28 martie 2013

Teoria involutionista.

Sunt sigur ca ati citit, cel putin pe fuga, vestita teorie a lui Darwin, cea a evolutiei.
Teorie conform careia, marele biolog incearca sa ne convinga ca noi provenim din euglene, via maimute.

N'o sa incerc sa'l contrazic, dand astfel satisfactie partidei creationistilor, nici sa'i dau dreptate savantului, dandu' le astfel apa la moara adeptilor teoriei lui.
Pe ei, pe toti, o sa'i lasam sa arunce cu cacat unii intr'altii, ca niste buni colegi de specie ce sunt,  preferand ca noi sa adoptam o alta cale, uitandu'ne la noi insine si gandindu'ne ca practica contemplatului in oglinda ne'ar putea revela adevarul.

Intotdeauna, observarea obiectiva a realitatii, a constituit cel mai onest experiment ce'l poate practica un om pe propria lui piele, si cea mai mare provocare in acelasi timp.
Sigur, sunt si alte practici, mai putin oneste, dar care au ca rezultat batjocura adusa propriei persoane. Sau, cazuri in care propria persoana este oferita  ca material didactic pt cei cu simtul umorului...

Cei mai multi dintre noi ...si o sa repet asta pana va saturati si nu'mi mai cititi fitzuika, prefera sa observe realitatea prin ochii altora. Ii inteleg si nu'i judec prea dur......azi.
Aici ii regasim pe cei care nu'si folosesc capul, de teama sa nu'l consume. 
Unii sunt orbi, sau poate doar chiori, iar organele vazului sunt esentiale in aceast nobil antrenament.
Unii au alte organe deteriorate, cum ar fi nasul, fiind astfel incapabili sa miroasa o minciuna.
Altii au probleme cu papilele gustative si nu pot gusta o gluma!

Iar altii sunt prosti, stare destul de nasoala, din care omul nu poate nici vedea, nici mirosi si nici gusta nimic.
Toate gandurile lui sunt indreptate inspre minunata lui persoana, pe care o vede inalta, blonda si cu ochi albastri, sursa inepuizabila de ....buna dispozitie pt cei care sunt mai putin asa.
Actiunile lui, sunt rezultatul chiar propriilor ganduri, si intotdeauna au idealuri foarte inalte: se invart dupa propria coada: EU. Ba chiar se imbogatesc prin posesivul lui EU: MIE si AL MEU.

Se vede asadar de la o posta, pt orice prost, ca sursa de inspiratie influenteaza intelegerea.
Cei care privesc realitatea asa cum e, au sansa sa recunoasca multe dintre minunatiile cu care ne este ornata lumea, avand capacitatea de'a vedea color, de'a mirosi si de'a gusta. Ba chiar a pipai.
Insa incomparabil mai bogata( ;)  ) .. este experienta in care omul isi este propria sursa de inspiratie!...de'asta e si aleasa ce cei mai multi, cu atata entuziasm.

Dupa cum ati vazut in articolul precedent, in care va aduceam in atentie faptul ca un popor primitiv, constituit in trib ca organizare sociala, avea totusi capacitatea de'a observa realitatea, cu ajutorul unor metafore.
Natura duala a omului era personificata de doi lupi. Unul nobil, altul mai putin.
Iar intreaga viata omului, primitiv cica, era un perpetuu conflict intre cele doua naturi.

Societatea omeneasca a evoluat de atunci.
Nu mai suntem organizati in triburi. Nu ne mai conduce sfatul batranilor.
De'acu' , ne conduce statul, si sfatul idiotilor: guvernul, care se aduna intr'un cort mare: Palatul Parlamentului.
Cand acestia nu se descurca, ii mai ajuta si popii, ei fiind o semintie aleasa, fara de care nu stiu ce ne'am face.

Rezultatul?
Ca de secol 21.
Omul, habar n'are de el... .
Nu prea mai are la indemana nici metafore, nici simboluri, nici lupi, care sa'i spuna despre natura lui duala.  Nici scoala nu'i mai prea ajuta, nici cultura, nici cititul.

