3 martie 2013

Devenire.

In articolele mai vechi v'am plictisit destul de des cu acea latura a umanitatii, putin interesata de logica, reflectie, meditatie sau gandire, crezand in particularitatea omului de a rationa.

Nu pot sa nu remarc cat de goale mi'au fost criticile, omitand deliberat, sau poate nu, mici detalii despre ceea ar trebui sa inlocuiasta formele cu ... continut.
Sufletul! - ar trebui sa fie ceva viu, care sa ofere consistenta.
Poate ca am exagerat, fata de o anumita categorie a cititorilor mei, in incercarea de "desacralizare" a prostiei, neoferind in schimb prea multe si in felul acesta lasand un gol, ca un mare nihil, pt cei care nu pot citi printre randuri.

Am sa incerc, la modu'mi modest, sa indrept acest neajuns, poate din dorinta de'a nu fi plasat critica in partea intunecata a priceperii, facand'o o victima a lipsei de intelegere, sau a uneia superficiale.

Sa purcedem, zic intru consistentizare.

Motto: " „Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice dudului acestuia: „Dezrădăcinează-te şi sădeşte-te în mare”, şi v-ar asculta. "    - Luca. 17.6.

 Sa completam, pe fundal, inainte de orice comentariu, muza care m'a insotit in redactarea acestui post:Omul! - stim foarte bine ca e doar un mamifer. Nu mai mult, nici mai putin decat altele care nasc pui vii. Doar cu putin mai inteligent decat un ...delfin, prin deosebirea fundamentala ca deja contoleaza....fibra optica. Sau volumul de la Iphone. 
De ce am comparat cu un delfin?  Ca doar n'o sa'l compar cu cainele lui Pavlov...  Stiti experimentul ala! Ala, cu reflexele conditionate!  Cand poti determina o fiinta inteligenta sa reactioneze la stimulii pe care'i doresti.
In cazul lor, inteligenta pare sa se rezume la a reproduce, a imita.  Vedem peste tot asta!
Vadim Tudor spre exemplu, in ochii lumii e un "om inteligent"!  Un elev poate fi "bun"!  - pt simplul fapt ca au capacitatea de'a memora aproape la infinit niste date si  a la reproduce.  
Nu conteaza cum la structureaza in minte! Nici cum le proceseaza moral!
Cunosc - pt ca acumuleaza. Si pt ca au acumulat - sunt inteligenti.

...................................


Haideti sa vedem care ar fi rolul credintei intr'o lume atat de inteligenta precum cea de mai sus.

Credinta, zice Cel Ce Este, ar da viata lucrurilor.
Cum?
Dandu'le consistenta.
Pt ca altfel, ce daca stii... si daca n'are viata? 

Putini stiu ca TOTUL ar trebui sa aiba viata!  Tot ce ne inconjoara! Animale, plante, legi naturale...
Insa foarte putini stiu ca si ...cuvintele au viata...

 Si vorba englezului:  : what if!
Dar daca....
"Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, aţi zice dudului acestuia: „Dezrădăcinează-te şi sădeşte-te în mare”, şi v-ar asculta.  ".

Dar daca un lucru pe care'l observi in realitatea  care te inconjoara, o lume vie, deja creata dealtfel! - ti se reflecta accidental...sau nu!  :) - pe peretii inimii, in propria'ti lume vie, transformand'o intr'un izvor viu de trairi, emotii, toate definite. Cognoscibile!

Nu te'ar insufleti, dand sens a tot ce stii? Dand sens informatiei.......


......................

Intotdeauna, umanitatea a fost condusa inspre progres de oameni. Nu care au memorat ca papagalii! Ci de cei care au crezut.
Care au avut..idei. Crezand. 
Ba intr'un ideal al frumusetii, devenind artisti, ba intr'unul al libertatii, devenind astfel idealisti, ba intr'; unul al dragostei, devenind astfel...sfinti.

