19 decembrie 2011

Indoctrinare si tehnici de control a mintii.
Termenul de "spălare a creierului", a intrat în limbajul comun prin munca de jurnalistul american Edward Hunter, care a fost un expert de probleme orientale, cuvantul avand traducere directă din chineza - "Hsi-nao".
Prin "Hsi-nao" chinezii au înteles anumite tehnici în relaţiile cu adversarii şi / sau de formare a funcţionarilor. Pentru folosirea de Vest termenul de "spălare a creierului", răspândit în anii 1950 prin câteva publicaţii care descriu tratamentul de soldaţi americani de la lagărul de chinezi în timpul războiului din Coreea 1950-1953.
Mai jos este o listă a tehnicilor uzuale de control de spălare a creierului / minţii utilizat în şcoli, spitale, armata, cultele religioase, statele totalitare, cu prizonierilor politici şi dizidenţi, nebuni , unele versiuni de psihoterapie, etc, etc "îndoctrinare" este o formă mai uşoară şi mai subliminale de spălare a creierului (de exemplu, reclame). Cu toate acestea, aceste concepte sunt  interpretări controversate , care ar trebui să fie păstrate în minte în timp ce parcurgem sursele Web de mai jos.


Continuarea AICI.
 

4 comentarii:

 1. Intr-o carte care vorbea despre Experimentul Pitesti era prezentata o metoda de control a mintii si de distrugere a vointei. Metoda era aplicata de chinezi in timpul revolutiei culturale pe detinutii politici din inchisori. In principiu il lasau pe proaspatul detinut sa se obisnuiasca cu ceilalti detinuti, pentru vreo 10-15 zile. In timpul asta el incepea sa povesteasca despre viata lui, cum o cheama pe nevasta-sa, cati copii are, in ce crede, ce vise are etc, iar ceilalti ii castigau increderea. Dupa zilele astea era bagat intr-o sala mare cu toti colegii lui care incepeau sa strige la el reprosandu-i tot felul de chestii. Ii strigau ca-i prea prost, ca-i urat, ca nevasta-sa si-o trage deja cu altul, isi bateau joc de sperantele lui. Si toti aia strigau la el pana cand el nu mai putea rezista (in principiu cateva zeci de minute doar). Dupa 2-3 sedinte de astea individul ceda psihic si accepta programul partidului. Practic chinezii faceau in cateva zile ce s-au chinuit aia la Pitesti in cativa ani.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mda, genocidul sufletelor. Probabil ai citit si Arhipelagul lui Soljenitin, in care nu incetezi sa te minunezi de nebunia de care'i in stare omul civilizat...

  RăspundețiȘtergere
 3. Pe poza aia,la ultima capatana sta desenat un semn care cred cu tarie ca nu are ce cauta acolo.

  RăspundețiȘtergere
 4. Alexandra, Islamul, ca si orice ideologie spala creierul.
  In mintea mea, nu exista crestin, musulman, mormon sau hindus. Nu exista liberal, republican, democrat.
  In mintea mea exista oameni. Suntem colegi de specie. Atat.

  Daca ceva ne deosebeste, apoi cu siguranta putem da vina pe filosofii desarte, ideologii, doctrine, etc. Insa asta e o iluzie.
  Toate tampeniile astea, bagate in mintea omului il fac sa gandeasca si sa faca prostiile milenare pe care tocmai le vedem in jur.

  In realitate, suntem la fel.

  RăspundețiȘtergere