Intelegerea omului, prieteni, nu mai e una bogata. Nu mai e nici adanca. Nici inalta, nici lata.

E ....plata.

Omul nostru ,sarmanul, nu mai are sursa de inspiratie realitatea. Si'a pierdut mijloacele de'a o vedea, auzi, gusta.
Fara realitate, nu mai exista nici cunoastere interioara. In ce sa se oglindeasca? In iluzie?

Singurele standarde ale omului ramanand autoconservarea, egocentrismul si spiritul de acaparare.
De asa standarde, chiar si  lupului cel rau i'ar fi fost putin jena.
Singura creatura care ar privi cu intelegere o astfel de scena ar fi maimuta....
Stiti, creatura aia care'si ia banana si fuge pe ramura lui s'o manance fara s'o  vada careva, sa nu trebuiasca s'o imparta!..

Vedem astfel ca omul, privind in realitate, duce o lupta. Cu sansa reala de'a urca scarile propriei evolutii.
Celalalt, care priveste inspre sine, a si terminat lupta. Sansele lui sunt de'a cobori scarile, pe panta involutiei.

Daca la nivel de indivizi stam subtirel, compensam la partea sociala: suntem prosti, dar macar multi.
De'aici si linistea noastra. Ne adapostim in grupuri de fata realitatii.

....................................................

Nu stiu daca Darwin a avut dreptate cu teoria lui evolutionista.
Insa stiu ca eu da, cu a mea involutionista.
Pt ca teoria mea cel putin e demonstrabila.
Daca nu credeti, intrebati realitatea! Poate are chef sa va bage in seama.15 comentarii:

 1. Teoria lui Darwin este extraordinar de adevarata, pina la un punct. Nici nu ar avea cum sa fie altfel, din moment ce ea reprezinta o culegere din observatiile si cercetarile unora cei mai renumiti oameni ai epocii lor, plecind de la Anaximandru, cu teoria nasterii vietii in apele Oceanului Primordial. Lupta pentru supravietuire, selectia naturala, remarcate inca de pe vremmea ginditorilor secolului al XVII-lea, XVIII-lea, culminind cu teoria ereditatii, confirmata de cercetarile lui Gregor Mendel facute publice in 1865, la sase ani distanta de Originea Speciilor lui Darwin. Insa genetica moderna a infirmat multe din ipotezele lui Darwin, fara a da insa cistig de clauza creationistilor. Homo sapiens este inrudit cu Homo Erectus, Robustus, Australopitecus Afarensis, Homo Habilis si Neanderthal, fara insa sa fie descendentul uneia dintre aceste specii de hominizi, despre care marturiile arheologice atesta ca au convietuit in acelasi spatiu geografic si temporal.

  Cit priveste celelalte observatii, pe mine ma amuza incrincenarea unora de-a sustine ca in cazul lor, visele derulate in timpul somnui (nu vorbesc de celelalte vise, pe care ni le facem toti!) sint... color! In felul acesta dobindind niste calitati miraculoase si obscure! De parca ar putea cineva sa realizeze in ce nuanta se desfasoara aceste secvente, ce uneori dureaza doar citeva miimi de secunda?!
  Cita "noblete" isi gasesc unii, chiar si acolo unde nu exista!
  De risul ciorilor!

  Unii sint adepti ai acestei depravari morale,"cistigata" odata cu progresul tehnologiei si stiintei, cert este doar ca exista o ciclicitate a istoriei, chiar si in astfel de situatii. Dupa o cadere in planul moralei de asemenea proportii, urmeaza in mod neindoielnic o critica dura din partea moralistilor si o reintoarcere catre realitate, asa cum s-a intimplat in perioada Renasterii, Iluminismului, etc. Facem parte doar dintr-o astfel de perioada. Un ciclu lipsit de importanta din marele Ocean al istoriei...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Inteleg prea bine de ce trebuie ca REALITATEA sa fie sacralizata, dandu'i'se diferite nume, metafore, simboluri, alegorii, etc.

   O intoarcere la o perioada ca cea a Iluminismului n'o sa se mai produca niciodata.
   In primul rand pt ca Iluminismului ii lipsea Dumnezeu, adica exact sacralizarea de care spuneam. E o parere strict subiectiva, a mea.

   Acum, traim o perioada in care este sacralizata prostia. Sa speram ca ne trece.

   Cand vorbesc despre a vedea in culori, ma refer la bogatia perceptiei, a cromaticii intelegerii.
   Cat priveste visele color, maestru Freud, care'mi pare ca vorbeste serios acolo unde ar trebui sa glumeasca..., le las ca subiect de discutie altora.

   Ștergere
  2. Ma refeream strict la visuri color vs. vise alb negru, o disputa care mi se pare bizara, din moment ce n-am reusit sa inteleg niciodata ce "culoare" au visele mele! (Chesstia asta e numai buna de bagat intr0un chestionar pentruy a afla gradul de sinceritate!).
   Chiar am o nedumerire in acest sens, ai realizat vreodata cum sint visele, color vs. alb-negru?

   Curentul stiintific, spre exemplu, care este unul lipsit de Dumnezeu, abia in ultimii ani s-a inceput ofensiva "stiintei care nu neaga existenta lui Dumnezeu", un fel de Contrareforma, fara nicio priza in spatiul stiintific. aAbia de am auzit unul sau doi oameni de stiinta, care pun problema religiei in spatiul stiintei, o contradictie atit de evidenta, incit nici nu merita sa te apleci asupra ei.

   Ștergere
  3. Habar n'am cum visez. Azi noapte am visat ca trebuie sa'mi termin ideea articolului inceputa aseara, spre a nu o pierde. ( la propriu! ) In consecinta, m'am trezit pe la 4 dimineata, sa scriu. Despre culori....tocmai ti'am spus acum. :)
   Sunt curios la a catea citire mi'ar fi inteleasa exprimarea retarda...

   Nu stiu de ce, dar am senzatia ca stiinta poate zambi religiei intr'un fel in care doar Carl Sagan a reusit...
   Asa'i ca tu delimitezi clar Religia de Dumnezeu?

   Ștergere
  4. Carl Sagan era atheu.

   Bineinteles ca religia e religie si Dumnezeu este Dumnezeu! Ca doar vorbim de Dumnezeul viu al lui Avraam, al lui Isaac si al lui Iacob! :))

   Ștergere
  5. Sagan avea o minte construita stiintific. Cadrele noastre de interptretare s'ar putea impiedica, incadrandu'l, dupa metehnele societatii in categoria celor "fara dumnezeu".
   Insa, o minte atat de frumoasa, incat ma indoiesc ca teistii nu i'ar fi atribuit un dumnezeu salvator...spre mirarea prostilor. :)

   Ștergere
  6. Altii au o parere contrara. Spun ca prin natura omul este destinat comunitatii (si daca stam sa ne gindim la matriarhatul comunist, cred ca au dreptate, desi in mod involuntar sint de o parere contrara) si ca abia o data cu descoperirea valorii lui interioare se manifesta aceasta dorinta de izolare. Iar o devenire, nu poate fio realizata decit privind catre sine, desi poti la fel de bine sa vezi erorile propriei fiinte, "stralucind" in ceilalti. Instinctele naturale transcend fiinta, sint mult mai puternice decit pesonalitatea noastra morala, umana, sau cum doresti s-o numesti. Ele apartin speciilor, care se afla in virful piramidei volitionale a individului. Instinctul sexual, sau dragostea, este in acest caz cel mai bun exemplu.

