21 mai 2011

Apis.

Cum era boul Apis venerat la Memphis: ca zeu, ca simbol, sau ca bou ?

Ma tem ca fanaticii vedeau in el un zeu, inteleptii nimic altceva ca un simbol, iar prostimea adora chiar boul.  Oare a procedat bine Cambise cand a cucerit Egiptul ca omorat boul cu mana lui ?
Pai de ce nu ?
Le arata astfel neghiobilor ca zeul lor putea fi pus la frigare, fara ca natura sa se inarmeze ca sa razbune acest sacrilegiu.
Egiptenii au fost foarte mult laudati.  Eu nu cunosc insa popor mai demn de dispret; trebuie sa fi existat intotdeauna in caracterul lor si in carmuirea lor un viciu radical care i'a transformat necontenit in sclavi injositi.
Sunt de acord ca in vremuri de mult apuse au cucerit pamantul, dar in istoria recenta au fost subjugati de toti cei care si'au dat osteneala s'o faca: de asirieni, de greci, de romani, de arabi, de mameluci, de turci, in sfarsit de toata lumea.
Doar cruciatii nostri nu i'au cucerit, intrucat nesabuinta acestora a fost mai mare decat lasitatea egiptenilor.

Militia mamelucilor i'a batut pe francezi. Probabil ca la aceasta natie nu exista decat doua lucruri multumitoare: intai de toate faptul ca oamenii care venerau un bou nu si'au propus niciodata sa'i constranga pe cei care venereaza o maimuta sa'si schimbe religia, si in al doilea rand ca au scos mereu puii de gaina in clocitoare.
Se tot lauda cu piramidele lor, dar ele sunt niste monumente ale unui popor de sclavi. 
Trebuie negresit ca la ele sa fi lucrat toata suflarea, altminteri nu s'ar mai fi terminat nicicand de ridicat masele alea ingrozitoare.
La ce foloseau ele ? Pentru a conserva intr'o odaita mumia unui print sau a vreunui guvernator sau intendent, al carui suflet trebuia sa renasca la capatul a o mie de ani.
Dar daca tot sperau la aceasta inviere a corpurilor, de ce li se mai scotea creierul inainte de a'i imbalsama ?

Egiptenii trebuia oare sa invie fara creier ?


( Voltaire - " Dictionar filosofic" )