Omul, prieteni, fara sa fie "tranzitat" de idei, de idealuri, de teluri, e doar un mamifer.
Insa mergand mana in mana cu ele, devine.
Devenirea noastra, v'as surprinde, dupa atatea critici... 
Devenirea noastra e... Hristos.
Telul nostru, dumnezeul nostru.
Viata noastra.

Norul din pustie. Focul din constiinta.  
Lumina din minte si din inima.
 
32 de comentarii:

 1. Cautam o insemnare mai veche pe tema behavioristilor din dezbaterea Piaget - Chomsky de la Royaumont, cind am dat peste aceasta incercare lasata neterminata:

  Fii orb ca valul ce loveste stinca
  Nepasator ca vintul ce-l impinge
  Si nimeni hotarirea nu-ti va fringe
  Caci crezul tau se intari-va inca.

  Nu da prea mult crezare celor multi
  Obisnuiti adesea a se plinge
  Orbecaind in bezna ce-i incinge
  Datornici ai minciunii, orbi si sluti

  Fereste-ti fata de prostia lumii
  Ce-atit de des se cuibareste-n suflet
  Ca sa-ti transforme viata intr-un vuiet
  Intr-un pustiu in mijlocul multimii.

  Caci nesfirsit se vor petrece-n lume
  Cohorte de misei si de netrebnici
  Mult prea incintati sa fie vrednici
  Sa poarte toate aceste abjecte nume.

  Nu lua exemplul celor ce-si cauta marire
  Prin a improsca in jurul lor numai ocara
  Din neintelegere cladindu-si scara
  S-atinga visul lor infam de devenire.

  Traieste si respecta viata prin fiece atom
  Neincetind sa fii uimit de frumusetea ei
  Ca darul cel mai scump facut de Zei
  Fie doar si ca e atit de simplu sa fii om.

  RăspundețiȘtergere
 2. Hai sa te tarasc intr'o chestie tocmai buna de gandit.
  Aproape off-topic.
  Un prieten, nascut intr'un sistem de prejudecati, se coace la cap. Si pt ca 'i sincer, il arunca aia afara ca pe'un caine. Spre deosebire de altii, omul chiar daca la inceput m'a infruntat aparandu'si invatatura in care a fost crescut, la nici 2 ani, trage concluzii, si spre deosebire de altii, pe care'i conosc ca pe niste lipitori, spune adevarul, asa cum il vede. Insa onest si cu curaj.
  Hienele, profesorasii universitari, in advenstism de elita, daca putem sa spunem asa, experti in a traduce prostia din ebraica, de parca nu e destul de clar si in limba romana ca e prostie, isi apara cu stoicism mormintele mintii, la modul cel mai mizerabil. Atat cat poate fi intelectul de mizer atunci cand are interesul...
  Nu pt scandal, nici pt mizerie. Pt concluzii. Ce lume!

  http://resetyourreligion.blogspot.de/2012/08/ellen-white-inger-sau-demon.html?showComment=1362414492414

  RăspundețiȘtergere
 3. :))

  Adevarul este ca dupa '89 a existat un val urias format din toti cei care, pe buna dreptate, fusesera tinuti in spate si cu capul plecat. Acum au dat asaltul la cucerirea tuturor pozitiilor in stat: politica, conducerea intreprinderilor si celorlalte obiective economice, in institutiile de invatamint, armata, lumea academica, plecind din buricul Bucurestilor si pina la cel mai amarit catun, dintr-un colt uitat de lume, la capatul ultimei provincii... Insa in afara de aceasta sete infinita de (devenire) parvenire, nu posedau nimic! Asa ca, au trecut la inlocuirea valorilor cu surogate, ceea ce stapineau perfect, rasturnind toate cu susul in jos si "edificind" actuala societate, care nu are nicio noima, niciun sfint, niciun crez, niciun viitor si niciun sens pe pamint! Tocmai de aceea merg si lucrurile asa cum merg. Directia este buna, perfecta am putea spune, ea urmeaza sensul imprimat de realitatile existente, nu este o himera, o inchipuire, sau cosmarul cuiva. Este chiar drumul drept, care este rezultat al impulsului cinetic imprimat (ca sa-i spunem asa). Unde vom ajunge, stim cu totii! Si nu e nicio descoperire aici, toate astea le vede pina si un orb!

  Insa cel mai probabil, aceasta e desfasurarea normala a lucrurilor, atunci cind o epoca a ajuns la sfirsit si urmeaza sa se incheie ca dupa ea sa vina altceva, conform evolutiei istoriei, nebunia generala trebuie sa atinga o valoare catastrofica! Nu poti declansa un taifun cu bataia de aripi a unui fluture, ori un tunami, cu o piatra aruncata intr-o baltoaca din drum! Singura problema este ca odata declasata, aceasta miscare nu va putea fi stapinita, si este extrem de posibil ca ea sa inghita totul! Fara preferinta si fara discriminare!

  RăspundețiȘtergere
 4. CEC this out: http://resetyourreligion.blogspot.ro/2012/02/problema-inspiratiei.html

  Eu la vremea respectiva m'am distrat copios de dialog.

  RăspundețiȘtergere
 5. Pentru mine lucrurile sint mult mai simple. Singura batalie de-o port este una interioara (cu mine insumi), ce tine de structura, educatia, situatia de moment, starea emotionala, dificultatile prin care trec... Cred nestramutat in libertatea de constiinta si in dreptul fiecarui om de a-si alege propriul drum si acele valori morale ce considera ca sint cele mai potrivite pentru el, atita vreme cit acestea nu afecteaza valorile celorlalti semeni ai sai. Consider ca orice contradictie de idei este benefica, tot asa cum fiecare avem dreptul la o opinie personala si putem sa ne exprimam liber in orice chestiune ce tine de viata comunitatii in care traim. Nimeni nu e posesor al adevarului absolut. Ma feresc in general sa emit judecati in ceea ce priveste valorile in care ceilalti cred, atita vreme cit acestia respecta la rindul lor valorile celor din jur. Din punctul meu, simplu, de vedere, daca omul este creatia lui Dumnezeu, atunci fiecare fiinta poarta in sine aceasta inspiratie divina. Biblia este o culegere de texte, considerate sacre pentru crestini, tot asa asa cum este Coranul pentru musulmani, Vedele pentru hindusi, Tripitaka pentru budisti, Tao Te Ching pentru taoisti, etc. Pentru mine Creatorul este unul singur, indiferent de numele sub care apare in fiecare religie de pe pamint. Admir acele religii care sint preocupate in mod exclusiv de propria doctrina si de implinirea spirituala a enoriasilor pastoriti. Din pacate crestinismul nu se pozitioneaza in rindul lor. Chiar daca aici exista un numar impresionant de culte, toate acestea se preocupa, aproape in mod exclusiv de alte lucruri, decit de propria doctrina, considerata un adevar revelat, imuabil si absolut. Ca sa nu mai vorbesc de agresivitatea si sofistica elaborata utilizata de crestini. De incercarea de rastalmacire, de demolare, a tuturor celorlalte credinte si valori. De falsurile si minciunile grosolane, de mistificarea adevarurilor, de intoarcerea pe dos a cuvintelor, principiilor, valorilor enuntate de o alta religie sau de un autor cu alte principii decit Sfinta Prosteala propovaduita de "trimisii", "alesii", "initiatii", "iubitii", lui Dumnezeu pe pamint! Daca toti sintem copiii Lui, atunci toata palavrageala asta nu-si gaseste sensul... Daca cred ca exista profeti? Sigur, anumite lucruri pot fi prevazute, pe baza experientei anterioare si desfasurarilor din prezent, stiu numeroase cazuri de previziuni ale evenimentelor, multe pe baza unor revelatii extraordinare, si pina la urma aproape orice inventie epocala intra in acest trend, insa nu cred in acest tip de relatii "speciale" cu divinitatea, orice s-ar putea intelege prin acest cuvint. Unii o vad ca o fiinta supranaturala, altii ca pe o entitate cosmica ce se pierde in Infinit, altii o identifica cu intreaga Natura, sau o venereaza sub forma precisa a unei plante, animal, planete, stele, sau a unei forme modelate in lut sau in lemnul cioplit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Suntem extrem de apropiati in crez.
   In atitudine insa sunt, dupa cum vezi, mai putin rezervat, poate mai putin intelept...
   Avand unele expreriente mai putin fericite, am decis sa le demolez astora edificiul.
   Ma stradui sa ofer altul in loc, sau cel putin sa arat Calea.

