat cu altele si i-ai neglijat aproape in totalitate...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt mult mai complex decat iti imaginezi. :)

   Dimineata plec la munca. Dupa amiaza cand vin acasa, ma apuc de lucru, la ora asta izolandu'mi casa, si pregatind'o de vanzare ( dupa cum ti'am spus ), toate cu mainile astea doua ale mele.
   Dupa ce termin de lucru, atunci cand mintile'mi sunt varza si'mi pica ochii'n gura, ma transform subit in Zorro pe internet.
   Sunt ba Mizantropescu, ba Martin Luther, ba stie dracu mai cine, fiind atat de sprinten la minte, incat doar un geniu ca ea m'a putut dibui.

   ...si te mai miri ca vreau sa nu mai vad oameni.

   Ștergere
 7. Spor la treba! Chiar vorbeai serios?! Eu obisnuiesc sa "construiesc" doar la nivelul imaginarului. Ma gindeam ca daca este sa ma mut, cit de greu imi va fi pina ma obisnuiesc. Parca nu mai am nicio tragere de inima, desi intr-un fel sint obligat sa o fac. Oricum, mai dureaza cel putin 3-4 ani [am de gind sa infiintez o pepiniera, pentru a infiinta o plantatie pomicola, spar ca din toamna sa ma apuc de treaba, acum sint la faza pregatirii teoretice :) ]

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intotdeauna vorbesc serios.
   Chiar daca tonul spune altceva.
   M'a caracterizat odata cineva realist, fara sa ma cunoasca: mizantropescu - oximoronul viu. ( mersi Marian! - Dezvaluiri! - :)) )

   Ștergere
  2. Succes cu pepiniera!

   Daca nu'ti doar imaginezi, faci ce vrei.

   Ștergere
 8. Iti dai seama ca la dimensiunea in care a ajuns hotia in Romania, nu mai gasesti niciun pomisor daca nu stai permanent acolo, macar in perioada cit nu este pamintul inghetat?! Am auzit recent de un cetatean care a plantat vreo 2 ha si a doua zi n-a mai gasit nici macar un singur pomisor, ii furasera pe toti intr-o singura noapte! Toate "evenimentele" astea au darul sa te incurajeze, pentru a te apuca serios de treaba in Romania! Sint in stare astia sa-ti demoleze casa, caramida cu caramida! Numai sa vada ca n-o locuiesti permanent! Se urca cu tractorul pina in virful muntelui, doar asa, ca sa-ti faca un pustiu de bine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vezi tu, apropos de egregori, :) , exista totusi diferente intre zone.
   Sigur ca peste tot se fura, insa sunt si locuri unde se face mai cu constiinta. :))

   De exemplu la noi, acolo unde mi'am construit eu casa, langa Cluj, vreme de vreo 3 ani n'am avut gard pe langa casa. Ca...n'am avut bani sa'l fac, decat abia dupa aia!
   Totusi, daca esti un lider spiritual suficient de carismatic, poti influenta inconstientul colectiv inspre o stare foarte avansata de constienta!

   Odata, de anul nou, imi vine un tigan cu capra. Stii, obiceiul ala idiot. Sincer, n'am nervi nici la colindatori, nici la astia cu capra, si in general la nici o forma de manifestare a cersitului calificat.
   Eh, si'l refuz politicos pe tigan, dupa care iritat, ma ameninta! Ca cica da cu tiganii peste mine.
   Cum nu ma prea sperie un imbecil semibeat, il chem la drumul de acces, acolo unde intru cu masina in parcare, si'i explic:
   - Ma', io am fost vreodata la tine acasa?
   - Aaaaa...nu.
   - No, fortie binie, nu vini nici tu la minie, ai intzales?
   - Am intzales.

   Cum nu voia sa se dea batut, imi zice pe picior de plecare:
   - Ha, ca n'ai nici gard!

   - Ba am, da' n'ai tu credinta sa'l vezi. Hai incoace!
   Si iau o bota si trag o linie pe jos, acolo unde trebuia sa fie gardul, si'i spun:
   - No, vezi gardu'? Nu cred ca ai curaju ' sa'l sari!
   Si m'am uitat amenintator.

   A plecat, ganditu'de poate ca chiar n'are credinta, neavcand curajul sa'mi sara gardul inexistent.

   ...........

   Ma crezi ca nu mi'a disparut niciodata nimic de prin ograda, macar ca locuiesc oarecum izolat fata de restul satului? In timp ce din sat si acuma se mai fura.

   Depinde cum montezi omul. :))

   Ștergere
  2. No ca sint ei montati direct de conducatori! Si practica asta cu regularitate, ca sa nu-i piarda de clienti. Numa ca ei nu prea inteleg nimic si se duc ca oile la berbeci :))

   Ștergere