   Ștergere
  7. Oamenii astia sint atit de hotariti in a imprastia "lumina", "dragostea", "caldura" si "iubirea" in lume, incit le-au atribuit asemenea calitati, pina si celor mai putin potrivite din personalitatile omenirii! Au o asa putere de inventie si mistificare, incit daca nu ai cunostinte serioase cu privire la un personaj sau altul, n-ai nicio incredere sa le crezi "minunatiile" scoase intr-o viteza ametitoare. Nu m-as mira prea mult ca sa-l faca si pe Sagan dupa moarte, unul din "apropiatii" lui Dumnezeu! Insa spre deosebire de multi altii care, spre a nu fi supusi oprobiului public si "arsi" de vii in pietele oraselor de fanaticii religiosi, au facut un compromis de fatada, acceptind in ochii opiniei publice existenta lui Dumnezeu, Carl Sagan s-a manifestat deschis, de nenumarate ori, de pe pozitia unui atheu convins, indiferent de felul cum va fi privit de ceilalti. Dar acum, astia sint in stare de orice!!!

   Ștergere
  8. A, gindindu-ma astazi la chestiunea "culorii" viselor mele, am observat cu surprindere ca intreaga realitate din jurul meu are o culare alb-negru, cu diferite nuante de gri! Acum sint deplin luminat de ce n-am fost frapat de "culoarea" viselor mele! Numai la televizor poti face o distinctie clara, intre filmele alb-negru (de fapt toate de un cenusiu mohorit!) si culoarea ireala a celor "colore"! Prin urmare, singura concluzie pe care pot d-o trag de aici, este ca de fapt cei care sustin ca au vise "color", traiesc in mod inconstient intr-o forma pervertita a realitatii!

   Ștergere
  9. Si... referitor la sintagma "fara Dumnezeu". Este curios cit de mult inteleg oamenii prin aceasta expresie! Bunaoara, cazul unui cunoscut, care desi nu stiu in ce credea in interiorul fiintei lui (pentru ca omul este pina la urma un mister la fel de adinc si de nepatruns ca un intreg Univers!), prin tot ceea ce arata celor din jur, nu ar fi crezut nimeni ca era o persoana religioasa, sau macar una care sa creada intr-o biserica, desi cum e obisnuit printre noi, daca l-ar fi intrebat cineva, nu cred ca ar fi spus ca s-ar fi nascut pagin! Si cum acest cunoscut de meserie "plimba oile" (o expresie admirabila, auzita la ex-soacra unui individ ce practica acest tip de trashumanta in Italia! desi pina la urma nu este nimic ignobil aici si este doar o indeletnicire ca oricare alta), detinea de buna seama si "inventarul" de unelte si "componente", necesare practicarii ei. Intr-o buna zi, intr-o discutie purtata s-a inflacarat, cum se intimpla destul de des si a declamat sus si tare ca, "... daca n-ai cal si caruta, magareata si oi, n-ai niciun Dumnezeu pe lumea asta", cu alte cuvinte, "faci umbra degeaba pamintului". Bineinteles ca nu era el prea atent daca interlocutorul are sau nu acel inventar in dotare! Si nici n-am dat prea multa atentie modului lui de exprimare, intelegind de fapt la ce dorea el sa se refere. Cuscrul lui insa, nu l-a inteles!

   Ștergere
 2. Evolutia inseamna trecerea de la simplu la complex, nu de la rau la bine sau de la urat la frumos.

  RăspundețiȘtergere
 3. "Cei care privesc realitatea asa cum e"
  ---------------------
  Imaginea realitatii difera de la individ la individ. Iar eu sunt de parere ca realitatea n-a fost niciodata mai ireala ca aici si acum.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Iar altii sunt prosti, stare destul de nasoala, din care omul nu poate nici vedea, nici mirosi si nici gusta nimic.
   Toate gandurile lui sunt indreptate inspre minunata lui persoana, pe care o vede inalta, blonda si cu ochi albastri, sursa inepuizabila de ....buna dispozitie pt cei care sunt mai putin asa.
   Actiunile lui, sunt rezultatul chiar propriilor ganduri, si intotdeauna au idealuri foarte inalte: se invart dupa propria coada: EU. Ba chiar se imbogatesc prin posesivul lui EU: MIE si AL MEU.

   Ștergere
  2. Sau altfel spus:

   http://biblia.resursecrestine.ro/1+Ioan/3#verset-2

   Ștergere