   Cine stie! Poate serveste in vreun fel cuiva. Mie mi'ar fi placut sa am pe tava unele lucruri, asa cum le ofer eu aici cel putin ca aperitiv....

   Ștergere
 6. Aici te inseli. Eu am fost suparat pe tatal meu (bine, o suparare din asta, in sensul unei dureri interioare si unei mari dezamagiri...), pentru ca desi am crescut intr-o libertate aproape absoluta - lasindu-ma sa aleg tot ceea ce mi-am dorit si oferindu-mi toate posibilitatile pentru a le putea implini, singura lui interventie s-a rezumat la incerc area de-a ma convinge sa apuc un drum sau altul, exprimata sub forma unor sfaturi retinute si spuse doar de vreo 2-3 ori - nu m-a trezit la realitate, lasindu-ma sa plec in lume cu capul plin de vise, asa cum este orice idealist convins. Asta, pentru ca la contactul cu realitatea, intreg universul veu s-a naruit! Pentru mine acest lucru a insemnat o adevarata tragedie, asa cum nu as dori nimanui. Si cel de-al doilea repros de i l-am facut, a fost acela ca mi-a lasat o prea mare libertate, desi stiam foarte bine, ca acest lucru l-a facut doar dintr-o prea mare dragoste. Ei bine, raspunsul pe care mi l-a dat atunci, m-a nemultumit profund! Ani buni in urma, i-am aruncat in fata acest repros. Azi, cred ca am fost nedrept si atunci nu puteam intelege ceea ce el mi-a spus intr-un mod ce mi s-a patut atunci a fi unul extrem de superficial si care trada un dezinteres total. Pentru ca tot ceea ce mi-a spus, a fost aceea ca degeaba ar fi incercat sa ma convinga de contrariul a ceea ce eu credeam, pentru ca pina nu ma voi lovi singur de problematici, toata teoria nu valoreaza 2 bani. Si atunci chiar am fost suparat, pentru ca explozia s-a desfasurat la anui buni dupa ce tinusem in mine toat acest discurs, in urma unor faceri de bine pe care le facusem unora care nu meritau, pentru care intervenise chiar el! Asa am constatat ca ramasese chiar mai idealist decit mine! Tot ceea ce vreu sa spun, este ca numai omul este singurul care poate gasi Calea. Nimeni nu o poate gasi in locul lui. Chiar daca imi permit sa te indemn, sa nu uiti aceasta experienta petyrecuta in cazul meu si sa-i repeti acest lucru copilului tau, pine ce vei simti ca el a inteles ceva (daca va intelege, pentru ca acum am indoieli chiar si in aceasta privinta!).

  Si am vaga impresie ca referirea ta cu "mi-ar fi placut sa am pe tava unele lucruri", includ chiar asta! Forma asta consacrata (ca sa-i spun asa!), cu "m-am nascut ortodox", sau romano-catolic, sau adventist, budist, taoist, catolic, musulman, sau hindus, din punctul meu de vedere, nu inseamna nimic! Pentru ca inainte de toate exista liberatea de constiinta si libertatea de alegere! Cei care isi educa copiii intr-o anumita religie sau conceptie sint si ipocriti de doua ori, odata cu ei insisi, si ceea ce este si mai grav, si ipocriti fata de copiii lor! Chiar si for,ma asta de-a introduce in scoli ore de religie, este contrara libartatii de constiinta a fiecarui om. Insa iarasi am vaga impresie, ca vor trebui sa se mai scurga inca multi ani, pina cind vom intelege ca trebuie sa-i respectam pe ceilalti oameni, "semenii nostri de suferinta", asa cum dorim sa fim noi insine respectati! Prin urmare, fiecare trebuie lasat sa-si gaseasca, sa-si descopere singur Chemarea. Indiferent ce inseamna asta, religie, stiinta, profesie, orice lucru ce presupune o implinire spirituala.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Hm...
   Prietene, sunt acuzat de multi ca rapesc copilaria copilului incercand sa'l maturizez prematur spunandu'i intotdeauna adevarul.
   Stii oare cat de ciudat ii pare societatii un om care minte mai putin ca ea? ...

