29 martie 2011

Transa colectiva


Comoditatea preluarii mesajului audiovizual a facut ca telespecatatorii sa accepte bucurosi informatii prefabricate subtil malefic, aranjate si decupate, care le capteaza atentia, transformandu-i astfel, din fiinte care ar trebui sa gandeasca in fiinte gandite.

In fata micului ecran, vrand-nevrand, fiinta umana isi formeaza psihologia de consumator, devine foarte receptiv, iar televizorul va deveni o necesitate (generand boli psihice), asa cum este alcoolul pentru un betiv sau cum sunt tigarile pentru un fumator.

Libertatea telespectatorului de a alege este limitata, lui i se propun emisiuni special create, avand scopuri prestabilite, fiecare din ele avand un mesaj subtil ales. Un om care vine obosit de la serviciu este foarte receptiv (pasiv) in fata televizorului, iar psihologia lui este de a prelua fara nici un discernamant mesajul primit.

Un element esenţial pentru înţelegerea mijloacelor de comunicare video-audio este efectul hipnotic al acestora. Neuropsihologii demonstrează că televiziunea, indiferent de emisiunea vizionată, are ca prim efect introducerea cortexului telespectatorului într-o stare semihipnotică (unde cerebrale alpha). Aceasta explică atracţia pe care mass-media audio-video o exercită asupra tuturor, însă mai cu seamă asupra copiilor. Este imposibil de găsit o activitate prin care copiii să fie liniştiţi atât de repede şi aproape imobilizaţi pe o perioadă lungă de timp, aşa cum se întâmplă atunci când sunt aşezaţi în faţa televizorului. De altfel, acesta este şi motivul pentru care părinţii şi, în unele cazuri şi educatorii, folosesc televizorul ca sedativ.

Depersonalizarea individului si transformarea creierului acestuia intr-o gelatina inerta sunt din ce in ce mai evidente. La urma urmei nu se doreste decat obtinerea unor zombie care sa munceasca mult si sa consume pe masura.

( preluare de pe blogspot ) 

9 comentarii:

 1. As putea spune ca acelasi tip de fenomen se petrece si in timpul sfarsitului de saptamana, cand multi oameni preacucernici isi iau doza de "soma" si uita de toate deschizand larg mintea pentru a soarbe cuvintele vietii. Sentimentul asta de turma ce asteapta sa fie adapata de catre cioban, nu poate decat sa ne afunde adanc intr-o situatie fara iesire.
  Despre asta am scris mai pe lar aici: http://suflaredeviata.ro/2010/11/08/minunata-lume-oarba/
  si aici: http://suflaredeviata.ro/2010/11/07/crestinismul-in-lacrimi/

  RăspundețiȘtergere
 2. și dacă și școala ar fi tot o manufactură de oi albe :), un loc unde învățăm în principal să ne supunem normelor societății

  RăspundețiȘtergere
 3. Arunca o scurta privire aici ! Si cine stie, poate te ia cu fiori ! :))

  http://www.spinninglobe.net/condunces.htm

  RăspundețiȘtergere
 4. n-am ce privire să mai arunc :) gatto e unul dintre preferații mei... când îmi vine să mă iau cu mâinile de păr că am ales să-mi școlesc acasă copilul mai arunc câte o privire pe scrierile lui și-mi revine curajul :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Ai facut o alegere inteleapta. Si curajoasa !
  Mi'e teama ca in Romania inca nu pot sa te imit, sau nu stiu...insa pana acum am incercat sa aleg partile inca acceptabile ale sistemului de invatamant.

  RăspundețiȘtergere
 6. Referitor la comentariul de aici: http://resetyourreligion.blogspot.com/2011/03/biblia-cuvantul-lui-dumnezeu-sau.html?showComment=1302199843856#comment-c8275756235487126145

  Atunci cand o idee este atribuita unei persoane, ea nu mai are nicio sansa sa patrunda in mintea celui care crede ca persoana ce enunta ipoteze se confunda cu acestea. Daca ti se pune eticheta de "mizantrop" nicio idee ce vine din partea ta, de exemplu, nu mai este considerata ca fiind potential incarcata de adevar.

  Adevarul, realiatea, nu au autor ci ele exista prin ele insele. Noi nu putem decat enunta corect o idee ori gresit.
  "Martin Luther" te-a asociat cu cercuri vicioase, idei preconcepute etc

  De exemplu: unui evolutionist nu-i este acceptata nicio idee ca fiind din start adevarata, doar pentru simplul motiv ca omul este evolutionist.
  Putem inlocui aici cuvantul evolutionist cu oricare altul: adventist, ortodox, satanist, mizantrop, lutheran, baptist, islamist, budhist etc...

  RăspundețiȘtergere
 7. Multzam de raspuns.
  Cam asa si e ! Tre' sa'mi pun un nick mai comercial. :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Tre' sa'mi pun un nick mai comercial. :)

  subscriu și eu la asta :) nu de alta dar era cât pe ce să-mi fac o părere eronată despre tine (nu că asta (părerea mea) ar avea vreo importanță)

  p.s esti din Cluj? (ca și mine?)

  RăspundețiȘtergere
 9. Sunt din Salicea, de langa Cluj.
  Iar nick'ul nu mi'l schimb. Prefer sa'i fac pe oameni sa se gandeasca de doua ori la prejudecatile lor. :)

  RăspundețiȘtergere