21 mai 2011

Apis.

Cum era boul Apis venerat la Memphis: ca zeu, ca simbol, sau ca bou ?

Ma tem ca fanaticii vedeau in el un zeu, inteleptii nimic altceva ca un simbol, iar prostimea adora chiar boul.  Oare a procedat bine Cambise cand a cucerit Egiptul ca omorat boul cu mana lui ?
Pai de ce nu ?
Le arata astfel neghiobilor ca zeul lor putea fi pus la frigare, fara ca natura sa se inarmeze ca sa razbune acest sacrilegiu.
Egiptenii au fost foarte mult laudati.  Eu nu cunosc insa popor mai demn de dispret; trebuie sa fi existat intotdeauna in caracterul lor si in carmuirea lor un viciu radical care i'a transformat necontenit in sclavi injositi.
Sunt de acord ca in vremuri de mult apuse au cucerit pamantul, dar in istoria recenta au fost subjugati de toti cei care si'au dat osteneala s'o faca: de asirieni, de greci, de romani, de arabi, de mameluci, de turci, in sfarsit de toata lumea.
Doar cruciatii nostri nu i'au cucerit, intrucat nesabuinta acestora a fost mai mare decat lasitatea egiptenilor.

Militia mamelucilor i'a batut pe francezi. Probabil ca la aceasta natie nu exista decat doua lucruri multumitoare: intai de toate faptul ca oamenii care venerau un bou nu si'au propus niciodata sa'i constranga pe cei care venereaza o maimuta sa'si schimbe religia, si in al doilea rand ca au scos mereu puii de gaina in clocitoare.
Se tot lauda cu piramidele lor, dar ele sunt niste monumente ale unui popor de sclavi. 
Trebuie negresit ca la ele sa fi lucrat toata suflarea, altminteri nu s'ar mai fi terminat nicicand de ridicat masele alea ingrozitoare.
La ce foloseau ele ? Pentru a conserva intr'o odaita mumia unui print sau a vreunui guvernator sau intendent, al carui suflet trebuia sa renasca la capatul a o mie de ani.
Dar daca tot sperau la aceasta inviere a corpurilor, de ce li se mai scotea creierul inainte de a'i imbalsama ?

Egiptenii trebuia oare sa invie fara creier ?


( Voltaire - " Dictionar filosofic" )

2 comentarii:

 1. Exact asa, faraonii si restul nobilimii egiptene care au fost mumificati fara creier, au inviat apoi si s-au inmultit peste masura, încât au dat nastere societatii actuale, o omenire fara creier…
  Pe vremea faraonilor nu cred ca se stia la ce foloseste creierul, caci din toate scrierile vechi reiese ca inima era motorul vietii, de acolo izvorau sentimentele, cu inima iubeau si cu inima gândeau.
  Constatam cu stupoare ca oamenii din zilele noastre se mai inchină înca la bou. Persoane dotate cu capacitatea de a avea o gandire abstracta (pe care multi nu vor s-o foloseasca) înca mai adora animale, obiecte fabricate de mainile lor, imagini fabricate de creierul lor, zile, nume…
  Iar daca asa a spus Voltaire despre piramide, este ca asa se credea pe vremea lui… Astazi sunt mai multe ipoteze, tot asa de improbabile ca si construirea lor de catre niste sclavi (evrei !).
  Totusi, o intrebare ma framanta de ceva vreme : ce s-o fi intamplat cu civilizatiile antice ? In insula Pastelui, in Egipt, in Palestina, si peste tot unde sunt constructii enorme, inexplicabile, s-au gasit in carieră blocuri gata facute doar sa fie transportate pe santier, altele doar incepute… Ce le-a intrerupt oare activitatea, asa, dintr-o data, si au ramas piesele in suspensie ?
  Cum de nu s-au transmis cunostintele civilizatiilor antice pana la noi si am fost nevoiti sa redescoperim multe lucruri pe care ei le stiau? A fost o pauza de timp intre ei si noi ? A fost o pauza de « creier » intre ei si noi ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Unele societati mai avansate venerau falusul. Datorita lui, pare'se ca s'au si inmultit peste masura.
   Cum au disparut civilizatiile antice?
   Pai....poate descoperisera prezervativul! :V

   Ștergere