8 aprilie 2012

Bandar-Log sau Noul Lilliput

"Astazi omul pare a fi cazut prada haosului, instinctelor descatusate. Forte aparent stapinite rup crusta civilizatiei constituita de-a lungul istoriei. Psihologia moderna patrunde in acest infern subteran, deschizindu-i portile. Crezind ca cerceteaza aceste forte, ea le justifica in mod involuntar.

Deasupra acestor valuri insa, omul devine constient de ceea ce nu poate fi distrus niciodata in intregime, de fiintarea umana care tinde dincolo de sine si-si gaseste linistea doar in acel ceva pe care-l cauta dar care nu exista." K. JaspersIntr-o sumara descriere a poporului maimutelor, Kipling atrage atentia asupra firii deosebite si a obiceiurilor inaltatoare pe care acest popor credincios le manifesta cu o consecventa uimitoare. Dewanee, nebunia trecatoare ce loveste uneori indivizii izolati pare un simplu moft fata de acest tip generalizat de nebunie, o mostenire genetica inestimabila fara de care intreaga specie ar putea sa dispara.
Nebunia prostiei, caci pina la urma despre ea este vorba. Atingerea ei vine ca o salvare binecuvantata, mantuitoare, pentru douazeci, poate si mai putin, de milioane de indivizi, imbecilizati continuu intr-o campanie interminabila, in care zece, poate douazeci de mii de sarlatani reusesc sa-i ameteasca in asemenea hal incat ajung sa-si vinda singuri libertatea, in timp ce canta imnuri inchinate acestei libertati repudiate.
Asemeni opiomanilor, sint cufundati intr-un permanent somn al ratiunii, neincetand insa sa viseze viitorul pe versuri ce invoca desteptarea. Un popor de umanoizi ajunsi pe-o planeta stapanita de maimute. Sau poate doar un popor de maimute ratacit intr-o lume a umanoizilor. Stapiniti de-o nebunie fermecatoare, care nu permite luxul de-a fi tristi, nevoiti fiind a zambi in permanenta, multumiti si recunoscatori pentru situatia de vesnic imbecili, de condamnati la aceasta prostie incurabila.
Priviti prin oglinda plano-cilindrica swiftiana, ajung curind sa aleaga a privi lumea prin acelasi capat al oglinzii, prin care sint la rindul lor priviti.

Traind aceasta minunata si fascinanta experienta cotidiana, ajungi sa te intrebi pina la ce nivel generalizat al prostiei poate ajunge omenirea... De cata nebunie generala este nevoie pentru ca un popor de maimute sa atinga fericirea...
Intr-o lume in care principiul fortei a fost ridicata la rang de religie, imitatia devine o stiinta, iar prostia o calitate. In care giumbuslucul, maimutareala, linguseala, devin atribute umane esentiale. Parind apropiata acelei lumi lilliputane guvernata de acrobatie, echilibristica, bufonerie. Cuprinsi de-o betie a delirului general, demolindu-si propriile mituri, incapabili de-a mai pune in golul ramas ceva, devin prizonieri ai noului Labirint. Creatie a acestor minti suferinde. Asemeni paianjenului, isi tes panza menita a-i prinde intr-o capcana mortala, inconstienti de sumbrul orizont ce ii asteapta ! Nebunia acestei prostii ce creaza o lume idilica, plina de para-psihologi, clarvazatori, telepati, televindecatori, telekinezi, para-tele-psihologi, tele-trimisi ai lui D-zeu, cu totii sositi sa ne salveze sufletele, sa ne vindece suferinta nascuta din contactul cu realitatea. Sa ne cufunde intru fericire pentru inca doua mii de ani de binefacatoare iertare si mantuire.
In realitate, biete fiinte nefericite, urmarite de cumplite viziuni ale constiintei, incapabile a-si pune diagnosticul suferintei. Cautind sa regaseasca in altii problematicile propriei fiinte.
Maneaua, telenovela, clarviziunea, para-psihologia, telekinezia, sint artele si stiintele Noii Lumi. Prin ele misterele lumii reusesc a fi descifrate, secretele Universului sint revelate. Ele ne aduc Vestea pe care fiecare o simte, ca am fost definitiv parasiti, ca Destinul acestei lumi a fost deja hotarit si intr-un viitor apropiat se va curma suferinta. Noul Pantheon a fost inaltat.
Noi sintem Noii Zei ai Lumii ce vine.

Sursa: