15 aprilie 2012

PUTEREA SUBTILĂ A ABUZULUI SPIRITUALCum să recunoşti şi să eviţi manipularea spirituală şi autoritatea falsă din biserică
(  Un articol dedicat prietenului meu Ardeias Vlad )  


"tuturor celor ce sunt obosiţi şi împovăraţi, dar iubiţi nespus de Dumnezeu, şi care au descoperit că Vestea Bună a devenit oarecum o veste rea"

Cartea de faţă "rupe tăcerea" asupra abuzurilor din biserică, abuzuri ce-i fac pe creştini să se simtă, "folosiţi, manipulaţi, intimidaţi şi ruşinaţi".
Bisericile se presupun să fie nişte locuri sigure unde liderii spirituali să îi ajute şi să îi echipeze pe membrii lor pentru lucrarea de slujire a Trupului lui Hristos. Cu toate acestea, există unele biserici în care liderii îşi folosesc autoritatea lor spirituală pentru a-i controla şi a-i domina pe alţii, încercând în acest fel să-şi satisfacă propria lor sete de importanţă, de putere, de intimitate şi de satisfacţie spirituală. Prin folosirea cuvintelor spirituale "potrivite", membrii bisericilor sunt manipulaţi sau intimidaţi să se comporte într-un anume fel sau să facă fapte ce-i aruncă în capcana legalismului, a vinovăţiei şi a unei slujiri pline de frustrare.
Acesta este abuzul spiritual ale cărui rezultate pot fi distrugătoare. Coduri spirituale ascunse, reguli scrise sau nescrise, controlează şi condamnă spiritele oprimate ale credincioşilor şi îi privează de harul şi bucuria Împărăţiei lui Dumnezeu. Credincioşii se trezesc înrobiţi unui sistem, unui lider sau eforturilor legale care-i vlăguiesc de vitalitatea lor spirituală.
Acesta este un mesaj adresat creştinilor care cred că sunt abuzaţi spiritual, cât şi acelora care poate cauzează abuzul. Autorii VanVonderen şi Johnson vor aborda aceste teme şi vor arăta care este calea spre libertate:
* Care sunt factorii spirituali abuzivi ce se pot dezvolta într-o biserică?
* Cum sunt "prinşi" oamenii în aceste sisteme abuzive?
* Care sunt semnele unei conduceri spirituale abuzive şi care este impactul ei asupra adunării?
* Care sunt câteva dintre versetele şi conceptele doctrinare care sunt folosite pentru a-i înrobi pe creştini?
* Cum pot găsi creştinii abuzaţi odihnă şi cum se pot reface?
Abuzul spiritual este un fenomen real ce într-adevăr se întâlneşte în Trupul lui Hristos. El este o capcană subtilă în care cei ce săvârşesc abuzul asupra altora sunt la fel mult controlaţi de crezurile şi faptele lor nesănătoase ca şi cei pe care, conştient sau inconştient, îi abuzează. Eşti tu o victimă?
Ce este abuzul spiritual? Abuzul spiritual este maltratarea unei persoane aflate în nevoie de ajutor, de sprijin, sau de o mai mare putere spirituală, care rezultă în slăbirea, subminarea sau micşorarea capacităţii spirituale a respectivei persoane.
Aceasta este o definiţie largă. Haideţi să o rafinăm cu nişte definiri funcţionale. Abuzul spiritual poate surveni atunci când un lider îşi foloseşte poziţia lui spirituală pentru a controla sau a domina o altă persoană. Adesea se face trecând peste sentimentele şi opiniile altuia, fără consideraţie faţă de ce se poate întâmpla în viaţa celeilalte persoane, de sentimentele şi starea ei spirituală.
Abuzul spiritual mai poate surveni atunci când se foloseşte "spiritualitatea" pentru a-i face pe alţii să trăiască conform unui anume "standard spiritual". Această acţiune va promova "performanţa spirituală" exterioară, din nou fără a se ţine seama de starea spirituală propriu-zisă a unei persoane, sau este folosită ca metodă de "dovedire" a spiritualităţii acesteia. Ce anume reprezintă această "performanţă spirituală" la care ne referim? Când îşi încalcă o autoritate limitele ei, administrând judecata în loc de sprijinul care este necesar?
Abuzul spiritual nu poate fi pus doar pe seama liderilor (a celor ce ocupă poziţii de conducere - n.tr.), ci şi pe seama celor cei urmează pe aceştia, sau, a membrilor de rând. Sub nici o formă nu atacăm liderii sau conducerea spirituală. Noi dezvăluim un fenomen care-i răneşte pe mulţi.
Oricum ar sta lucrurile, consecinţele abuzului spiritual sunt aceleaşi: individul este lăsat să-şi poate greutatea vinovăţiei sale, să se simtă judecat sau condamnat, confuz în ce priveşte valoarea lui şi poziţia lui ca şi creştin.
La fel cum victimele abuzului spiritual au multe în comun, tot aşa au şi sistemele religioase ce săvârşesc abuzul. Când vedeţi că se pozează în putere şi se legislează performanţa religioasă, luaţi seama! Când cei ce observă problema devin problema, aveţi mare grijă!
Însă adevărul nu este niciodată problema. Priviţi acum la adevărul despre sistemele religioase ce abuzează spiritual.

