25 august 2012

Ramanem fara apa

Cercetatorii din cadrul organizatiei American Meteorological Society trag un semnal

de alarma cu privire la rezervele de apa dulce ale omenirii. Conform studiului publicat

in Journal of Climate, toate fluviile si raurile lumii prezinta scaderi ingrijoratoare de debit in decursul ultimei decade, situatie care va duce pe viitor la adevarate drame umanitare in multe zone ale lumii.Conform cercetarilor expertilor in climatologie si hidrologie, singurele zone de pe Terra unde se pastreaza o constanta a debitelor raurilor sunt cele din apropierea Arcticii, aceasta datorita aportului adus primavara de catre zapezile si gheturile care se topesc. De la Fluviul Galben din nordul Chinei, la Gangele din India sau la raul Colorado din Statele Unite, cercetatorii au stabilit ca aceste trei cursuri de apa din apropierea celor mai mari aglomeratii umane, sunt in declin accentuat.
Hidrologii au analizat debitele de apa a peste 900 de rauri pe baza datelor furnizate in decurs de 50 de ani. Rezultatul este ingrijirator. Exista un declin pronuntat al cantitatii de apa dulce care se varsa in oceane. O mare parte a scaderii cantitatii de apa dulce este provocata de activitatile umane in care constructia de baraje, hidrocentrale si intensificarea agriculturii, detin un rol important. O alta cauza importanta este aceea reprezentata de incalzirea globala.
Din cauza acestui proces, cresterea temperaturii aerului dupa perioadele de ploaie,

duce intr-un final la cresterea ratei evaporarii. Autorii studiului avertizeaza ca declinul cantitatii de apa dulce va continua nestingherit si va avea repercursiuni serioase asupra populatiei umane mondiale.


SURSA:

7 comentarii:

 1. Civilizatia lasa in urma deserturi. Ii dau inainte unii cu gazele de sera, nimic despre padurile disparute, daca folosim google earth vedem ca planeta e un camp arat.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. La tara unde locuiesc, in numai 4 ani au disparut 2 paduri. S'au taiat ca la coasa: din rand. Asta cu aprobarea tacita a primarului, care nu vrea sa'si piarda electoratul, deranjandu'i cu aplicarea legii, cu sprijinul sefului de post, care lua o gramada de bani nefacand nimic. Treceau zilnic zeci de carute pline cu lemn prin fata casei, fara sa observe nici una. Si nici noi, restul n'am fi mai breji! Comoditatea, confortul, au dus la multa risipa. Fiecare vrea o casa mai mare decat a vecinului, casa care iarna trebuie incalzita. Centralele pe lemn ( locuiesc intr'o zona fara gaz ) , consuma incredibil de mult. Totul se plateste.

   Ia uita'te: de prin minutul 17 al acestui filmulet se vede parte din dezastru. PARTE.

   http://www.youtube.com/watch?v=nvyKRkVF_zQ

   Ștergere
 2. Vazut.
  http://www.harpers.org/archive/2004/02/0079915
  Plato wrote of his country's farmlands:

  What now remains of the formerly rich land is like the skeleton of a sick man. . . . Formerly, many of the mountains were arable. The plains that were full of rich soil are now marshes. Hills that were once covered with forests and produced abundant pasture now produce only food for bees. Once the land was enriched by yearly rains, which were not lost, as they are now, by flowing from the bare land into the sea. The soil was deep, it absorbed and kept the water in loamy soil, and the water that soaked into the hills fed springs and running streams everywhere. Now the abandoned shrines at spots where formerly there were springs attest that our description of the land is true.

  RăspundețiȘtergere
 3. Si ii mai vezi la televizor cand vine viitura sunt "sinistrati". Asta e, nu e nici o unitate in sat intre oameni, sa existe binele tuturor care e bine si pentru fiecare, sunt fiecare pentru el, traiesc ei in tara abundentei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eh, si daca am vrea sa ramanem in topic, as zice ca multe din fantanile din sat sunt secate deja. Oamenii isi aduc apa din Cluj. La una din rezervoarele comune, asa cum sunt in fiecare sat, apa curge doar seara. Dar...nobody seems to care. Parca nu despre ei e vorba. Continua sa construiasca, sa isi faca palate, garduri inalte, sa taie, sa polueze. In parau vezi sute de pet'uri si doze de bere. Ti se strange inima cand vezi. Apropos de garduri: intr'o zona in care verdele te compleseste, fiecare isi trage cate'un gard baban din beton, sa nu vada afara. Asa oameni prosti n'ai vazut.

   Ștergere
 4. 20 ani. 20 ani vor mai fura. Altii nu vor mai ramane acolo. Padurea/muntele vor ramane parasite, natura isi va urma cursul si se va auto reimpaduriri, singura, de la vant, sau cu ajutorul asociatiilor & voluntarilor. In 20 ani, vor prefera sa locuiasca la muntele numai cei care iubesc munca si muntele. Pt ca copiii lor nu vor mai vrea sa creasca tot acolo, e... prea multa munca, si nu au de unde.

  RăspundețiȘtergere