   Sigur ca fiecare om o sa'si gaseasca Calea. Insa bocceluta cu care'l trimit in lume sper sa aiba destule merinde incat sa nu flamanzeasca pana la sosire. Chiar daca stiu c'o va face la un moment dat...

   Ștergere
  2. Ai reusit sa ma faci sa rid in hohote! Ciudatii sint chiar ei. Pe mine ma distreaza de-a binelea cind le vad mutrele impietrite de uimire! Uneori chiar ma dau in spectacol, intr-atit, incit pina si prietenii se simt pusi intr-o postura proasta, Iar asta ma amuza si mai mult :))

   Pun atita pret pe parerea lor, pe cit si merita!

   Ștergere


  3. Habar n'ai cat de multi ma gasesc nebun de legat pt aceleasi experimente pe oameni. :))

   Ștergere
 7. Acum sigur, sa nu te gindesti ca eu sint vreun sfint! Sint doar un om simplu si inca unul foarte pacatos! Si mai am si o inima pacatoasa si mai sint si iute la manie, mai ales atunci cind simt ca toata prosteala e facuta cu premeditare, caci nestiinta si prostia ne defineste pe toti! Sint lucruri comune si fara asa cum trebuie sa ne iubim pe toti, fara discriminare, pe motivul ca toti sintem oameni, trebuie sa ingaduim si sminteala si greseala, si nestiinta, ca si prostia, semnne ale firescului, ale omenescului din noi. Insa cei care se ocupa cu treburi din astea mirsave, umbla cu nasul pe sus, se feresc sa nu se minjeasca de alaturarea bietilor muritori, se dau mari specialisti si aproapen ca se cred atotstiutori! Insa sub aceasta mantie exterioara plina de sclipici, ce doresc sa ia ochii si mintile multimii, se desfasoara doar prostia, singura ce va ramine pentru totdeauna vesnica si nepieritoare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aici sunt in stare sa ma cert cu tine.
   Sunt convins ca's mai iute la manie decat tine. :)
   Ca taxez dur minciunile, prostia, mizeria, mojicia, fiind unul care la randu'i abia se suporta pe el insusi...

   Ștergere
  2. Asta e un lucru bun! Inseamna ca esti un om sincer si nu tii supararea, sa-ti manince ficatii de viu :)

   Ștergere
  3. In general sunt chiar foarte sincer. Insa "descarcarile" sunt atat de violente, incat daruiesc tuturor o stare de spirit care'i marcheaza zile in sir.
   Dupa care ma mir de ce naiba au, ca mie mi'a trecut demult. :))

   Ștergere
 8. Prietene, chiar ai stofa, sa stii! Se simte in tine o Chemare... Probabil ai si fost atras de religie. Ma si mir cum te-ai exilat si cum ceilalti te-au lasat sa ratacesti Calea...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chemarea am simti'o si eu! Numai ca uneori eram putin confuz: ma gandeam ca alaturi de restul termin la balamuc.
   Oricum am rezervat un scaunel pe un hol intr'o sectie cu trafic intens! - insa am noroc ca psihiatrul meu personal e frumoasa si rabdatoare. :)

   De religie sigur ca am fost atras, vrand-nevrand. Bunicul era preot, bunica din partea cealalta fanatica penticostala.
   Imi aduc aminte ca pe la varsta DE 5-6 ani, am fost dus la casa de adunare de bunica. Acolo, la o pogorare a spiritului peste bunii credinciosi, i'a luat damblaua si au inceput sa vorbeasca in limbi ingeresti. Cam ca maicuta cosmica ( youtube it! ) .
   Am fost atat de speriat de balamuc, incat n'am mai vrut sa merg la biserica. Bunica n'ainteles ca eu eram normal si ei nu.
   Mai incolo, punandu'mi'se in mana Biblia ca s'o citesc, ma miram de cum eu inteleg una si gasca altceva, mai ales ca mi se parea simplu.