Continuarea AICI: 


10 comentarii:

 1. "să eviţi manipularea spirituală şi autoritatea falsă din biserică"
  pai eu zic ca biserica prin natura ei e o autoritate falsa, pe de-a-ntregul ;))

  RăspundețiȘtergere
 2. Mai, nici io nu's prea dus la biserica...ca daca'mi pun mintea, s'ar putea sa tin predici mai interesante decat ce'ar putea tine un popa. Si dac'ar fi sa merg doar ca sa cant, aia pot s'o fac si sub dus, acasa, si mi'as salva urechile de aia care din exces de zel ar confunda cantatul cu racnitul.

  La modul ideal, imi place ideea de biserica. Doar ca ea nu exista la modul ideal.

  Insa articolul se adreseaza celor care merg si'si dau sufletul la mutilat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Articolul este unul chitit pe bisericile astora mici-adventisti, protestanti, samd. Intamplator, loveste si in eliberatorii spirituali via pishulic sau asceza transcedentala prin sex salbatic.
  Cu religiile dominante lucrurile stau altfel. Adica rolul astora de sunt cei mai fericiti din oras, al imamilor sau talmudistilor, a ajuns extrem de superficial(cu exceptiile de rigoare).

  Personal, vad institutia bisericii foarte importanta pt o micro-societate. Nu toti au acelasi apetit pt lectura sau interes pt relige, sau chiar o stabilitate financiara spre a oferi liniste in cautarea unor raspunsuri(pt ca toata lumea isi pune intrebari), asa ca orice ajutor in directionarea pe calea dreapta e binevenit.
  Din nefericire, cladirea aia e tarata prin rahat de niste infecti. Dar pana la urma, chiar Isus a zis sa faci ce zice, nu ce face popa. Deci cine merge la biserica, sa mearga pt spirit, rugaciune, iluminare, sau ce-o vrea el, nu pt popa.
  Din fericire, pt binele multor romani, inca mai exista popi care traiesc asa cum trebuie, putini insa…
  Cred ca biserica e importanta pt o comunitate, facand abstractie de multe variabile, pt legatura pe care o poate crea intre oamenii respectivei comunitati, pt alea 2-3 ore de slujba(sau cat o dura) in care oamenii uita niste cacaturi, pt o reechilibrare psihica. Istoric, biserica a fost cam mereu punctul de reper.
  Pt majoritatea asta e suficient.

  Pt ceilalti nu ramane decat sa caute…
  Iar eu tot caut…

  Legat de manipulare…puterea a corupt mereu, de la cain, via brutus si cezar, iuda, decebal, mihai viteazul , napoleon, Hitler, pana la leprele contemporane. Absolut toata lumea are tendinta de a manipula. Asa functionam. Toti avem nevoie de acord, de oameni care sa ne impartaseasca parerea. Iar dreptate are de obicei cel care stie sa si-o expuna mai bine.

  Pauza mea de ceai s-a incheiat, imi ling repede ouale, ca apoi sa reintru rapid in sistem…
  Ce-mi plac lansatorii de axiome…

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu stiu ca Isus sa fi spus sa faci ce zice popa. De fapt, el a facut praf sistemul religios.
  Sunt convins ca printr'un simplu citat din Isus Hristos imi vei dovedi ca gresesc....

  Sistemul, indiferent ca religios sau politic anuleaza individul, adica OMUL in detrimentul angrenajului. D'aia e un cacat.

  Ceea ce l'a facut de bagat in seama au fost intocmai INDIVIZII care chiar si in cadrul lui, au dovedit ca FIINTA invinge sistemul.
  In cadrul lui, intotdeauna au aparut valori. Asta nu fac sistemul necesar. Sistemul ramane un criminal. Asta il include si pe cel religios.

  Si da: puterea corupe: cei enumerati de tine, in ochii lumii sunt oameni mari. In ochii mei...pacienti.

  RăspundețiȘtergere
 5. Sunt convins ca daca ar fi dupa tine, multi ne-am bate pe doza de xanax. Insa si aici apar o groaza de variabile.

  Sunt total de acord cu tine, e clar ca omul e facut praf de societate. Asta pt ca societatea e construita pe o fundatie de scanduri putrezite. Omul, desi din punctul meu de vedere e o masinarie perfecta, e intr-o continua cautare a confortului, care de multe ori anihiliaza evolutia spirituala si mentala.

  Apoi, Isus a facut praf sistemul religios vechi, punand bazele unuia nou…pt ca umanitate are nevoie de un sistem (nicaieri in lume oameniinu traiesc solitari), dar unul compatibil cu el, cu nevoile primare umane, fara ierarhii cu baze false si lideri care sa manipuleze in directia dorita de ei(imi aduc aminte…in urma cu multi ani am citit o carte despre Hitler, cum in fata catorva zeci de mii de oameni, trebuie sa tina un mini discurs de deschidere in onoarea unui lider politic, si dupa 10 minute lumea il ovationa pe el, in ropote de aplauze).
  Sa sustin si ce zic:

  15. Şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?
  16. Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu.
  17. Iar Iisus, răspunzând, i-a zis: Fericit eşti Simone, fiul lui Iona, că nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri.
  18. Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.
  19. Şi îţi voi da cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în ceruri. (Matei 16.15-19)
  Si cu popii:
  1. Atunci a vorbit Iisus mulţimilor şi ucenicilor Săi,
  2. Zicând: Cărturarii şi fariseii au şezut în scaunul lui Moise;
  3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceţi-le şi păziţi-le; dar după faptele lor nu faceţi, că ei zic, dar nu fac. (Mt23.1-3)

  Problema mea cu crestinismul e renegarea Vechiului Testament...

  RăspundețiȘtergere
 6. O! Sincer, nu ma asteptam sa'mi vii cu citate la obiect ! :))

  In this case, ridicam stacheta ! :)

  Diferenta, in opinie strict personala, dintre vechiul si noul testament ar fi intocmai esentele !

  In vechiul, gasim o serie de norme dupa care omul si societatea se orienta, avand insa multe imperfectiuni. Uneori chiar barbarisme. Deh, cam ca atunci cand un mesaj este filtrat printr'un creier cu ochelari de cal si inima de piatra.

  Daca observi, Hristos n'a venit sa schimbe normele astea, ci sa le implineasca! Asta nu inseamna ca doar sa le puna in practica, cum ar crede neoprotestantii, ci a'i rotunji asperitatile ! A'i da sens! Viata !

  Altfel, fariseii si carturarii ar fi transformat legea asta intr'un...sistem in care sa inghesuie poporul,cu singurul scop de'a mentine ordinea. Cam...asa cum se intampla acum, in toata suflarea "crestina".
  Ori, io cred ca'i vorba de mult mai mult ! Legea asta ar fi trebuit sa dea viata! Dar aplicata in felul asta...tocmai legea, omoara spiritul.

  Adica, legea, normele astea sunt doar un indrumator! Altfel...legea devine tiran, iar fiinta umana nimic. Carne de tun.
  Recunosti sistemul ? Hm?

  D'aia, Isus a demolat sistemul religios, fara sa puna altul la loc! Omul, in nemarginita lui prostie a reconstruit barierele, si minune! - ne gasim iar in situatia de acum 2000 de ani. Cool, nu? Aceeasi bolnavi ! Si nu de Xanax au nevoie, ci de a intelege ! Xanax'ul ajuta cam cat ajuta ciocolata. :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt dezamagit ca te surprind…dar e vina ta ca judeci din scurt:P

  Ai punctat superb, de a rotunji asperitatile. Bineinteles ca liderii spirituali modeleaza cuvantul scris dupa propriile pareri sau scopuri. Insa, optimistul din mine ii vede si pe cei care incaerca sa-l pastreze asa cum e. Si ti-am mai zis, Romania sta foarte bine la capitolul asta(compare cu ce-am vazut pe unde-am bantuit). Inca mai sunt oameni care traiesc dupa litera Bibliei .

  Adevarat, Isus a daramat o dogma defecta si defuncta. Sau cel putin a incercat…ca pana la urma baietii aia rai au ajuns sa invarta totul pe pamantul asta.
  Personal, cred ca Isus a incercat sa creeze biserica aia ideala, cu o fundatie puternica(iubire, respect, toleranta, iertare). Probabil, pt o scurta perioada, reusise. Si nu ma refer la naos, pronaos si restul. In Biblie se vorbeste despre biserica precum locul(nu neaparat geografic, ci si ca masa de oameni) unde isi face Dumnezeu lucrarea. Biserica e cea care incearca sa aiba grija de ai mai saraci, de vaduve, de suferinzi. Intr-un fel, se cam creeaza premisele unei noi religii, a iubirii, diferit de iudaismul agresiv. Bineinteles, multe din paragrafe pot fi interpretate. Aici intervine modul in care privesti lucrurile…

  Si socialismul, privit principial, theoretic, pare un sistem nemaipomenit. Pus in practica, provoaca dezastre. De ce? Din cauza omului, din cauza labilitatilor, tentatiilor de nerezistat.
  Daca gandim simplist, omul isi are calea sa, dreapta, care ar trebui sa fie de neabatut. Te-ntreb: Ce-l face sa deraieze?

  Ma abat putin de la subiect…eu mai am si alte probleme…ca de exemplu cu suplimentele chimice cu care omul modern e imbuibat. Daca ciocolata iti ofera 5 minute de fericire(stimuland ce trebe in creier, datorita continutului de cacao), xanaxul ti-l face praf….in loc sa elimine o problema din radacina, ascunde efectele acesteia pt o perioada scurta. Creierul e incredibil. Provocand din exterior reactii chimice, orice om risca sa devina o legume…nu ca nu ne-am apropia deja de statul asta…

  As putea continua discutia, dar s-a cam terminat pauza mea de masa:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Apoi...mea culpa! Am inceput prin a ne controla la gioale si continuam prin a ne controla la creiere. Suntem pe o panta ascendenta! :)
  Oricum, prefer sa fiu surprins placut! Ca am ajuns acolo, ca in tara asta de rahat, nimic nu ma mai surprinde neplacut! Consoleaza'te cu ideea ca esti in gasca buna, fata de care n'am nevoie sa'mi manifest pornirile mizantropice. Ba din contra! :))

  Despre ideologii am o parere proasta. Le vad rezultatul incercarii omului de'a restabili ordinea in paradisul pierdut. Niste variatiuni pe aceeasi tema, cu final asteptat.
  Pt ca in fond, rezonam din plin la categoria " Din cauza omului, din cauza labilitatilor, tentatiilor de nerezistat ".

  Ce'l face sa deraieze?
  Pai...sper sa nu zic o prostie prea mare. Patima de putere! Tentatia de'a controla totul in jur. Se manifesta in toti, de la mic la mare.
  Da senzatia ca esti zeu pt o clipa.

  E patologic!

  Impotriva acestei porniri nobile, toate legile sunt neputincioase. Si nici o oranduire nu rezolva problema de perceptie a individului. Pt ca da: porneste de la individ si se raspandeste ca o plaga, infectand toata societatea. E ca o vraja a unui zeu antic, pagan. Sau ca un pacat originar ! Sau cum scrie Ieremia la capitolul 9: " Căci moartea s-a suit pe ferestrele noastre, a pătruns în casele noastre împărăteşti, a nimicit pe copii pe uliţă, şi pe tineri, în pieţe ". ? Poate.

  In acest context, patima de putere degenerata suprima atat prin autoritatea politica cat si prin cea religioasa. Si inca odata, in aceasta lume, individul nu exista. Nu are loc.
  Cam asta'i tabloul pe care'l vad.

  RăspundețiȘtergere
 9. Dragul meu, tara nu e de rahat, e doar o tara in lucru, in process de transformare. Ai putintica rabdare, dupa ce-o sa treaca rahatul in care se balacareste intreaga Romanie o sa-ti doresti sa te fi nascut prin Sudan sau Eritreea.
  In momentul asta, romanul simplu, obisnuit e inca viu, gandeste, traieste, comunica, se exprima liber(nu vorbim de manelar, desi, pana la urma, isi exprima libertatea in felul in care o intelege).

  Citisem recent p-un blog cum un procent de 80% din locurile de munca sunt inutile(doar spre a tine oamenii angrenati intr-un circuit). Eu as spune ca procentul corect ar fi de peste 90%. Sa te panichezi cand o sa vezi mai multi planneri, document controleri, oameni de securitate si protectia muncii decat muncitori propriu-zis, cand o sa vezi ca pt a inlocui in bec se pierde o zi cu hartogaraia si o zi cu inlocuitul becului, de catre o echipa de minim 10 oameni.
  Romania acum e stresanta, agitata, mizerabila, corupta pt ca, asa cum am mai zis, e lasata sa fie asa…face parte din proces…cum ar aprecia oamenii modernismul societatii ce urmeaza a veni daca nu ar avea experientei talhariei prezente? Plus ca e de furat la dracu…mult.

  Ca tot vorbeai de manipulare…Romania actuala e rezultatul manipularii continue-politicieni, presa, preoti, toti o fac. Ca motivul e puterea, santajul sau prostia nici nu conteaza. Rezultatul e cel vizibil: toata lumea injura pe toata lumea, toata lumea vrea sa fuga unde s-o nimeri, multa ura si sete de sange. Si nu conteaza originea etnica in nici-un fel: romani, unguri, tigani, armeni, aromani, turci, tatari, lipoveni, ucraineni-toti simt la fel de intens.

  Dar in fine, poate despre asta o sa vb pe larg alta data.

  Clar, individul nu conteaza…daca versi o cana de apa de mare in Dunare, nu-i schimbi nici salinitatea, nici gustul, nici cursul…un om bun intr-o societate mizera nu inseamna nimic.
  Insa istoria e marcata de oameni care au influentat o societate, intr-un fel sau altul. Adica, nimeni nu-i injura pe nemti sau pe rusi, ci doar pe Hitler sau Stalin.
  Altfel spus, de acord cu tine….doar foarte mici diferente de perspective si nuante

  RăspundețiȘtergere
 10. Tu iti permiti diferentele de perspective. Eu nu. Eu traiesc in Romania. My reality.

  RăspundețiȘtergere