5 februarie 2012

NLP = Programarea Neuro LingvisticăMişcare ce foloseşte tehnici de psihologie aplicată pentru manipulare. NLP vine de la Neuro-Linguistics Programming adică Programare Neuro Lingvistică.
Dacă vom căuta definiţia manipulării în DEX vom găsi următoarele sensuri figurative pentru sinonimul său „a manevra“:

 • fig. A face uz de diverse mijloace (incorecte) pentru a atinge un anumit scop.
 • fig. Mijloc de a acţiona în vederea atingerii cu orice preţ a unui scop.
 • (Fig.) Uneltire, intrigă, maşinaţie. [Cf. fr. manoeuvre, rus. manevr, germ. Manöver Fig. A întrebuinţa diverse mijloace (incorecte) pentru a reuşi într-o acţiune.
 • (Fig.) A unelti.


 • Iată cum descriu nlp-iştii NLP-ul:
  Programarea neuro-lingvistica (NLP) este o metoda de eficientizare a comunicarii si de modificare a comportamentului, ale carei principii se bazeaza pe cunostinte din domeniile programarii, teoriei informatiei si teoriei comunicarii, cît si pe cunostintele de psihologie normala si clinica, avînd la baza ceea ce autorii numesc modalitati sau submodalitati senzoriale, care nu sînt altceva decît sisteme bazate pe reprezentari.
  Exista trei modalitati senzoriale principale: vizuala, auditiva si kinestezica, în cadrul acestora functionînd mai multe submodalitati care nu sînt altceva decît forme prin intermediul carora creierul uman precizeaza informatiile.
  Esenta metodei este de a-i lasa subiectului posibilitatea de a actiona voluntar asupra acestor sisteme de procesare psihica.
  Sistemul NLP – elaborat de Richard Bandler si John Grinder în 1976 – s-a dovedit util pentru optimizarea comportamentului (la sportivi, artisti, astronauti) pentru perfectionarea învatarii, medierea conflictelor, în domeniul comunicarii interpersonale si intrapersonale, ca si în rezolvarea comportamentelor indezirabile.
  Practic, sunt foarte putine domenii în care NLP sa nu-si fi adus o contributie considerabila. În cadrul programarii neuro-lingvistice sunt prezentate tehnici simple de autoreglare si autoconducere ale creierului si ale starilor psihice, avînd ca obiectiv modificarea voluntara a experientelor de care nu sîntem multumiti.
  Principiile fiind foarte simple, tehnicile NLP pot fi aplicate de orice persoana, sistemul fiind perfectibil, prin adaugarea unor inovatii. Observînd modul în care functioneaza oamenii si calculatoatele, Richard Bandler ajunge la concluzia ca oamenii functioneaza perfect, chiar daca acest lucru nu le este lor sau altora pe plac.
  Ei executa perfect ceea ce s-a programat, cu mijloace lingvistice, pe creier. Dupa opinia sa, tulburarile în comportament sînt deficitare în programarea mentala.
  Programarea neuro-lingvistica permite corectarea comportamentelor nedorite si este un instrument eficient în realizarea unei personalitati integrate, autorealizate, structurate.
  Toată literatura NLP este plină de tehnici de manipulare, de mijloace necinstite de a te forţa să faci ce vor practicanţii acestei mişcări.
  De aceea îi şi spune „programare“, cu sensul de planificare, control, manipulare.
  Deşi aparent nevinovată şi cu obiective frumoase, NLP-ul reprezintă o colecţie de tehnici de manipulare a celorlalţi şi de modificare a propriului comportament asemănătoare unei cutii de chibrituri date în mâna unui copil mic.
  Dat în mâna unei persoane cinice şi fără morală, va genera sigur probleme.
  Dacă Însuşi Dumnezeu respectă liberul arbitru al celor pe care i-a creat şi nu intervine nici peste cei necuraţi şi răi, deşi are puterea de a o face, lăsându-le inclusiv libertatea de a greşi, atunci vă daţi seama de partea cui sunt cei ce practică NLP-ul, dacă vor să altereze, să manipuleze, să “programeze”. De ce oare s-a supărat Dumnezeu când David a făcut recensământul poporului evreu? De ce le-a trimis pedeapsă mare?
  NLP-ul, datorită eficienţei cu care se laudă, a atras persoane interesate de controlul celorlalţi, de magie, disperate. Sunt persoane violente şi fără scrupule. Se recrutează din rândul practicanţilor de Yoga, a sectanţilor, a familiilor dezorganizate şi rătăcite.

  Provine din Psihologia aplicată, mai precis din Sugestologie şi Hipnoză Ericksoniană. Este un sistem comercial de instruire, bazat pe certificări naţionale şi internaţionale.

  Sursa :