   Trecand anii, am ramas putin marcat de idioteniile din jur, ca si cand nu'mi ajungeau ale mele...
   De curand, fiind intr'unul din hipermarket'urile din Cluj, vad un arab, intr'un coltisor, facand complexul 4 de inviorare: ridica mainile, se punea in genunchi si punea capul pe mozaic. Parca i'am vazut pe bunii credinciosi posedati de duhul sfant, vorbind in limbi ingeresti. Si m'am dus, impotriva vointei sotiei, care stia deja ce tampenii imi trec prin minte si i'am intins 5 lei la arab. Care, mirat imi spune:
   -eu sunt musulman!
   -Da! Si eu un bun crestin.

   Sper ca a inteles pana la sfarsitul Ramadanului...

   Ștergere
 9. Eu am avut norocul sa ma nasc printre ortodoxi. Chiar daca in ambele familii au fost preoti, au fost mai indepartati, iar la noi biserica este foarte toleranta. Am citit inca de prin clasele primare Biblia la bunici, aveau o multime de variante, BOR, cea tradusa de Gala Galaction, de buzunar, etc. Si ce oameni extraordinari mai erau preoti pe atunci! Imi placea sa pun icoanele si sa fac anumite rugaciuni! Imi amintesc chiar ca o data, prin clasa a 3-a, dupa o rugaciune din asta in fata icoanei lui Sf. Ilie, a izbucnit o ploaie obiosnuita de vara, ca din senin! Nici nu-ti imaginezi ce sperietura am tras! Referitor la musulmani, am ramas impresionat cind am aflat care sint cele cinci obligatii pentru un bun credincios. Pai la noi la crestini, nu vei regasi niciodata asa ceva! Mai demult imi propusesem sa citesc Coranul, n-am mai gasit insa timpul potrivit s-o fac. Am mai spicuit cite ceva din Tao Te Ching dupa net. De-a dreptul impresionant. Orientalii ne depasesc pe noi europenii, in toate privintele, fie si doar pentru ca ne lasam prea atrasi de pragmatismul vietii, de societatea asta mercantilista, in care pina si sufletul are un pret! Nu stiu cum o fi prin alte parti, dar pe la noi, majoritatea celor care trec la neoprotestanti, o fac doar minati de un interes. Abia doar vreo 10 (si mi se pare totusi un procent enorm!)la suta, daca o fac din ratiuni spirituale (biserica ortodoxa cam lasa mult de dorit in ceea ce priveste viata spirituala a enoriasilor, catolicii sint peste noi cu mult!, de protestanti, nici nu mai vorbim!) Pastorii neoprotestanti de pe aici mi se par extrem de agresivi (am observat insa ca si cei prezenti pe pe net, au aceeasi atitudine), pina acolo, incit ajung sa faca un deserviciu propriei religii, dar nici cu preotii ortodoxi, e adevarat, doar o mica parte dintre ei, nu e de glumit! Port un soi de admiratie celor care sint devotati propriei religii, pina acol,o incit nu pot fi categorisiti in rindul fanaticilor. Pentru astia nu vadesc niciun fel de intelegere, indiferent de domeniul de manifestare, religie, stiinta, politica, etc. Chiar daca la rindu-mi manifest o anumita intransigenta. Sau poate tocmai din acest motiv!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sansa mea a fost probabil exemplul oferit de bunicul care a fost preot. Preot reformat.
   Care a fost un adevarat erudit. In plus, era vorbitor a 7 limbi.
   Cultura si intelepciunea l'au format ca pe un exemplu pt multi din jur.
   Mai putin pt mine :), care din pacate am mostenit doar putin din virtutile sale, neurmand decat in parte aplecarile catre un anumit tipar de blandete... Daca el era foarte tolerant si intelegator cu oamenii, eu sunt mai putin, considerand ca trebuia taxata intr'un fel ignoranta si indolenta si intr'un cu totul alt fel, mai apasat, mizeria.
   Cred mult in capacitatea omului de'a crea si de a se crea, insa tare ma tem ca in spatiul asta geografic carpato-danubiano-pontic e diluata mult aceasta capacitate, probabil din cauza ratei ridicate a prostiei. Pt ca, fara suparare, poporul asta e prost gramada. Dovada si realitatea in care traieste, si incapacitatea de'a intelege ca el insusi si'a creat'o, si ca rezolvarea e in propriile maini, nu in caii verzi pe pereti delirati de popi sau politicieni.

   Ștergere
 10. Probabil ca o se te intrebi cum e posibil sa nu suport tagma preoteasca, in timp ce eu insumi am avut in familie unul.

  Ei bine, ajungem incet si acolo. :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Crezi ca altii, prin alte parti, sint mai breji?! Toti ne aflam sub patronajul acelorasi legi. E adevarat, la noi a existat o prapastie mai mare intre tagma conducatorilor si multimea celor stapiniti. De aici si interesul mentinerii lor in intuneric. Chiar si azi, semanan mai mult cu o societatea european a evului mediu intunecat, decit cu o tara guvernata de valorile universal admise in toata lumea civilizata. Si acest lucru e ilustrat de suturile in fund permanente pe care Europa se vede obligata sa ni le administreze in permanenta pentru deraierile de la obligatiile ce ni le-am asumat, si in discursul gaunos al puternicilor zilei, care nu cauta decit sa-si sporeasca influenta si importanta, printr-un patriotism ieftin, de parada, si prin vehicularea celor mai nastrusnice amenintari, prin care incearca sa dezbina si sa stapineasca, asa cum au tot obisnuit in ultimii 23 de ani. Dar vremea demagogilor si fanfaronilor de parada, a apus demult. In curind vor fi asezati si ei la locul ce li se cuvine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu, nici in alte parti nu'smai breji. Dovada fiind globalizarea prostiei, lacomiei, depravarii, a prostului gust. Toate conduc...si cred cu tarie! - la imbecilizarea deliberata.
   Stapanii au nevoie de sclavi cat de prosti. Si noi nu prea dam dovada ca n'am vrea sa le fim pe plac.

   Ștergere
 12. E adevarat insa, ca avem innascuta o anumita naivitate cpoilareasca, genuina... Insa chiar si acest lucru constituie o calitate, nu un defect. Detest oamenii banuitori si neincrezatori, mi se par atit de plini de scrupule pina a fi ipocriti. La rindul lor, ei ii trateaza pe ceilalti drpt prea "simplisti", "oameni de la tara", considerind lipsa de fatarnicie un defect, increderea un pericol de temut si sinceritatea o greseala capitala! E mult mai simplu, mai putin costisitor si ofera incomparabil mai multe avantaje sa fii un fariseu. Dupa ei asta este semnul distinctiv al omului "de lume"! Ii prefer pe cei dintai, chiar daca adevarul este dureos uneori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din nou gandim foarte asemanator!
   Cu diferenta ca, poate, eu tratez mutatiile astea ale caracterului cu duritate. Chiar cu cinism, mergand pana la a demola, ceea ce nu intotdeauna e nobil...
   Si ca sa nu fiu un mare ipocrit, ma tratez pe mine insumi cu aceeasi duritate, mergand pana la masochism. :) Stiind insa ce salasluieste in om.

   Confundam deseori toleranta cu indolenta, rezultatul fiind catastrofal.
   Dar, cum spui, si cred si eu la randu'mi, vremurile tot trebuie sa se schimbe cumva. Ori ne ia dracu'de tot, ori chiar facem ceva cuminte.

   Ștergere
 13. Au, oare de ce crezi ca mi-am luat pseudonimul de la Diogene Cainele?! In primul rind, sa-i previn pe ceilalti la ce se pot astepta din partea unui astfel de om, care obisnuieste sa-si rida de tot si de toate :)) Pentru ca sint convins de faptul ca acest tip de cinism este absolut necesar! In general omul nu e stapinit de nimic mai mult decit de vanitate, singurele lucruri ce-l fac sa reactioneze sint lauda sau critica. Prin laude poti face dintr-un om bun, unul rau, insa critica, n-a stricat nimanui, niciodata! Ii urasc pe ipocritii astia laudarosi, optimistii astia incurabili si pe cei care sustin in mod fals ca cinicii si pesimistii sint cei care dau nastere la toate relele din societate :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Fara discutie ca dezbracatul ego'urilor in fundul gol necesita o fina observare a caracterelor, iar impletit cu ironia sau sarcasmul dau rezultate dintre cele mai spectaculoase!

   Nu neg ca nu'mi place sa'i tintesc pe oameni in oua, insa tocmai asta'mi ciunteste din noblete!...

   Ștergere
 14. ..ca dovada, intre timp am reusit sa'l termin si pe nenea lector doctorand in adventism de performanta, Florin Laiu, pe link'ul pe care ti l'am dat mai deunazi.

  RăspundețiȘtergere
 15. Daca vrei sa fii sfinta Paraschiva, sigur, n-ai decit sa te retragi printre nori, in singuratate si asceza, practicind meditatia pentru a deveni Brahma si a realiza astfel uniunea cu Nirvana :) Tagma asta a oamenilor este atit de stricata, de putreda si plina de rautate, incit daca nu vrei sa ai de-a face nimic cu ei, ceea ce este cel mai bine pina la urma, atunci trebuie sa le faci un pustiu de bine, tragindu-le mereu suturi in fund! Ignobil este doar deca n-ai face asta si ai prefera sa te cufunzi in fericirea personala, lasindu-i prada celei mai cumplite disperari :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stii ce'i ciudat, prietene?

   Ca cinismul l'am invatat de la ei. N'am fost unul.
   Insa vazand cu cata placere privesc suferinta celor din jur, placere mai vinovata decat nepasarea, am suferit aceasta mutatie. Si tocmai ei, cei care ar trebui sa cunoasca. Cei cu pretentii.
   Si aici ma refer la o intelectualitate a secolului 20-21, atat de egocentrista, incat in realitatea lor nu exista mai mult decat EU.

   Scarbos!

   Sunt dezbracati de ultima farama de umanitate, transformand caldura omeneasca intr'un intelectualism rece, diabolic.

   Pt acestia, ma tem ca ultimul tablou ce'l vor vedea, va fi propria icoana cazand din cer.
   O patanie satanica, in care deschizator de drumuri e chiar fiul zorilor...Lucifer.

   Ștergere
 16. Mizantropescu aflat in elementul sau...in trans.

  RăspundețiȘtergere
 17. "Nu conteaza cum la structureaza in minte! Nici cum le proceseaza moral!
  Cunosc - pt ca acumuleaza. Si pt ca au acumulat - sunt inteligenti."

  acumularea nu face inca pe nimeni inteligent. caci daca nu le structureaza cum trebuie si nu le proceseaza, degeaba a acumulat. cele mai bune exemple de azs-isti de genul asta sunt kms si trinca, e.c, etc.

  RăspundețiȘtergere
 18. Incep sa fiu optimist in ce te priveste: incepi sa intelegi propozitiile scurte. Pt cei ca tine le'am formulat asa si'mi salta inima in mine de bucurie ca au inteles, chiar daca reproduc ca papagalii ce'am scris.

  Cine'i kms si trinca? Ca pe etc. il stiu.

  RăspundețiȘtergere